Inainte de a lua in credit, în special unul de nevoie personale, trebuie să te informezi foarte bine, pentru a obține cea mai bună ofertă pentru nevoile tale personale. Iată ce trebuie să știi.
Este foarte greu să faci achiziții valoroase fără un credit în zilele noastre. Dacă pentru a cumpăra un frigider sau o bicicletă poți economisi câteva luni, o locuință te va ține în loc câteva zeci de ani. Dar, cu un credit, poți să cumperi casa sau mașina dorită, fără să trebuiască să pui bani deoparte pentru ele foarte mult timp. Însă, înainte de a lua in credit, în special unul de nevoie personale, trebuie să te informezi foarte bine, pentru a obține cea mai bună ofertă pentru nevoile tale personale. Iată ce trebuie să știi.
Diferența dintre DAE și rata dobânzii
Atunci când citești despre creditare vei găsi două concepte pe care trebuie să le stăpânești foarte bine: DAE (dobânda anuală efectivă) și rata dobânzii. Acestea sunt elementele care influențează cât de mulți bani dai lunar la bancă.
DAE însumează toate angajamentele, costuri de întreținere, taxe comisioane ocazionale pe care le plătești într-un an la creditul pe care l-ai contractat. Cu alte cuvinte, DAE reprezintă cât plătești într-un an la un credit, dar nu lunar, deoarece rata lunară este calculată în funcție de rata dobânzii.
Rata dobânzii este dobânda pe care o plătești în fiecare lună în rata lunară. Aceasta poate varia în perioada de creditare. Trebuie să știi că în cazul în care ai ales un credit cu dobândă fixă, rata lunară nu crește, însă pot crește costurile asociate creditării, cum ar fi asigurarea.
Lavinia Mihuț explică diferențele dintre DAE și rata dobânzii ca fiind două criterii pe care trebuie să le ai în vedere, însă ele sunt în esență diferite. DAE se calculează la an, rata dobânzii de la lună la lună. Într-adevăr sunt elemente ale unui credit pe care trebuie să le ai în vedere atunci când iei un credit, deoarece ambele influențează suma totală pe care trebuie să o rambursezi la un credit.
Tipul de credit
Există două tipuri de credite: cu dobândă variabilă și dobândă fixă. Creditele cu dobândă variabilă sunt mai riscante, deoarece rata lunară poate crește sau scădea, la fel și rata dobânzii. Însă, acestea au rata dobânzii mai mică. Creditele cu dobândă fixă sunt mai sigure deoarece rata dobânzii și rata lunară nu se modifică. Însă, în acest caz rata de dobândă este mai mare.
În general, dacă vrei să iei un credit pe termen lung, cum ar fi un credit imobiliar, este indicat să optezi pentru un credit cu dobândă fixă. Plătești mai mult lunar, însă nu vei fi afectat de fluctuațiile monedei, schimbările politice și sociale, care destabilizează piața. Însă, dacă vrei să iei un credit de nevoi personale, poți să mergi pe mâna unui credit cu dobândă variabilă, deoarece rata lunară este mai mică, deci mai avantajos pentru tine.
Valoarea creditului și durata acestuia
Înainte de a lua orice fel de credit trebuie să te gândești foarte bine la suma pe care vrei să o împrumuți. Dacă vrei să faci un împrumut pentru mașină, atunci cu siguranță știi care este prețul acesteia. Însă, dacă vrei să iei un împrumut pentru a-ți renova locuința, atunci cu siguranță trebuie să îți faci calculele foarte bine înainte de a solicita creditul.
De asemenea, dacă soliciți o sumă mai mare de bani, perioada de creditare ar trebui să fie mai lungă, pentru a-ți fi ușor să o returnezi. Dacă nu știi ce să alegi, este indicat să apelezi la serviciile unui coach financiar care să te ajute să găsești cel mai bun produs financiar pentru nevoile tale.
Ce asigurări trebuie să plătești
În general, oricărui credit îi este atașat o asigurare a creditului, inclusă în fiecare rată. Dar pentru creditele mai lungi, de obicei trebuie să plătești și o asigurare facultativă a bunul cumpărat. Spre exemplu, dacă vrei să iei un credit imobiliar, imobilului cumpărat trebuie să îi faci o asigurare facultativă care prevede mai multe cauze în care îţi poți recupera banii.
Trebuie să știi cât mai multe lucruri despre creditare, chiar dacă nu plănuiești să iei un credit foarte curând. Poți oricând să rămâi fără bani și să ai nevoie de un credit rapid online. Sau vrei să te așezi la casa ta și realizezi că este mai ieftin să plătești rate la bancă decât chirie. Prin urmare, dacă te informezi din timp, poți oricând să alegi cea mai bună opțiune de creditare pentru nevoile tale.