• “Fiecare dintre noi poartă anii tinereţii ca pe o arhivă pe care continuu o reciteşte, o povesteşte...”, spune Tinca Rusu Preda, preşedintele Uniunii Judeţene a Pensionarilor Brăila
În acest an centenar, conducerea Uniunii Judeţene a Pensionarilor Brăila a fost alături de seniorii urbei prin diverse acţiuni şi manifestări. Începând din luna martie şi până acum, în luna noiembrie, când timpul s-a mai răcorit, pensionarii, sub îndrumarea a două doamne cu sufet nobil, Tinca Rusu Preda, preşedintele Uniunii Judeţene a Pensionarilor, şi Mariana Ioniţă, vicepreşedinte, au fost în excursii în mai multe locuri din ţară şi au participat la reuniuni sau la alte întâlniri, unde au reuşit să socializeze şi să petreacă împreună cu alţi seniori, clipe de neuitat. Fie că s-au întâlnit cu persoane de la căminele de bătrâni din oraş, sau cu persoane cu dizabilităţi, reprezentanţii Uniunii Judeţene a Pensionarilor din Brăila au încercat să ofere semenilor lor momente de bucurie, să aducă un zâmbet pe chipul bătrânilor singuri şi o rază de speranţă în sufletul lor. În urmă cu puţin timp, vârstnicii Brăilei au fost într-o excursie la Mănăstirea Crucea, în Dobrogea, iar la sfârşitul lunii noiembrie vor merge în pelerinaj la Mănăstirea Cudalbi, din judeţul Galaţi.
Ca de obicei, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, reprezentanţii Uniunii Judeţene a Pensionarilor se vor deplasa la domiciliul persoanelor singure, pentru a le fi alături şi a le îndulci viaţa cu un colind şi câteva daruri de suflet şi, pentru că oamenii nu pot trăi singuri, după cum ne-a mărturisit doamna Tinca Rusu Preda, pensionarii brăileni vor încheia acest an cu Revelionul 2018/2019 împreună, aşa după cum s-au obişnuit. De altfel, seniorii Brăilei se reunesc din două în două săptămâni la un local din oraş pentru a socializa, pentru a asculta o muzică bună şi pentru a depăna amintiri.
Sâmbătă, pe 10 noiembrie, începând cu ora 17.00, peste o sută de persoane, membri şi nemembri ai Uniunii Pensionarilor Brăila vor fi prezenţi în Sala Mare a Teatrului “Maria Filotti”, pentru a participa la un eveniment cultural dedicat aniversării a 185 de ani de la naşterea militantului renaşterii bulgăreşti, Dobri Voynikov, spectacol care va fi susţinut de corul Mixt “Rodni Zvutzy”, de la Centrul Cultural “Dobri Voynikov”, din Shumen.
Pentru a scrie aceste gânduri-rânduri despre pensionarii Brăilei, am stat la mărturisiri şi destăinuiri cu Tinca Rusu Preda, căreia Dunărea îi curge prin vene, preşedintele Uniunii Judeţene a Pensionarilor Brăila.
- Ce ne puteţi spune despre anotimpul toamnelor târzii, cuibărit în sufletul unui om care zi de zi se gândeşte la semenii săi, pensionari sau nepensionari, oameni bolnavi sau bătrâni rămaşi singuri pe lume?
- Suntem milioane de seniori la nivelul României, iar la nivelul judeţului Brăila, suntem zeci de mii. Fiecare dintre noi poartă anii tinereţii ca pe o arhivă pe care continuu o reciteşte, o povesteşte, cu bune sau cu mai puţin bune, cu idealuri, pasiuni, aşteptări. Mai cu seamă acum, când păşim prin arămiul autumnal răspândit cu dărnicie peste străzi, case, arborii pădurilor şi ai parcurilor, pe florile anotimpului plin de crizanteme. Este frumos, odihnitor, meditativ. Şi tot făcând bilanţuri şi recepţii de fapte observi, cu mândrie, că faţa judeţului arhitectural, peisagistic ... este bine. Mergând cu bastonul şi făcând popasuri întâlneşti noi străzi amenajate, asfaltate, cu peluze pentru flori, extinderea reţelelor de apă şi canalizare, cu un iluminat stradal mai modern şi mai eficient, cu multiplicarea locurilor de parcare, cu noi construcţii de locuinţe. Au apărut supermarketuri în fiecare cartier, ba şi în unele comune cu un număr mai mare de locuitori.
S-a mai ordonat şi dotat transportul în comun, care este cel mai folosit de seniorii Brăilei, au apărut noi cabinete medicale cu discipline diverse şi dotări europene. Şi, privind spre viitor, admiri noile edificii şcolare, particulare sau bugetare, de la grădiniţe până la edificii universitare. Pentru tot acest evantai de realizări trebuie să mulţumim implicării conducătorilor noştri, parlamentari de Brăila, consilieri judeţeni, municipali, comunali, dar şi administratorilor de toate profilurile.
- Ce visuri îi mistuie pe seniorii Brăilei?
- Doamne, unul dintre cele mai mari visuri cu care s-au legănat pe Dunăre brăilenii, începe să prindă contur. Îl aşteptăm de când eram copii, cu umbrele şi erorile noastre, încă din naraţiunile faimosului Terente. Este vorba de podul peste Dunăre, un alt cordon de revenire a Dobrogei lui Mircea cel Mare la Patria mamă, ce urmează a se desprinde din planşele proiectanţilor şi a se construi efectiv din oţel şi beton. Însufleţiţi aşteptăm să îl străbatem cu pasul sau cu maşina, să îl dezmierdăm cu privirea sau să îi mângâiem balustradele cu mâna.
Când se va inaugura, vor răsuna acordurile din “Valurile Dunării” de Ivanovici, ca niciodată. Pentru realizarea acestui proiect ne aducem prinosul de recunoştinţă şi gratitudine tuturor părţilor implicate, politice sau administrative ce orânduiesc ţinuturile Brăilei, cu ape, câmpii şi micuţa industrie ce mai pâlpâie în lampă şi ne bucurăm de zilele nostre că o mai avem. (A consemnat Tudoriţa TARNIŢĂ)