Mergi la conţinutul principal

Ce soluţie a găsit ministrul Justiţiei ca să elibereze puşcăriile: amnistia şi graţierea

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat ieri că amnistia şi graţierea pot fi o soluţie pentru supraaglomerarea din penitenciare, dar că o lege în acest sens trebuie adoptată "dacă există un acord social". "Pentru supraaglomerarea din sistemul penitenciar românesc poate fi o soluţie. O soluţie de amnistiere, de graţiere, cum s-a întâmplat în multe state europene, trebuie adoptată dacă există un acord social, dacă aproape toată lumea este de acord cu asemenea măsură şi, evident, decizia aparţine Parlamentului", a afirmat Cazanciuc, la plecarea de la Consiliul Superior al Magistraturii.
Întrebat dacă Ministerul Justiţiei şi Guvernul îşi vor schimba poziţia cu privire la proiectul de lege privind amnistia şi graţierea, Robert Cazanciuc a precizat că ministerul pe care îl conduce a dat un aviz negativ "pe un proiect concret". "Eu am spus, de fiecare dată, că noi am dat un aviz negativ pe un proiect concret, aşa cum a fost gândit la un moment dat de iniţiatori. Dacă altcineva o să iniţieze un alt proiect, o să vedem, de asemenea, în concret, ce aviz vom da", a mai spus ministrul Justiţiei.
În prezent, a precizat el, Ministerul Justiţiei vrea să obţină finanţare europeană pentru rezolvarea problemei din sistemul de penitenciare. "Ideea unui parteneriat public-privat - şi avem aici în studiu o variantă britanică şi o variantă americană. Avem mai multe demersuri pe care le-am făcut la Bruxelles şi o să facem în continuare acest lucru pentru a introduce problema sistemului penitenciar într-un program de finanţare europeană, pentru că altfel României îi va fi foarte greu să construiască penitenciare când avem cu siguranţă şi alte priorităţi - sănătate, educaţie, instanţe de judecată. Construcţia unui penitenciar la un standard de 700-900 de locuri înseamnă peste 50 de milioane de euro, bani pe care evident în acest moment nu-i avem", a explicat el.
Ministrul a adăugat că are mare încredere că la un moment dat autorităţile de la Bruxelles vor decide să sprijine această solicitare. "Nu suntem singuri. Sunt cred şapte state europene care au fost de acord cu demersul nostru de încerca să obţinem o finanţare europeană pentru sistemul penitenciar", a subliniat Cazanciuc.
Despre utilizarea telefoanelor mobile de către persoanele private de libertate, ministrul a menţionat că, faţă de anul trecut, în baza unor măsuri punctuale şi a unui plan cerut la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), numărul telefoanelor folosite în penitenciare s-a redus foarte mult, respectiv la mai puţin de jumătate. "Avem, de asemenea, în derulare şi în scurt timp va fi implementat proiectul de bruiere a semnalului de telefoane mobile în toate penitenciarele din România. (...) Toate chestiunile punctuale semnalate în presă sunt verificate de conducerea ANP", a susţinut Cazanciuc.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro