Mergi la conţinutul principal

Ce persoane suspecte pot fi conduse la sediul Poliţiei

• dacă o persoană nu îşi poate dovedi identitatea cu un act sau dacă se bănuieşte că identitatea sa nu este reală, aceasta va ajunge la sediul unităţii de Poliţie • cei care au un comportament inadecvat şi deranjează alte persoane nu scapă nici ei de conducerea la sediu • în baza noilor modificări legislative, poliţiştii au dreptul să ducă la sediu persoanele suspecte pentru anumite verificări

 

Persoanele care nu îşi pot dovedi identitatea, în baza unui act, sau pun în pericol ordinea publică printr-un comportament violent, ajung la sediul Poliţiei pentru cercetări. Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că, potrivit modificărilor legislative aduse de Legea nr. 192 din 2019, poliţistul poate conduce una sau mai multe persoane la sediul poliţiei, în mai multe situaţii. De la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila ni s-a comunicat lista celor care pot ajunge la sediul instituţiei, fie că vor sau nu vor. Nu înseamnă că poliţistul acţionează în mod ilegal. Aceste persoane au şi anumite drepturi, pe care poliţistul le va aduce la cunoştinţa fiecăruia. Legea are prevederi clare.

Poliţistul este îndreptăţit să conducă o persoană la sediul poliţiei, atunci când: persoana nu poate prezenta un act de identitate şi nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală; prin acţiunile sale periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea corporală a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică; luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică”, se arată în informarea transmisă de IPJ Brăila.

Persoana condusă la sediul poliţiei are dreptul de a fi informată cu privire la motivele conducerii la sediul poliţiei şi poate formula contestaţie împotriva dispunerii măsurii. Cel care ajunge la unitatea de poliţie are dreptul de a

fi asistat de un avocat, potrivit legii, de a comunica direct cu acesta, în condiţii care să asigure confidenţialitatea. Dacă o persoană ajunge la sediul Poliţiei, are dreptul de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane desemnate de aceasta cu privire la măsura luată. “Persoana condusă la sediu are dreptul de a solicita informarea reprezentanţilor diplomatici ai statului de provenienţă, în cazul cetăţenilor străini; de a fi consultată de un medic sau, pe propria cheltuială, de medicul indicat de aceasta; de a comunica prin interpret sau prin intermediul unei persoane cu aptitudini de comunicare, în situaţia în care nu vorbeşte, nu înţelege limba română, nu se poate exprima sau prezintă handicap auditiv ori surdocecitate (deficienţe de văz şi auz - n.r.)”, mai arată reprezentanţii IPJ Brăila.

Reamintim că, începând cu data de 26 ianuarie, poliţiştii acţionează conform modificărilor legislative din domeniul ordinii şi siguranţei publice adoptate la sfârşitul anului trecut.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro