Cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, NN Pensii, a lansat un avertisment public privind posibila naționalizare a Pilonului II de pensii. Mai mulți oficiali au avut miercuri intervenții pe această temă.
Naționalizarea Pilonului II este ”absurdă, aberantă” spune senatorul PSD Șerban Nicolae. ”Eu nu am auzit de așa ceva, nici la nivel guvernamental. Este aberant, absurd să se producă o astfel de naționalizare”, a spus miercuri el chestionat de jurnaliști.
Deputatul USR Claudiu Năsui, membru în Comisia de Buget are altă părere. El dă ca sigură existența acestor discuții. ”Avem ecouri și din zona guvernamentală și din zona privată că se pregătește această mișcare. Din păcate setea de bani este foarte mare. După cum știți cheltuielile bugetare sunt total ieșite de sub control”, spune Năsui.
La rândul lui, Ion Giurescu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, neagă informația. ”Am discutat situația cu reprezentanții pieței, am avut discuții informale cu reprezentanții Guvernului, ai Băncii Naționale. Nu sunt asemenea temeri. Nu are de ce cineva să se sperie de forma bugetului. Se sperie inutil, trebuie făcuta analiza pe buget să se vadă că nu este nevoie”, spune el.Giurescu afirmă că informația a pornit de la Cătălin Predoiu care a făcut ”o analiză mai superficială pe buget” și ”nu a găsit altă soluție decât să dea acest anunț”.
Naționalizarea ”nu se va întâmpla, de ce să vedem drobul de sare?”. Giurescu afirmă că a discutat cu oficialii NN care au lansat informațiile de zilele trecute și că aceștia ”se vor replia, pentru că sunt garanții că nu se va intampla asa ceva”.
Ipoteza naționalizării pilonului II a mai fost abordată în urmă cu câțiva ani în mandatul premierului Victor Ponta.
Sistemul de pensii private nu poate fi naţionalizat, iar contribuţia la Pilonul II al pensiilor administrate privat nu va fi îngheţată cât timp România se află sub un acord cu Fondul Monetar Internaţional /FMI/, spunea în noiembrie 2013 surse oficiale, referindu-se la măsuri luate în acest domeniu de alte state din regiune, precum Ungaria şi Polonia. ”În timpul vizitei misiunii FMI în România (România era la acel moment sub acord cu instituția internațională – n.red.) a existat o discuţie despre îngheţarea contribuţiei la Pilonul II de pensii, la 4%, în contextul încasărilor bugetare sub program, dar a fost o discuţie ”underground” (împotriva curentului, a direcţiei oficiale - n. r.), pentru că nici guvernul şi nici FMI nu doresc acest lucru. Nu se pune problema naţionalizării sistemului de pensii private, cel puţin cât timp România este sub un acord cu FMI”, spunea aceleaşi surse.