Mergi la conţinutul principal

CE retrage Bulgariei 220 de milioane de euro din fonduri europene

Comisia Europeana a decis, marti, sa retraga definitiv Bulgariei fonduri europene in valoare de 220 de milioane de euro, din cauza masurilor insuficiente luate de aceasta tara in lupta sa impotriva coruptiei, relateaza AFP.
"Este prima oara" cind un stat al Uniunii Europene se vede privat de astfel de fonduri europene, a afirmat purtatorul de cuvint al Comisiei, Krisztina Nagy.
"Ceea ce facem este sa protejam interesele financiare ale contribuabulilor europeni, inclusiv ale contribuabililor bulgari. Nu putem accepta ca banii sa nu fie utilizati corect", a adaugat ea.
"Recunoastem ca au fost luate initiative" de catre autoritatile bulgare pentru a gestiona mai bine fondurile europene, "dar este vorba, in special de promisiunea unor actiune pe viitor", iar Comisia Europeana asteapta intotdeauna "rezultate concrete", a subliniat purtatorul de cuvint.
"Masuri de corectare trebuie adoptate in continuare" in privinta "urmaririi eventualelor nereguli" legate de gestionarea fondurilor europene, "frauda si conflictul de interese" si infiintarea unor echipe administrative suficiente pentru a controla "buna gestionare a fondurilor", a adaugat ea.
Una dintre cele mai sarace tari ale UE, Bulgaria este, impreuna cu Romania, ultimul stat care s-a integrat in Uniune, la 1 ianuarie 2007.
Comisia a "mentinut" formal decizia pe care o anuntase in iulie, de blocare a 800 de milioane de euro din fonduri europene pentru Sofia.
In aceasta suma globala figureaza 560 de milioane de euro fonduri europene PHARE de preaderare, suma destinata Bulgariei pentru a-si pregati aderarea la UE (infrastructura, implementarea unui stat de drept etc.).
Din aceasta suma, 220 de milioane de euro sint suprimati definitiv, deoarece acestea trebuia folositi pina la 30 noiembrie. Astfel, cele 220 de milioane de euro se vor intoarce la bugetul UE, raminind astfel blocate 580 de milioane din fondurile europene.
Bulgaria a ramas sub supravegherea stricta a Comisiei, de la intrarea sa in UE, ca urmare a deficientelor din mai multe domenii: administrarea subventiilor europene, dar si sistemul judiciar si siguranta alimentara.
Comisia europeana a inghetat pentru prima oara fondurile UE in ianuarie, dupa scandalul in care a fost implicat un director al unei agentii guvernamentale bulgare care ar fi aprobat citeva sute de miloane de euro pentru proiecte de infrastructura rutiera pentru firma fratelui sau.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro