Ce planuri mai are Chiriac pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ce planuri mai are Chiriac pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă

• şeful judeţului susţine că la secţia Cardiologie-Pediatrie au apărut probleme - una ar fi că nu există alimentare cu apă caldă -, pe care va încerca să le rezolve în momentul în care va prelua în totalitate clădirea • acesta a mai anunţat că secţia de oncologie se va muta în corpul B, iar în locul ei va trece secţia de cardiologie pentru a avea toate urgenţele într-un singur loc • Francisk Chiriac a mai vorbit şi despre partea de utilităţi a Spitalului Judeţean, unde trebuie făcute schimbări majore

 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, susţine că în viitorul apropiat vor avea loc schimbări mari la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Noua secţie de Cardiologie-Pediatrie e aproape de a fi preluată, secţia de oncologie se va muta din corpul A în corpul B (fostul Spital 3 -n.r.), iar utilităţile spitalului sunt pe lista cu priorităţi. Anunţul a fost făcut în cea mai recentă conferinţă de presă susţinută de şeful judeţului.

Secţia de Cardiologie-Pediatrie este încă în curs de preluare. Chiar în şedinţa Consiliului Judeţean de luni, 23 iulie, pe ordinea de zi se află un proiect de hotărâre pentru includerea în inventarul domeniului privat al judeţului Brăila a obiectivului de investiţii de la Spitalul Judeţean. Deşi încă nepreluată în totalitate, şefului CJ i-au fost aduse la cunoştinţă unele probleme ale noii construcţii: că ar fi înclinată, că nu există alimentare cu apă caldă şi alte câteva. “Am aflat cu stupoare că această secţie de cardiologie şi pediatrie nu este alimentată cu apă caldă. Tot pe mine o să pice această problemă şi vă spun că nu mă las până nu găsim o soluţie, astfel încât şi acest corp să fie alimentat cu apă caldă. Bine că am identificat această problemă din timp pentru că avem destul timp să facem şi această procedură, să vedem sursa bugetară, astfel încât în momentul când clădirea va fi funcţională să aibă toate utilităţile şi să fie utilizată corespunzător. Eu mi-aş dori să fie totul gata «ieri», cred că toată lumea îşi doreşte asta, dar trebuie să parcurgem etapele legale, va mai dura. Va mai dura pentru că, vă spun foarte sincer, eu nu am avut toate datele la zi, respectiv şi procedurile legale de preluare, predare, primire, şi vă spun că suntem într-un cerc vicios. Suntem la mijloc, între constructor şi subcontractor. Cu greu am reuşit să-i aducem pe toţi la aceeaşi masă. Ţinând cont că suntem şi în procese cu ei. Practic, clădirea nu este finalizată în totalitate, ci în proporţie de 98%. Noi preluăm în momentul de faţă, faptic, ce este la momentul decontării absolut tuturor facturilor până la momentul acesta. Noi ne-o însuşim (clădirea - n.r.), după care această expertiză va avea rolul de a determina ce mai trebuie făcut la această clădire. Şi din punct de vedere funcţional, şi al circuitelor, şi al echipamentelor medicale. Bani de echipamente sunt, dar nu vrem să luăm echipamentele şi să le ţinem iar acolo, să treacă perioada de garanţie, ci o să demarăm lucrurile în momentul în care considerăm noi că această clădire este funcţională. Apoi, procedura de achiziţie a paturilor şi ce mai e acolo se poate face în maxim 6 luni. Aceşti 2% sunt foarte importanţi pentru a lua autorizaţia de funcţionare a acestui corp de clădire. Reprezintă efectiv circuitul pacienţilor în această clădire, este foarte important, acolo a fost blocajul”, a precizat Chiriac.

Şeful CJ a mai vorbit şi despre rocada oncologie-cardiologie. În viitorul apropiat, susţine Chiriac, secţia de oncologie va fi mutată în corpul B al spitalului, adică în fostul Spitalul 3, aşa cum îl ştiu brăilenii, în locul secţiei de cardiologie. Apoi, cardiologia va lua locul oncologiei în corpul A. “În momentul de faţă, sunt aproape gata de mutarea secţiei de cardiologie în corpul A, astfel încât să avem tot ce ţine de Urgenţe în corpul A, deoarece cardiologia este o secţie foarte importantă a spitalului şi necesită o mai mare apropiere de toate secţiile comune ale unui spital de urgenţă, ca să nu mai facem traseul corpul A-corpul B cu salvarea, şi vom muta în corpul B partea de oncologie”, a precizat sursa citată.

O altă parte vizată pentru schimbare este cea electrică. Francisk Chiriac a declarat că panourile electrice de la Judeţean sunt din 1970, nu a fost schimbat nimic între timp şi îşi doreşte să aducă “la zi” tehnologia din unitatea sanitară. “Am demarat achiziţia pentru DALI-uri, pentru corpurile A şi B, dar asta nu înseamnă că stăm pe loc, pentru că aceste DALI-uri nu vor avea niciun fel de importanţă dacă nu rezolvăm partea de utilităţi. Spitalul a urcat pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice - n.r.) partea de reabilitare a tot ce înseamnă parte electrică. Pentru mine a fost îngrozitor să aflu, pentru că nu am intrat niciodată, vă spun foarte sincer şi poate că n-am procedat bine, trebuia să intru de prima oară de când am venit aici, că partea electrică este din 1970, deci este arhi-depăşită pentru consumul unui spital. Am vorbit cu Electrica şi tot ce înseamnă tensiune scurtă să îmbunătăţim, astfel încât în etapa a doua când intrăm cu DALI-ul pe tot spitalul să facem toată instalaţia electrică, să se ştie efectiv care sunt consumatorii şi aşa mai departe. Sunt acele panouri din 1970, sunt mai mari ca mine. Şi atunci trebuie să ajungem la tehnologie nouă, astfel încât să nu mai avem niciun fel de problemă din punct de vedere al alimentării cu energie electrică a spitalului. Suntem în grafic şi cu centralele termice. Partea aceasta este urcată pe SEAP şi sperăm - în august am înţeles că este deschiderea ofertelor - să reabilităm toate cele 6 centrale ale spitalului, dar şi coşul de fum care arată foarte vechi. Partea de canalizare încercăm să o rezolvăm cu cei de la «CUP Dunărea», să facem expertiză şi o să mai avem partea de gaz, unde am dat drumul la expertiză, astfel încât să vedem care sunt efectiv consumurile pe spital şi eficientizarea tuturor corpurilor de clădire”, a mai precizat Chiriac despre planurile pe care le are cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro