Ce preţ va plăti UE Turciei, ca s-o scape de migranţi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ce preţ va plăti UE Turciei, ca s-o scape de migranţi

Detaliile cheie ale acordului urmează să fie puse la punct, iar cei 28 de lideri speră să aibă pe masă acordul la următorul summit, din 17-18 martie.
Cancelarul german Angela Merkle şi premierul britanic David Cameron se numără printre cei care şi-au exprima surpriza faţă de propunerea Turciei şi au calificat-o drept un potenţial succes de proporţii la criza refugiaţilor ce paralizează Europa.
Premierul turc Ahmet Davutoglu le-a spus liderilor UE că Ankara este dispusă să ia înapoi toţi migranţii care vor intra în viitor din Turcia în Europa, inclusiv refugiaţii sirieni, dar şi pe cei interceptaţi în apele sale teritoriale.
În schimbul opririi afluxului de migranţi, Ankara a cerut dublarea, până în 2018, a fondurilor europene alocate Turciei pentru ajutarea refugiaţilor sirieni, dar şi angajamentul ca UE să preia câte un refugiat sirian direct din Turcia pentru fiecare trimis în Turcia de pe insulele elene.

Turcii scapă de vize

De asemenea, Ankara vrea ca UE să ridice vizele pentru turci în luna iunie, faţă de sfârşitul lui 2016, cum era prevăzut anterior. În ceea ce priveşte negocierile privind aderarea la UE, Ankara cere deschiderea a încă cinci capitole de negociere.
Liderii europeni au fost de acord cu ridicarea vizelor în această vară cu condiţia ca Ankara să îndeplinească o serie de condiţii precum să îşi schimbe poitica de acordare a vizelor pentru statele islamice şi să introducă paşapoarte biometrice, care sunt mai greu de falsificat.
Ei nu au spus clar ce sumă suplimentară de bani vor aloca refugiaţilor din Turcia şi au făcut numai referiri vagi la o eventuală reluare a negocierilor de aderare la UE, în condiţiile în care problema cipriotă nu a fost rezolvată încă.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, consideră că rezultatul summitului le va arăta migranţilor că nu mai există un drum în Europa pentru cei care caută o viaţă mai bună. „Zilele migraţiei ilegale s-au încheiat", a spus el.
Premierul polonez Beata Szydlo, unul dintre liderii care s-au opus cotelor de reugiaţi, a explicat că, facă propunerea turcă va fi onorată şi implementată, va fi un pas important pentru rezolvarea crizei refugiaţilor.
În declaraţia finală a summitului, liderii UE şi-au luat angajamentul să ajute Grecia să facă faţă valului de circa 30.000 de migranţi blocaţi pe teritoriul său şi au salutat decizia NATO de a trimite nave suplimentare în Marea Egee, pentru a opri traficanţii de oameni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro