Mergi la conţinutul principal

Ce s-a întâmplat la Colectiv e o situație cu totul excepțională

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat că ceea ce s-a întâmplat în clubul Colectiv este o situație cu totul excepțională, pentru care multe țări nu sunt pregătite. „Ce s-a întâmplat la Colectiv nu este un lucru care se întâmplă zi de zi. Este o situația cu totul excepțională pentru care multe țări nu sunt pregătite. Eu sunt un adept al profilaxiei și probabil ați auzit acest lucru și în săptămânile care urmează vom detalia lucrurile, dar nu te poți pregăti chiar pentru orice catastrofă de pe lumea asta. (...) Vom învăța din această întâmplare", a afirmat ministrul, care a vizitat o victimă a incendiului internată la Spitalul C.C. Iliescu.
El a admis că există diferențe în ceea ce privește dotarea cu aparatură între spitalele românești și cele din străinătate. „Eu consider că în condițiile date repet: suntem în România, suntem români, trebuie să ne uităm exact ce facem fiecare dintre noi. În mod evident sunt diferențe, dar trăim în România și dumneavoastră, și eu și responsabilitatea noastră și ca medic practician și acum în această funcție este față de pacienții noștri. Asta este situația, și eu, hai să ne gândim cu toții cum facem să ne facem meseria, cât producem, cât lucrăm în comparație cu cei care muncesc mai mult și produc mai mult. Astea sunt condițiile pe care le are România și, în aceste condiții, în acest sistem, avem responsabilitatea de a ne trata pacienții noștri", a spus medicul.
În opinia acestuia, în cazul răniților de la Colectiv s-au luat măsurile potrivite.
„Consider că în această situație s-au luat măsurile potrivite. Mi s-a reproșat că uneori realitățile au fost mai sumbre în evoluția pacienților decât s-a întâmplat.
Dincolo de aceste camere sunt aparținătorii pacienților cu care am ținut să ne întâlnim. Nu ar fi fost deloc etic ca oricine de aici să spună că nu va merge bine, vor muri, era un mesaj absolut nepotrivit și nimeni din sistem nu l-ar da. Nu este etic. Dincolo de etică ne gândim la partea concretă. (...) În săptămânile care urmează, ca să discutăm pe cifre și nu pe păreri, vă vom furniza datele de supraviețuire a acestor pacienți. Vă vom produce date, cifre și le vom compara cu cele din cărți să vedem exact în situația acestor cazuri, a gravității lor cum ne-am descurcat ca și sistem. Condițiile de la noi sunt condițiile unui Produs Intern Brut atât cât îl avem", a arătat Patriciu Achimaș-Cadariu.
El a informat că mai sunt răniți în tragedia din clubul Colectiv în stare gravă. „Sunt pacienți în stare gravă încă. Cred că suportul nostru trebuie să se îndrepte atât în direcția pacienților, cât și a aparținătorilor. Nu este o situație obișnuită, este o situație cu totul și cu totul excepțională", a afirmat demnitarul.

Bilanţul tragediei a crescut la 58

Până vineri, 58 de persoane au murit în urma incendiului care a avut loc la sfârșitul lunii octombrie în club Colectiv. În spitalele din București mai sunt internaţi 44 de pacienţi răniţi din incendiul Colectiv, dintre care 11 în stare critică sau gravă. Ceilalți se află în stare critică și gravă, alți 33 fiind în stare stabilă. De asemenea, 30 de victime sunt internate în unități medicale din străinătate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro