De la 1 ianuarie 2007, fermierii romani vor avea acces la subventii, atit din partea Uniunii Europene, cit si de la bugetul national. Suma alocata de UE pentru 2007 in vederea sprijinirii producatorilor agricoli romani este de 440 milioane de euro si cam tot atit se va aloca si de la bugetul de stat. Principala forma de sprijin, stabilita de comun acord cu UE, este subventia pe unitatea de suprafata, respectiv la hectar, in calcul fiind luata doar suprafata declarata eligibila. Mai precis, vor beneficia de subventii comunitare doar exploatatiile care detin o suprafata mai mare de 1 ha, formata din parcele mai mari de 0,3 ha, care respecta bunele conditii agricole si de mediu (GAEC) si care sint inscrise in Registrul Fermelor. Subventia la hectar, denumita plata directa, se va acorda independent de cultura si de nivelul productiei.
De precizat ca banii vor fi primiti numai de cei care lucreaza efectiv pamintul, nu de proprietari. De aceea, fiecare arendas sau concesionar trebuie ca, pina la sfirsitul anului, sa se puna la punct si sub acest aspect, adica sa aiba incheiate contracte ferme de utilizare a terenului, cu termeni precisi si conditii foarte clare.
Impartind banii alocati de UE la suprafata declarata pina in prezent eligibila, reiese ca, in 2007, fermierii romani ar putea beneficia de plati directe din partea comunitatii in valoare de 45-50 euro/ha si o suma aproximativ egala din partea bugetului national.
Nu pot primi plati directe de la UE persoanele care beneficiaza de renta viagera.
Minciuna, dar si ignoranta sint pedepsite cu inchisoarea
La prima vedere, lucrurile par extrem de simple, dar realitatea e alta. Cererile trebuie completate cu mare precizie, conditiile impuse trebuie respectate cu strictete, documentele trebuie sa fie intocmite la timp si exact. Nerespectarea tuturor acestor prevederi sau inscrierea cu intentie in formulare a unor date inexacte ori neconforme cu realitatea pot atrage dupa sine sanctiuni de natura financiara sau chiar penala, se stie ca falsul in declaratii se pedepseste conform Codului Penal.
Mai trebuie precizat si ca subventiile se acorda o data pe an, in luna octombrie, pentru anul in curs. In aceste conditii, cel putin in 2007, fermierii romani se vor confrunta cu mari dificultati, pentru ca vor fi nevoiti sa gaseasca solutii pentru a-si finanta din surse proprii lucrarile ce trebuie efectuate pina la primirea subventiei. Mai mult, conform politicii UE, si platile din fonduri europene vor trebui acordate initial tot de la bugetul national, urmind ca ulterior UE sa restituie Romaniei sumele alocate, aceasta insemnind presiune dubla asupra bugetului nostru. Astfel, cel putin din punct de vedere financiar, 2007 va fi unul foarte greu pentru agricultura romaneasca.
Prima etapa se incheie, anul acesta, pe 31 octombrie
In prezent, Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA), singura institutie acreditata sa deruleze subventiile fermierilor romani, lucreaza intens la stabilirea exacta a procedurilor si la realizarea intregii documentatii impuse pentru a permite accesul agricultorilor romani la banii europeni. Sint in lucru Registrul Fermelor, Registrul Animalelor si Sistemul Integrat de Administrare si Control - IACS, care cuprinde si sistemul de identificare a parcelelor.
"In Uniunea Europeana anul agricol incepe la 31 octombrie, pentru a avea timp suficient sa se stabileasca bugetul. Pentru ca in 2007 sa fim luati in calcul, intreaga operatiune privind identificarea parcelelor si inscrierea in Registrul Fermelor trebuie finalizata pina la 31 octombrie. Noi trebuie sa identificam pina atunci intreaga suprafata eligibila pentru 2007, pe care trebuie sa o comunicam mai departe. Altfel nu vom fi prinsi in bugetul pe 2007. Avem nevoie de date exacte pentru ca de anul viitor plata va fi unica, pe unitatea de suprafata. Nu vor mai fi considerate eligibile suprafetele lucrate la mica intelegere, fara contracte ferme, fiecare fermier trebuie sa primeasca subventii exact pentru suprafata pe care o lucreaza", a precizat Doina Jurubita, directorul APIA - Sucursala Braila.
In ceea ce priveste intocmirea Registrului Animalelor, aceasta e sarcina Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), care oricum are in derulare procesul de identificare a animalelor. La finalizarea lui, DSVSA va transmite APIA rezultatele si functie de ele se vor stabili si subventiile din zootehnie, compuse si ele din plati directe comunitare, alocate pe cap de animal, indiferent de specie sau productii, si subventii de la bugetul de stat care vor urmari stimularea performantei.
"Lucram cu foarte mare seriozitate, pentru ca in joc sint foarte multi bani"
La Braila, activitatea APIA este organizata pe cinci centre locale: Braila, Viziru, Faurei, Ciresu si Movila Miresii, plus sucursala judeteana. La rindul lor, centrele au o organigrama foarte clara, pentru fiecare angajat, in afara fisei postului existind un ghid, un manual de proceduri in care se precizeaza foarte precis atributiile fiecaruia. Astfel, la fiecare centru local APIA exista un salariat mandatat pe relatia cu fermierul. El ofera informatiile, ajuta la intocmirea cererilor, este capabil sa raspunda si sa rezolve problemele ridicate de fermier. Un alt salariat se ocupa strict cu inregistrarea cererilor, iar un altul cu verificarea lor in teren. In plus, exista o echipa de supracontrol, formata din 17 oameni, dotata cu GPS, masina de teren, care reverifica inscrisurile din cereri.
"Poate par ciudate toate aceste masuri, insa UE tine foarte mult la corectitudine, menirea acestor masuri fiind de a impiedica fraudarea bugetului comunitar. Lucram cu foarte mare seriozitate pentru ca in joc sint foarte multi bani, iar UE nu iarta pe nimeni in cazul in care banii nu ajung unde trebuie sau nu sint folositi in scopul in care au fost alocati. Nu avem voie sa gresim", a mai spus Jurubita.
In total, Sucursala Braila are 90 de angajati, iar pina la sfirsitul anului vor mai fi scoase la concurs inca 10-12 posturi.
Cererile trebuie depuse pina pe 15 mai 2007
Pentru obtinerea sprijinului comunitar, fermierii trebuie sa depuna la centrele locale APIA cererea insotita de harta cu blocurile fizice in interiorul carora au fost schitate parcelele agricole pentru care se solicita sprijinul. Formularele de cerere si materialele grafice (hartile) sint disponibile gratuit la centrele locale APIA din judet sau la primarii. Formulare vor fi completate de fermieri cu ajutorul specialistilor APIA. Depunerea formularelor cererilor de plata insotite de documentele aferente se face pina cel tirziu pe 15 mai 2007, numai in zilele lucratoare, la centrele locale APIA. Depunerea peste termen a cererii va determina o reducere cu 1% a sumei cuvenite, pentru fiecare zi lucratoare de intirziere. Daca intirzierea e mai mare de 25 de zile, cererea va fi respinsa.
Sabotorii
* in judet sint primari care boicoteaza sau ingreuneaza procesul de inregistrare in Registrul Fermelor si de identificare a parcelelor * sint, insa, si sefi de comunitati care s-au implicat mai mult decit le cere legea *
Desi salariatii APIA Braila isi dau tot interesul ca actiunea sa fie finalizata la timp si in conditiile impuse, in teritoriu exista probleme. "Probleme sint pentru ca actiunea noastra este gresit inteleasa. Taranii sint voit indusi in eroare de anumite persoane rau intentionate, care le spun ca identificindu-si parcelele vor scoate din buzunar o anumita suma de bani, ca li se ia pamintul, ca vor plati impozite mai mari, si multe altele. Sub nici o forma nu e vorba de asa ceva, sint doar minciuni sfruntate. Din contra, identificarea parcelelor si inscrierea in Registrul Fermelor este singura sansa de a beneficia de ajutoare pentru agricultura, subventii comunitare sau din partea Guvernului Romaniei. Nici inscrierea nici identificarea nu costa vreun ban, costurile proiectului fiind suportate din bugetul Uniunii Europene. Nici in ceea ce priveste taxele si impozitele nu e adevarat. Oricum taranii sint inscrisi in Registrul Agricol al primariei si platesc aceste taxe asa cum sint prevazute de legislatia in vigoare. Prin actiunea noastra nu facem decit sa obtinem o imagine clara si precisa asupra proprietatii funciare. Din pacate, la nivel de comune sint probleme, sint primari care nu ne acorda sprijinul, ba, mai mult, nu se sfiesc sa boicoteze activitatea noastra. Chiar au fost localitati in care am fost impiedicati sa ne ducem treaba la bun sfirsit. Sint localitati in care abia reusim sa rezolvam 8 sau 9 cereri pe zi, pentru ca oamenii nu vor sa vina. La polul opus, sint comune cu zeci de cereri pe zi, sint sefi de comunitati care s-au implicat mai mult decit le-am cerut noi sau legea. Au mobilizat exemplar cetatenii, unii chiar au mers prin sate cu portavocea si au convocat populatia, ne-au acordat tot sprijinul, iar ca urmare, lucrurile au evoluat foarte bine in acele zone", a explicat directorul APIA.
Jurubita nu a vrut sa nominalizeze localitatile problema, ea sustinind ca si asa timpul este extrem de scurt pentru a-si mai supune salariatii si unor asemenea dispute. In schimb, la finalizarea operatiunii, se va vedea clar din cifre si date unde anume au fost probleme, unde oamenii s-au lasat indusi in eroare.
Totusi, Jurubita a dat un exemplu de comunitate unde salariatii APIA intimpina probleme foarte mari in derularea actiunilor - Ianca.
Actiunea e gata in 20 de comune
La Sucursala Judeteana APIA Braila au fost centralizate pina in prezent rezultatele procesului de identificare a parcelelor pentru 26 de unitati administrativ-teritoriale. Din cele 26 de unitati ale caror situatii au fost transmise sucursalei, 20 au declarat procesul finalizat. Acestea sint: Cazasu, Bordei Verde, Victoria, Romanu, Faurei, Ianca, Salcia Tudor, Movila Miresii, Surdila Greci, Tudor Vladimirescu, Viziru, Visani, Sutesti, Baraganu, Tichilesti, Racovita, Gropeni, Jirlau, Maxineni si Scortaru Nou. In celalte 6 procesul este in plina desfasurare. Pentru celelalte comune, APIA nu a primit inca din partea Oficiului de Cadastru hartile digitale.