Uzina solară situată în apropiere de orașul Ouarzazate - oraș faimos deja pentru găzduirea filmărilor unor scene din „Lawrence al Arabiei" și „Gladiator" - va produce suficientă energie pentru a alimenta peste un milion de case până în 2018 și de a reduce emisiile de carbon cu o valoare estimată de 760.000 de de tone pe an.
Regele Marocului, Mohammed VI, a fost cel care a apăsat butonul de pornire a centralei, prima fază a proiectului compus din trei părți. Lansarea oficială a avut loc în prezența mai multor membri ai guvernului și responsabili străini, cum ar fi ministrul francez al Ecologiei, Ségolene Royal.
Alimentată de oglinzi curbate mari, aliniate în deșert, această centrală cu o capacitate de 160 megawați este prima etapă a unei ferme solare gigantice, prezentată de către creatorii săi drept cea mai mare din lume. În 2018, aceasta va produce peste 500 de megawați de energie fotovoltaică.
Lansată în 2013, construcția centralei a costat 600 de milioane de euro și a fost finanțată printr-un parteneriat public-privat, care a implicat, printre altele, Banca Africană de Dezvoltare, Agenția marocană pentru energie solară, Uniunea Europeană și operatorii privați.
Puterea sării
Complexul Noor, cum a fost numită uzina solară, folosește principiul concentrării energiei solare, care necesită oglinzi mai scumpe și mai greu de instalat decât panourile fotovoltaice utilizate pe scară largă. Însă, spre deosebire de acestea, uzina permite stocarea de energie pentru nopți și zile cu nori.
Oglinzile focalizează lumina soarelui pentru a încălzi un lichid, care, atunci când este amestecat cu apa, ajunge la aproximativ 400 grade Celsius. Aburul produs în urma acestui proces conduce o turbină și generează energie electrică.
Un cilindru plin de sare este topit de căldura de pe oglinzi în timpul zilei și rămâne suficient de fierbinte pe timp de noapte, centrala putând funcționa la maxim încă trei ore.
Uzina solară va ajuta Marocul să facă un pas decisiv spre renunțarea la combustibilii fosili care asigură în prezent 97 la sută din necesarul energetic al țării.
Și Bolivia trece pe energie solară
Franța a finanțat cu 60 de milioane de euro (67,2 milioane de dolari) construirea unei centrale electrice solare în Anzii bolivieni, acesta fiind primul proiect dintr-un buget planificat de 439 de milioane de dolari, potrivit unui acord semnat săptămâna aceasta în orașul Oruro, la 240 km sud de capitala La Paz.
Cu ocazia vizitei în Franța a președintelui bolivian, Evo Morales, a fost convenit un acord-cadru privind alocarea, de către partea franceză, a 439 de milioane de dolari pentru sectorul energiilor alternative și al apei, potrivit comunicatului ambasadei.
Centrala electrică solară, situată în departamentul Oruro, va avea o capacitate de 50 de megawați.