* inspectorii de muncă îi informează constant pe românii care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate, pentru prevenirea abuzurilor * "Nu accepta cu ușurință ofertele de muncă făcute prin intermediul unor persoane sau anunțuri online" este sfatul reprezentanților ITM Brăila și al Inspecției Muncii
În plină pandemie, românii continuă să plece la muncă în străinătate, neglijând, uneori, avertismentele autorităților. Inspecția Muncii a lansat o amplă campanie de conștietizare la nivel național, pentru a veni în sprijinul celor care vor să muncească în țările UE.
"În vederea prevenirii situațiilor de abuz și pentru diminuarea riscurilor la care se expun cetățenii români care intenționează să muncească în străinătate, inclusiv ca lucrători sezonieri, Inspecția Muncii realizează acțiuni de informare în vederea conștientizării cetățenilor cu privire la drepturile, obligațiile și riscurile la care se pot expune în acest demers. În acest scop, Inspecția Muncii a realizat materiale informative afișate la sediul și pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila și au fost diseminate către primăriile din județ, în vederea afișării acestora", precizează inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.
Potrivit Inspecției Muncii, înainte să accepte oferta unei agenții, cetățenii români trebuie să verifice dacă aceasta este înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Pe pagina de internet a Inspecției Muncii se găsesc înregistrate toate firmele de recrutare din țară. Dacă firma de recrutare nu este înregistrată acolo, cel mai bine ar fi să înștiințați Inspecția Muncii.
"Nu accepta cu ușurință ofertele de muncă prin intermediul unor persoane sau anunțuri online. Solicită un exemplar al contractului de muncă semnat înainte de plecarea din România. Citește cu atenție clauzele contractelor și nu semna ce nu înțelegi. Nu accepta achitarea unor sume de bani cu titlu de comision, garanții sau cheltuieli de transport neefectuat. Nu ceda nimănui dreptul de a-ți încasa banii pentru munca prestată de tine în străinătate și nu-ți asuma să muncești 24 de ore din 24. După 8-10 ore pe zi de muncă, ai dreptul la un timp de odihnă", este sfatul inspectorilor de muncă.
Pentru evitarea problemelor, aspiranții la un loc de muncă în străinătate trebuie să apeleze la toate sursele de informare: autoritățile statului român, autoritățile statului de destinație, centrele de consiliere sau sindicatele din țara de destinație.
Cei care vor să plece la muncă în străinătate riscă să devină victime dacă apelează la serviciile unor persoane fizice, dacă acceptă locuri de muncă oferite online, dacă se promite salarizare mare pentru muncă necalificată, dacă agentul de plasare oferă locuri de muncă pentru orice meserie, în orice țară, dacă se invocă încheierea contractului de muncă la momentul sosirii la locul de muncă din țara de destinație și dacă i se solicită bani pentru mediere și transport. Riscurile apar, de asemenea, dacă aspirantul la un loc de muncă acceptă să plece fără să primească un exemplar al contractului de muncă încheiat cu angajatorul străin și în limba română, fără verificarea aptitudinilor și fără interviu.
Contract de mediere și contract de muncă
Agenții de plasare au obligația de a încheia cu cetățenii români care solicită să lucreze în străinătate contracte de mediere care să conțină denumirea angajatorului din străinătate/țara pentru care se face medierea, durata contractului, meseria, durata timpului de muncă și de repaus, tariful orar și/sau salariul lunar, condiții de salarizare, condiții de transport și de locuit, condiții de protecție socială.
Totodată, agenții de plasare a forței de muncă au obligația de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetățenii români și angajatorii străini și în limba română, înaintea plecării din România. Contractul individual de muncă trebuie să cuprindă țara de destinație, durata contractului, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare (adresă, număr de telefon/fax), descrierea muncii și a condițiilor de muncă, timp de muncă și de odihnă, condiții de salarizare, tarif orar și/sau salariul lunar, condiții de transport și de locuit, condiții de protecție socială.