Mergi la conţinutul principal

Ce zic parlamentarii brăileni despre «Deszăpezirea lui Simi»

În ciuda realităţii de pe străzile din cartierele brăilene, parlamentarii locali s-au declarat destul de mulţumiţi de acţiunile de deszăpezire derulate în municipiu şi judeţ. Contactaţi telefonic pe acest subiect, marţi, de către redactorii cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei" cei mai mulţi au ridicat din umeri, subliniind că rezultatele ceva mai slabe sunt lesne de înţeles în asemenea condiţii meteo nefavorabile. Nu este şi cazul deputatului PDL Alexandru Nazare, care a subliniat modului "defectuos" de gestionare a problemei de către autorităţile publice locale. Interesant este faptul că odată întrebaţi ce notă le-ar da celor responsabili pentru acţiunile desfăşurate de la începutul ninsorilor şi până în prezent, majoritatea parlamentarilor s-au cam eschivat. Singurii care s-au încumetat să dea, totuşi, un răspuns au fost Cătălin Boboc, care a oferit "nota maximă pentru efort", Vasile Varga - 7,50 şi Alexandru Nazare, care a dat nota 4, adăugând şi o completare ironică - "adică nu trec clasa". În ceea ce îi priveşte pe deputatul UNPR Silviu Dorin Petrea, senatorul PSD Ion Rotaru şi conservatorul Mihai Dănuţ, aceştia nu au răspuns apelurilor noastre.

Tudose: "A nins. E o calamitate naturală. Ce să facă?"

Deputaţii PSD Brăila s-au arătat extrem de interesaţi de problemă şi unii chiar implicaţi în acţiunile derulate de autorităţile locale. Întrebat ce părere are despre felul în care s-au desfăşurat lucrurile la Brăila, Mihai Tudose a explicat că în prezent se află în Bucureşti, dar că este convins că s-a făcut tot ce se putea, cu puţinele resurse existente. "Am urmărit situaţia. Ninge. Parcă au înnebunit toţi. A nins. E o calamitate naturală. Ce să facă? Mie mi se pare că lucrurile au mers bine, cât de bine se poate merge în condiţiile astea. E o calamitate naturală, ce vrei să faci? Au ţipat toţi că le închide şoseaua. De acord, dar uite că n-a mai murit nimeni. Nu dau eu note. Nota o dau alegătorii la alegeri", a declarat acesta. Cât despre nemulţumirile semnalate de cititorii "Obiectiv" în privinţa străzilor blocate de nămeţi în cartiere, deputatul a venit cu o explicaţie. "Unde să pună toată zăpada, de unde să înceapă? Nu o să fie niciodată toată lumea mulţumită. Şi nici nu ai cum la câtă zăpadă a fost. Începi cu străzile mari, ca să circule salvările dintr-un capăt în altul al oraşului şi după aia te duci pe alea mici. Asta este. Ce să facem? Întâi uliţa nu ştiu care din fundul grădinii şi să stea zăpada de 4 metri pe Călăraşi, Dorobanţi, Griviţa etc.?! Nu, întâi spitalele, şcolie, bisericile, cimitirul că se întâmplă nenorociri şi trebuie să te duci cu mortul la groapă. E ca la fotbal - din fotoliu toţi avem idei, dar când ai un buget limitat pentru chestia asta şi utilajele alea sunt...", a conchis Tudose.
De cealaltă parte, Cristian Rizea a preferat să se limiteze la a-şi exprima părerea referindu-se strict la Colegiul 5, pe care îl reprezintă. Acesta a subliniat că pe parcursul întregii perioade în care condiţiile meteo au fost nefavorabile ar fi menţinut legătura cu toţi cei 22 de primari din colegiu, pentru a vedea care este situaţia şi chiar ar fi reuşit să rezolve o problemă printr-un apel la Victor Ponta. "Într-adevăr, vremea e cum e, dar probleme deosebite, mulţumim lui Dumnezeu, nu au fost. S-a rezolvat o problemă de la Mihai Bravu, azi-noapte, cu un bătrân paralizat, la care se mergea de două zile. (...) A mai fost problema unei gravide din comuna Victoria, am discutat cu primarul de acolo şi s-a rezolvat dimineaţă, la ora 5:00. Ţinând legătura, am informat şi eu la rândul meu pe primul ministru şi pe vicepremierii Dragnea şi Gabriel Oprea pentru că mi s-a părut normal ca şi parlamentar. Mă bucur că solicitarea mea a avut efect. Primarul din Victoria îmi spusese că există utilaje care au ajuns până la Bărăganu, aşa că trebuia să mai facă doar 8 km şi nu mai era nevoie de elicopter, cum propusese domnul prefect la videoconferinţa cu premierul. Acum gravida este în siguranţă, la spital, în Brăila. Domnul Obreja, nu înţeleg, e implicat şi dânsul, dar, vorba aia, sper să fi luat măsurile cele mai bune în astfel de situaţii", a declarat Rizea. Totodată, acesta a ţinut să le transmită mulţumiri tuturor primarilor care au făcut eforturi personale pentru a rezolva unele situaţii critice. Cât despre acţiunile întreprinse în municipiu, deputatul nu a dorit să se pronunţe încă, explicând că starea de alertă încă nu s-a încheiat şi că un bilanţ ar trebui făcut abia la finalul acestui episod.

Dragomir şi Varga, pe baricade

Deputatul PSD Marian Dragomir nu a dorit să comenteze prea mult, nici să dea o notă acţiunilor desfăşurate în municipiu, pe motiv că a participat şi el la acestea şi nu ar fi "fair-play". "Am fost în Brăila în toată perioada aceasta şi am dat o mână de ajutor la ceea ce înseamnă deszăpezire. Ieri, de la 19:00 seara până astăzi dimineaţă la ora 7:30, când a plecat primul tramvai am fost împreună cu secretarul Primăriei - domnul Drăgan Ionuţ -, în Brăiliţa, Pisc, Vidin şi am ajutat la deszăpezire. Eu cred că zona arată bine. Ne-am ocupat de şcoli, de grădiniţe, de arterele principale, de zonele dintre case. Eu zic că cine merge în Vidin - Brăiliţa poate vedea că s-a intervenit pe absolut toate străzile de acolo, inclusiv pe cele mai retrase. Am degajat şi parcări", a declarat Dragomir. Chiar şi aşa, acesta a ţinut să îi atragă atenţia deputatului PDL Alexandru Nazare în privinţa faptului că preferă să comenteze situaţia din spatele calculatorului, în loc să se implice. "Am văzut că unii colegi parlamentari stau la tastatura calculatorului, fac poze şi critică. Mă refer la cel de la PDL. Dacă era băiat de echipă, venea şi se implica şi el la deszăpezire, nu făcea poze pe care le posta pe Facebook, pentru că asta ştim cu toţii să facem. Cei care sunt brăileni cu adevărat, nu din ăştia de împrumut, vin şi stau noaptea pe străzi", a mai completat acesta, subliniind că din punctul său de vedere, străzile principale arată foarte bine, la fel şi zonele unde a participat personal la deszăpezire.
La rândul său, liberalul Vasile Varga a declarat că marţi dimineaţă a patrulat cu maşina prin oraş pentru a vedea în ce stadiu se prezintă străzile. "Sunt în Brăila, am fost şi eu cu maşina pe nişte străduţe, m-am uitat în colegiu şi văd că sunt desfundate toate străzile. Singura problemă care se pune la ora actuală este ce anume să se facă în legătură cu zăpada asta care s-a strâns. Unde se poate transporta? Dar aşa cum sunt anunţate acum datele pentru mâine şi poimâine, pentru că a dat ANM-ul cod portocaliu, în situaţia asta cred că degeaba s-ar duce undeva pentru că s-ar depune toată înapoi. Singurul lucru pe care mi-l doresc este ca toate arterele să fie circulabile. M-am dus până la Gară, în Viziru, în Plantelor, să văd dacă celelalte artere sunt desfundate. S-a intrat, se vede că s-a intrat cu plugul pe ele. Acum să transporţi atâta zăpadă cred că îţi trebuie nişte utilaje de îţi vine rău. De unde le încarcă şi cum? Eu cred că să rămână drumurile circulabile e cel mai important. Se putea şi mai mult, dar eu consider că este în regulă ce s-a făcut până acum. Dacă ar fi să le dau o notă, le-aş da 7,50", a declarat PNL-istul.

Boboc, supărat pe Obreja

Senatorul PNL Cătălin Boboc s-a arătat mulţumit de evoluţia acţiunilor de deszăpezire în municipiu, subliniind că este conştient de efortul depus de către autorităţi. "Recunosc, sunt un pic subiectiv pentru că ştiu foarte bine cât de mult au muncit. Acum dacă a ieşit bine sau rău, ştiţi cum e, asta depinde de la caz la caz, fiecare cetăţean o simte într-un fel. Dar la cât ştiu că au muncit... şi au stat 3-4 zile numai pe străzi, mă refer aici la autorităţi, la primar, viceprimar, care zilele astea nu au dormit sau au dormit la Primărie. Au încercat să răspundă tuturor solicitărilor şi pentru asta le-aş da notă maximă, vă spun sincer", a declarat acesta. În schimb, liberalul a avut o cu totul altă părere despre gestionarea problemei în judeţ. Din punctul său de vedere, prefectul Gheorghi Obreja nu a reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor şi să realizeze o bună coordonare în teren. "Sunt probleme în judeţ, se pare că nu prea a existat aşa o bună coordonare şi nu mă refer la Consiliu, ci la Prefectură. De data asta nu ştiu de ce am senzaţia că au fost puţin luaţi prin surprindere. Adică, subprefectul s-a cam chinuit singur. Sunt un pic mai mult nemulţumit de activitatea lui Gheroghi Obreja. Nu poţi tu ca prefect să afli acum jumătate de oră că nu ştiu ce sat e înzăpezit şi să ceri o situaţie şi rapoarte. Păi, ce rapoarte? Acum mai suntem în situaţia de rapoarte. Dă-i bătaie cu treaba, nu cere rapoarte. N-ai autoritatea să pui cap la cap nişte instituţii, repet, nu mă refer la Salvare, la ISU, la jandarmi. Ei se agită şi fac ce pot, dar să ai aşa puţină coordonare", a completat sursa citată.

Nazare: "Mi se pare o bătaie de joc absolută"

La pol opus s-a aflat deputatul PDL Brăila Alexandru Nazare, care a adus mai multe obiecţii, îndreptate, în primul rând, asupra modului de acţiune a utilajelor de deszăpezire de pe străzile municipiului. Acesta consideră că este inadmisibil ca mai multe maşini să acţionez în şir indian pe străzile principale, în timp ce cartierele din oraş să rămână blocate. "Mi se pare o bătaie de joc absolută să muţi zăpada dintr-o parte în alta la modul - o muţi din mijlocul străzii pe margini ca după aia să fie aruncată de acolo iarăşi în mijlocul străzii. Adică treci pe bulevardele mari, îngropi maşinile în zăpadă. Pe străzile secundare nu s-a intrat deloc, în cartierele Chercea, Radu Negru şi în Hipodrom, unde am fost eu alaltăieri seară, pe străzile secundare nu se mai putea umbla. Nici aseară pe străzile din centrul vechi. Era un munte de zăpadă, nu puteai să pleci de acolo. Au fost oameni care nu au putut să se mişte din cauza acestora. Nu există o soluţie de mutare a zăpezii. Dacă tot o iei de acolo, de pe străzile principale, o muţi cu totul. În momentul în care ai venit să o strângi, o iei şi o duci, nu o laşi acolo să o muţi în fiecare zi. Nu ştiu cine le-a făcut planul de intervenţie al utilajelor ăstora. Orele de acţiune cine le-a stabilit? Umblau tot felul de utilaje fără nicio noimă aşa, se învârteau. Din punctul ăsta de vedere, mi s-a părut că nu există coordonare", a declarat democrat liberalul. Totodată, acesta a ţinut să îi atragă atenţia primarului Aurel Simionescu că nu poate să facă diferenţe între cetăţeni şi să deszăpezească doar străzile celor care locuiesc într-o zonă centrală. "La nivel local le-aş da nota 4. Nu cred că merită mai mult. Adică, nu trec clasa. O fac în momentul în care reuşesc să ofere un serviciu public pentru toată lumea. Ei nu l-au oferit", a conchis acesta.

Nistor bagă capul în zăpadă şi nu se pronunţă

Deputatul PPDD Brăila Marioara Nistor, deşi în opoziţie, a preferat să nu lanseze niciun fel de acuzaţie la adresa autorităţilor locale sau a modului în care acestea au gestionat problema deszăpezirii. Din punctul său de vedere, administraţia locală ar trebui lăsată să-şi facă treaba, aşa cum crede de cuviinţă, după posibilităţile şi capacităţile de organizare. "A veni acum şi a da, în mod populist, un anume calificativ, ar însemna să nu fiu corectă faţă de brăileni, pentru că, firesc, oamenii aşteaptă şi o rezolvare iar eu, ca parlamentar nu am aceste pârghii la îndemână. Într-o viitoare administrare PP-DD a acestui oraş o să şi demonstrăm ce, cât şi cum putem face anumite lucruri", a declarat Nistor.

Tu ce părere ai?

Tu ce notă dai «Deszăpezirii lui Simi»? Trimite-ne comentarii, impresii, fotografii. Spune-ne cum s-a deszăpezit la tine la muncă, pe strada ori în cartierul tău.  Aşteptăm mesajele tale pe Facebook, pe site sau pe e-mail, la redactie@obiectivbr.ro

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro