Mergi la conţinutul principal

Ce-a rămas din mia de hectare a Brăilei, scoasă la închiriere de Galaţi

• consilierii gălăţeni au aprobat închirierea în scopuri agricole a unor loturi de peste 650 hectare pe raza Vădeniului, practic restul de terenuri rămase neutilizate din cele 1.000 ha “furate” acum peste 10 ani judeţului Brăila • tentativa de închiriere a terenului, din 2015, a fost blocată de o contestaţie care între timp a fost tranşată la instanţă • pentru preşedintele CJ Brăila, mia de hectare făcută cadou Galaţiului acum 15 ani este un subiect închis

 

Povestea se repetă: consilierii municipali gălăţeni şi-au dat din nou girul pentru închirierea prin licitaţie publică a suprafeţei de 655,29 hectare, situată în extravilanul comunei Vădeni, judeţul Brăila, cu destinaţia de teren agricol. Este vorba despre acea bucată, rămasă neutilizată, din suprafaţa de o mie de hectare pe care Galaţiul a primit-o cadou, în 2002, de la Guvernul României, pentru construcţia celui mai mare proiect imobiliar eşuat - Cartierul Cantemir. Potrivit prevederilor hotărârii de consiliu a Galaţiului, licitaţia pentru suprafaţa care cuprinde teren arabil şi drumuri de exploatare porneşte de la 750 de lei pe hectar pe an agricol, durata închirierii fiind de cinci ani. Gălăţenii speră să obţină, astfel, cel puţin 0,5 milioane lei anual de pe urma închirierii, iar cum contractul va fi încheiat pe o perioadă de 5 ani, suma totală estimată a fi atrasă la bugetul municipiului vecin este de 2,5 milioane lei. Hotărârea CLM Galaţi a fost aprobată în şedinţa publică de la finele lunii trecute, iar anunţul de licitaţie încă nu a fost publicat. Garanţia de participare la licitaţie este 30.000 lei, iar preţul caietului de sarcini este de 30 lei.

De precizat că, în urmă cu 2 ani, tentativa similară a CLM Galaţi de a închiria cele peste 650 ha de pe raza judeţului nostru a eşuat din cauza unui litigiu iniţiat de ofertantul declarat câştigător al licitaţiei. Ionel Burtea, director executiv în cadrul Primăriei Galaţi, a declarat jurnaliştilor de la Viaţa Liberă, că “la ultima licitaţie pentru închirierea în scop agricol a terenului preţul de adjudecare pe hectar a fost de 2.500 de lei. Numai că, spune directorul Burtea, atunci când câştigătorul, societatea «Agrinova», a fost invitată să semneze contractul, a renunţat: «A fost iniţiat în instanţă un proces pentru pretenţii. Acesta este motivul pentru care nu am mai putut, de la momentul 2015, să mai organizăm alte licitaţii. Litigiul s-a încheiat şi acum putem organiza licitaţia fără probleme».

 

Cum s-a ajuns în această situaţie?

În 2003, autorităţile brăilene s-au trezit în faţa faptului împlinit că din teritoriul judeţului nostru a fost ruptă o bucată de peste 1.000 ha, pe raza comunei Vădeni, pentru a fi dată ÎN PROPRIETATE municipiului Galaţi. Totul s-a pus la punct, cel puţin declarativ, fără ştirea oficialilor brăileni, în 2002, pe vremea fostului premier PSD Adrian Năstase, când parlamentarul gălăţean Dan Nica, pe atunci ministru în Guvern, era pe cai mari în ierarhia partidului social-democrat. Hotărârea de Guvern privind acest transfer a luat prin surprindere autorităţile brăilene, care au constatat cu surprindere că gălăţenii se apucaseră să construiască de zor un cartier de locuinţe chiar la graniţa cu judeţul nostru, pe mia de hectare. Degeaba s-au chinuit autorităţile locale, parlamentarii brăileni ai vremii, dar şi firma care avea în exploatare agricolă terenul respectiv, să obţină pe calea instanţei, respectiv a interpelărilor către premierul la vremea respectivă Călin Popescu Tăriceanu, repararea acestei nedreptăţi. Într-un final, după ani de procese, zarurile au rămas aşa cum au fost aruncate în 2002: mia de hectare a rămas a Galaţiului.

Pentru autorităţile locale, subiectul cu mia de hectare dată Galaţiului este acum închis, după cum ne-a declarat chiar preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac. “Atâta vreme cât au hotărâre de guvern şi este proprietatea Galaţiului îl pot folosi acel teren în ce mod doresc. Ar trebui totuşi prevăzut în contractul dumnealor o prevedere privind rezilierea în cazul în care apare o oportunitate privind construirea de locuinţe, să zicem, în regim ANL. Pe noi ne interesează ce este acum în patrimoniul CJ Brăila şi cum să punem cât mai bine în valoare acest patrimoniu, în folosul cetăţenilor. Pentru mine este un subiect închis chestiunea privind acele 655 de hectare de teren”, ne-a declarat sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro