Alimentele pe care le consumăm sunt la fel de importante precum cremele pe care le depozităm în dulapuri şi care sunt destinate îngrijirii pielii, a tenului. O alimentaţie sănătoasă este cheia unui ten frumos. Ingredientele naturale ajută la exfolierea pielii, o protejează împotriva razelor ultraviolete, împotriva petelor şi ridurilor. Secretul unui ten perfect stă în grăsimile sănătoase, proteine suficiente, fructe şi legume. Ce se întâmplă, însă, când dieta greşită lasă semne pe chipul nostru?
Consumul de dulciuri
Dacă pe parcursul unei zile mânânci dulciuri şi mai bei şi o băutură carbogazoasă, nivelul de zahăr din sânge va creşte rapid, iar insulina va circula prin sânge în voie. Mai mulţi experţi în domeniu sugerează că insulina joacă un rol important în ceea ce priveşte acneea. Într-un studiu ce a inclus 43 de tineri care sufereau de acnee s-a observat o îmbunătăţire a acestei probleme dermatologice. Voluntarii au fost împărţiţi în două grupuri. Unul dintre grupuri a consumat alimente cu un conţinut scăzut de zahăr, în timp ce grupul celălalt a ţinut o dietă bazată pe carbohidraţi. În cazul celor care au consumat foarte puţin zahăr s-a observat o îmbunătăţire. Pentru a lupta împotriva inflamaţiilor şi stresului oxidativ renunţaţi la consumul de zahăr şi concentraţi-vă asupra alimentelor cu un indice glicemic mic, consumaţi legume care conţin antioxidanţi.
Petele maronii
Aceste pete inestetice şi închise la culoare ar putea reprezenta modalitatea organismului de a îndepărta toxinele, asta pe lângă expunerea necotrolată la soare sau a unor afecţiuni pe care trebuie să le discuţi cu medicul specialist. Pentru a evita apariţia acestor pete renunţă la consumul de alcool, grăsimi, mănâncă legume cu frunze verzi, cereale integrale, seminţe crude. Nu uita de consumul de apă indiferent de anotimp, iar pe pete poţi aplica direct ulei de ricin sau lămâie proaspăt stoarsă în apă caldă. Nu uita că şi ficatul poate contribui la apariţia petelor maronii, aşa că îţi poţi curăţa colonul şi ficatul cu ajutorul extractului de ridiche neagră, rădăcină de păpădie, suc de sfeclă sau lămâie şi apă distilată.
Atenţie la consumul de lapte!
Laptele degresat poate fi plin de hormoni de creştere ce rămân activi din punct de vedere biologic chiar şi după pasteurizare. Studiile au indicat faptul că aceştia pătrund în fluxul sangvin pot afecta nivelul de insulină, cauzează inflamaţii şi afectează producerea de sebum. Laptele organic ar putea fi o alternativă bună deoarece nu conţine hormonii întâlniţi şi în celelalte variante. Chipsurile pe care le ronţăim între mese conţin carbohidraţi rafinaţi ce cauzează inflamaţii, stres oxidativ la nivelul ADN-ului. De-a lungul timpului vei observa apariţia liniilor fine, ridurilor, iar tenul va fi tern. În plus, carbohidraţii rafinaţi conduc la apariţia acneei. Orezul expandat pe care îl consumăm pentru că se spune că nu îngraşă ridică nivelul zahărului din sânge, ceea ce duce, de asmenea, la apariţia ridurilor. Cum? Organismul metabolizează carbohidraţii simpli din prăjituri prin transformarea acestora în glucoză. Odată ce au fost transformaţi, ei se lipesc de proteinele ce luptă împotriva ridurilor precum colagenul şi îl deteriorează. (www.tonica.ro)