CE va verifica dacă România a aplicat măsuri adecvate de reducere a deficitului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

CE va verifica dacă România a aplicat măsuri adecvate de reducere a deficitului


CE a deschis procedură de deficit excesiv României pe 7 iulie 2009, iar data limită pentru ajustarea acestuia la 3% din produsul intern brut (PIB) este stabilită pentru 2011.
Totuăi, miercuri dimineaţă, reprezentanta Comisiei, Fabienne Ilzkovitz, şefă de unitate în ECFIN, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti, că executivul european analizează posibilitatea de a permite României corecţia mai lentă a deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB, respectiv în 2012 în loc de 2011.
Totodată, Comisia a extins termenul-limită pentru ajustarea deficitelor bugetare în Lituania ăi Malta.
"Comisia Europeană a evaluat astăzi (miercuri, n.r.) acţiunile luate de Malta, Lituania, Letonia şi Ungaria, referitoare la recomandările propuse de Comisie şi asumate de Consiliu în iulie 2009, cu scopul de a corecta deficitele bugetare", se arată în comunicat.
"Comisia a propus extinderea dead-line-ul pentru ajustarea deficitului în cazul Maltei şi Lituaniei. Deşi a conchis că ambele state membre au luat măsuri concrete, termenele limită anterioară nu mai sunt realiste, din perspectiva înrăutăţirii situaţiei economice, ceea ce justică extinderea cu câte un an, până în 2011 în cazul Maltei şi până în 2012 pentru Lituania", a mai precizat executivul european.
În ce priveşte Ungaria şi Letonia, CE a stabilit că acestea au îndeplinit recomandările Consiliului, dar au nevoie să continue eforturile pentru a-şi aduce deficitele sub 3% din PIB la datele agreate, respectiv 2011 şi 2012.
"Sunt mulţumit să constat că Malta, Lituania, Ungaria şi Letonia au luat măsurile potrivite pentru ajustarea deficitelor bugetare. În cazul Maltei şi Letoniei, totuşi, înrăutăţirea situaţiei economice, care a urmat momentului aplicării recomandărilor, a justificat extinderea termenului limită cu un an. Ungaria şi Letonia (...) par pe cale să-şi aducă deficitele sub 3% din PIB la termenele agreate, dar trebuie să-şi continue eforturile pentru a se asigura că se va întâmpla acest lucru", a declarat comisarul european pentru economie şi afaceri monetare, Joaquin Almunia.
În prezent 20 de ţări UE au deschise proceduri de infringement pentru deficit bugetar excesiv, a mai precizat Comisia Europeană.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro