Ce profit ar putea obține compania americană Raytheon din contractul cu România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ce profit ar putea obține compania americană Raytheon din contractul cu România

Compania americană Raytheon, unul dintre contractorii din contractul României de achiziţie a rachetelor Patriot din Statele Unite, ar putea obţine un profit de aproape 500 de milioane de dolari din tranzacţie, potrivit site-ului The Motley Fool, un site specializat în analize financiare, citat de News.ro.

 

Agenţia pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securitaţii (DSCA) a informat săptămână trecută Congresul american despre mai multe contracte de vânzare de armament, între care şi unul de 3,9 miliarde de dolari de vânzare de sisteme de rachete Patriot către România.

Astfel, România ar urma să cumpere 28 de staţii de lansare M903 de la Raytheon, cu sisteme radar şi de control, 56 de rachete Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) de la Raytheon şi 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) fabricate de Lockheed Martin.

Contractul va include astfel 28 de lansatoare şi câte opt rachete pentru fiecare.

DSCA a explicat că rachetele Patriot vor îmbunătăţi securitatea unui aliat din NATO, vor combate riscurile regionale şi vor proteja regiunea de agresiuni.

Agenţia nu a menţionat de unde ar proveni pericolele şi agresiunile, dar la dreapta hărţii se află Rusia, care a invadat două state prietene ale NATO în ultimul deceniu şi ar putea dori mai mult, notează site-ul The Motley Fool, care adaugă că istoria recentă de agresiuni ale Rusiei în regiune explică de ce România vrea să cumpere sistemele Patriot.

La un cost de circa 3 milioane de dolari fiecare, rachetele formează cea mai mică parte a acordului, respectiv 672 de milioane de dolari din preţul total de vânzare. Cea mai mare parte a vânzării, când va fi finalizată (Congresul nu a respins niciodată un contract de vânzare de armament propus de DSCA) va fi formată din sistemele de lansare, staţiile de control şi radar, care sunt construite de Raytheon.

Astfel, în timp ce DSCA a numit Raytheon şi Lockheed Martin drept contractori principali, este probabil ca Raytheon să încaseze cea mai mare parte a veniturilor, de până la 3,4 miliarde de dolari dintr-un total de 3,89 miliarde de dolari.

La o marjă de profit operaţional de 14,3% pe care Raytheon o obţine din astfel de acorduri, potrivit S&P Global Market Intelligence, asta înseamnă un profit de 485 de milioane de dolari pentru această companie.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic şi echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat în legătură cu această posibilă tranzacţie în data de 10 iulie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că achiziţionarea rachetelor Patriot se face pentru ca România să aibă o armată dotată mai bine şi mai eficient, în scop defensiv, şi pentru a garanta securitatea românilor. (Sursa: news.ro)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro