O locuinţă confortabilă este dezideratul oricărei persoane care îşi doreşte să vină de acasă şi să-şi petreacă orele libere în linişte, alături de cei dragi.
Din acest motiv, oamenii îşi aleg cu grijă felul în care îşi mobilează casa, vrând să aibă în cele din urmă un spaţiu util şi plăcut.
De utilitatea casei ţine şi eficienţa energetică, un subiect care redevine de actualitate, întrucât tot mai mulţi oameni sunt interesaţi să-şi eficientizeze locuinţa din punct de vedere energetic şi să plătească cât mai puţin pentru întreţinerea ei.
Ce este eficienţa energetică a unei locuinţe?
Prin eficienţă energetică se înţelege confort termic la preţuri mici.
Informaţiile cu privire la performanţa energetică a unei clădiri sunt calculate de un auditor energetic atestat, fiind incluse în certificatul energetic.
Cu ajutorul acestui document, un proprietar află cât de eficientă este locuinţa lui şi care sunt aspectele de îmbunătăţit pentru a scădea costurile.
În urma calcului întreprins după metode specifice, auditorul încadrează locuinţa într-o clasă energetică şi îi atribuie o notă energetică.
Clasele energetice sunt notate cu litere de la A la G, în funcţie de performanţă, clasa A cuprinzând imobilele cele mai performante din punct de vedere energetic. În ceea ce priveşte nota energetică, aceasta este cuprinsă în intervalul 1-100, cu cât este mai mare, cu atât mai eficientă este locuinţa căreia îi este atribuită.
Metode de a creşte eficienţa energetică a locuinţe
Costurile pentru întreţinerea locuinţei depind în mod semnificativ de poziţionarea geografică a casei, mărime şi compartimentare, calitatea izolaţiilor şi mărimea geamurilor, dar şi modul în care se face încălzirea. Pentru a spori eficienţa energetică a casei proprietarul poate lua următoarele măsuri:
- Termoizolaţie de calitate, care să împiedice căldura să migreze către un spaţiu mai rece. Cu ajutorul acestora, confortul termic este menţinut atât vara, cat şi iarna. Economiile sunt semnificative, atât pentru încălzire pe timpul iernii, cât şi pentru răcire vara. Trebuie izolate inclusiv acoperişul, subsolul, mansarda/podul, terasă.
- Utilizarea centralelor termice individuale;
- Utilizarea electrocasnicelor cu clase energetice ridicate şi a becurilor economice;
- Montarea geamurilor din termopan de calitate;
- Utilizarea surselor de energie alternativă (panouri solare, încălzire geotermală etc.).
În cazul unei locuinţe vechi, înainte de începerea operaţiunii de renovare, proprietarul trebuie să obţină un certificat energetic pentru a vedea exact cât de performantă energetic este clădirea sa.
Pentru a calcula eficienţa energetică în ansamblu a casei, auditorul calculează consumurile necesare pentru încălzire, alimentare cu apă caldă, iluminat artificial, ventilaţie şi climatizare.
Ce beneficii aduce o casă eficientă din punct de vedere energetic
Construirea unei case performante din punct de vedere energetic sau renovarea unei locuinţe vechi cu accent pe eficientizarea energetică are următoarele urmări:
- Economii financiare semnificative;
- ţa energetică (în cazul locuinţelor ce îşi asigură consumul din surse regenerabile);
- Consum redus de carbon, deci impact pozitiv asupra mediului;
- Preţ mai mare de vânzare sau de închiriere.
Casele eficiente energetic sunt casele viitorului, motiv pentru care toţi mai mulţi oameni fac paşi spre eficientizarea energetică a locuinţelor, chiar spre independenţa energetică în unele cazuri.