Ce ne aşteaptă în 2018 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ce ne aşteaptă în 2018

• una dintre cele mai importante noutăţi ale anului 2018 vine în zona Fiscală şi se referă la noua regulă privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajaţi • schimbări avem şi în zona taxelor şi impozitelor • în plan politic, îngrijorarea continuă şi în acest an în privinţa modificărilor controversate aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală în Parlament, unde «comisia Iordache» se va întruni chiar de la finele lunii ianuarie pentru a relua dezbaterile  • şi segmentul Învăţământ se anunţă unul extrem de agitat: bacalaureat în februarie şi introducerea unui manual unic la fiecare materie • tot în 2018 Brăila sărbătoreşte 650 de ani de atestare documentară, dar şi Centenarul Marii Uniri şi împlinirea a 100 de ani de la Primul Război Mondial

 

Anul 2018 vine cu câteva reguli noi de joc în ceea ce priveşte zona fiscală şi administrativă. Una dintre cele mai cunoscute şi controversate modificări o reprezintă, fără îndoială, măsura “Split TVA”. Însă, totodată, nu trebuie să uităm că de la 1 ianuarie s-a stabilit şi trecerea contribuţiilor în sarcina angajaţilor şi reducerea cotei de impozitare de la 16% la 10%. Schimbări sunt şi în ceea ce priveşte taxele şi impozitele locale, unde poate cea mai importantă noutate o reprezintă scăderea taxei de salubritate la 9,5 lei/lună/persoană faţă de 11 lei/lună/persoană cât a fost anul trecut.

În plan politic se anunţă un an destul de zbuciumat dacă ne gândim la modificările propuse de coaliţia de guvernare PSD - ALDE la Legile Justiţiei, Codul Penal şi cel de Procedură Penală, care au fost extrem de criticate de opoziţie, protestatarii din stradă, magistraţi şi reprezentanţi ai Uniunii Europene, însă continuă nestingherit. Cât despre promisiunile electorale ale social-democraţilor, acestea par să se depărteze din ce în ce mai mult de la planul iniţial, iar una dintre ele face referire chiar la creşterile salariale. De curând, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a recunoscut că din acest an nu toţi bugetarii vor beneficia de creşteri salariale.

Anul 2018 aduce schimbări importante şi în sistemul de învăţământ. Prima modificare se va produce chiar de luna viitoare, atunci când elevii de liceu vor susţine competenţele lingvistice şi digitale din cadrul examenului de bacalaureat, probe care până acum se susţineau vara, după încheierea cursurilor. Pe lista noutăţilor se numără şi introducerea unui singur manual pentru fiecare materie, dar şi schimbarea planurilor cadru la liceu.

Nici planul cultural nu trebuie omis, pentru că în 2018 Brăila sărbătoreşte 650 de ani de atestare documentară, odată cu Centenarul Marii Uniri şi a 100 de ani de la Primul Război Mondial.

 

Principalele modificări fiscale de la 1 Ianuarie 2018

Prima şi printre cele mai importante modificări se referă la noua regulă privind plata TVA, sau mai cunoscută drept “Split TVA”.

Pe finalul lunii decembrie 2017 au fost publicate în Monitorul Oficial Legea nr. 275/2017 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, precum şi Decretul nr. 1309/2017 privind promulgarea Legii:

- aplicarea sistemului va fi obligatorie pentru plătitorii de TVA cu obligaţii TVA restante şi/sau aflaţi în insolvenţă, respectiv opţională pentru restul categoriilor de contribuabili eligibili;

- contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA care nu vor aplica sistemul vor avea obligaţia de a efectua plata defalcat pentru achiziţiile efectuate de la contribuabili care vor aplica sistemul.

Modificări privind impozitul pe veniturile persoanelor fizice şi contribuţiile sociale

- transferul contribuţiilor în sarcina angajatului

- se reduce cota de impozitare de la 16% la 10% pentru cele mai multe tipuri de venituri;

- începând cu 1 ianuarie 2018, vor exista doar trei contribuţii: Contribuţia la fondul de pensii (CAS), Contribuţia la asigurările sociale de sănătate (CASS) şi Contribuţia la asigurările de muncă (CAM).

- CAS-ul datorat de angajaţi şi de persoanele asigurate se determină prin aplicarea cotei de 25% la baza de calcul.

- Cota CASS va fi de 10% şi nu este datorată pentru anumite categorii de venituri plătite din surse publice (de exemplu, şomeri, cadre didactice, pensionari);

- contribuţia asiguratorie pentru muncă (CAM) este destinată să înlocuiască contribuţia de şomaj, contribuţia pentru concediile medicale, contribuţia la fondul de garantare a plăţii salariilor şi contribuţia pentru asigurarea de accidente şi boli profesionale. CAM se calculează prin raportate la baza de calcul egală cu suma salariilor plătite angajaţilor lor. Cota CAM va fi de 2,25%.

Impozitul pe profit

Directiva Antievaziune fiscală a fost transpusă în Codul fiscal. Acest lucru aduce un nou set de reguli privind limitarea deductibilităţii dobânzii, impozitarea la ieşire, reguli anti-abuz şi privind societăţile străine controlate.

Directiva prevede ca termen de transpunere în legislaţia Statelor membre data de 31 decembrie 2018, cu aplicare de la 1 ianuarie 2019 (respectiv 31 decembrie 2019, cu aplicare de la 1 ianuarie 2020 in ceea ce priveşte prevederile referitoare la impozitarea la ieşire).

Care sunt cele mai importante prevederi:

- Limitarea deductibilităţii dobânzilor (costurile excedentare ale îndatorării înregistrate într-o perioadă fiscală, care depăşesc plafonul deductibil de 200.000 euro, vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a 10% din baza de calcul);

- Impozitarea la ieşire (contribuabilii vor fi supuşi impozitului pe profit, prin aplicarea cotei de 16%, pentru transferul integral sau parţial - într-un alt stat - al activităţii desfăşurate de o societate sau de un sediu permanent  din România, transferul de active sau transferul rezidenţei fiscale);

- Regula generală anti-abuz (aplicabilă în cazurile unui demers sau unei serii de demersuri care nu sunt oneste, fiind întreprinse cu scopul principal de obţinere a unui avantaj fiscal care contravine obiectului sau scopului urmărit prin prevederile fiscale aplicabile);

- Reguli privind societăţile străine controlate privind impozitarea.

Impozitul pe venitul microîntreprinderilor

Regulile privind regimul fiscal aplicabil microîntreprinderilor sunt modificate în mod semnificativ prin creşterea plafonului de venit la 1.000.000 euro şi abrogarea tuturor excepţiilor.

 

Taxa pe gunoi, redusă la 9,5 lei

În plan local, obligaţiile fiscale privind principalele tipuri impozite pe proprietate au cunoscut o creştere atât la categoria contribuabili persoane fizice cât şi persoane juridice. Pe de altă parte, s-a micşorat taxa de salubritate.

Iată cum vor arăta lucrurile la acest capitol:

Dacă anul trecut impozitul pe apartament s-a calculat pornind de la o valoare impozabilă de 1.000 lei/metru pătrat, în 2018 punctul de plecare în acelaşi calcul este valoarea de 1.050 lei/mp. Şi la impozitul pe terenul intravilan se observă o situaţie similară: pentru zona A a oraşului calculul pleacă mai nou de la 10.403 lei/mp, faţă de 9.908 lei/mp până acum, în timp ce pentru teren extravilan, punctul de plecare este de 33 lei/ha (pentru teren construcţii) şi 53 lei/ha (pentru teren arabil), comparativ cu 31 lei/ha, respectiv, 50 lei/ha cum s-a făcut calculul în 2017.

La capitolul autoturisme, în categoria de capacitate cilindrică 1.600 cmc - 2.000 cmc, noul impozit este de 19 lei/200 cmc sau fracţiune din aceasta, faţă de 18 lei/200 cmc, cât a fost în 2017. 

Aşa cum precizam mai devreme, în acest an vom plăti taxă de salubritate de 9,5 lei/lună/persoană faţă de 11 lei/lună/persoană cât a fost anul trecut. Reducerea de 1,5 lei/lună/persoană nu pare a fi una consistentă, dar dacă facem calculele vom observa că în cazul unei familii formată din 3 persoane, de exemplu, economia care se va face pe întreg anul viitor ar fi de 54 lei, şi de 72 lei pentru o familie formată din 4 persoane.

 

Anul modificărilor «penale» şi al cheltuielilor extra cu salariile bugetarilor

Ultimele luni din 2017 a fost extrem de tensionate în plan politic, odată cu dezbaterile din Parlamentul României pe modificările aduse de coaliţia de Guvernare la Legile Justiţiei, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. În ciuda criticilor aspre venite din partea opoziţiei, a protestelor din stradă, a nemulţumirii manifestate de către magistraţi privind unele dintre modificări, în special cele care schimbă radical modul în care se vor derula de acum înainte anchetele procurorilor şi nu numai, chiar a avertismentelor primite din partea Uniunii Europene, PSD-iştii au mers înainte cu proiectele de lege. Au respins pe bandă rulantă sute de amendamente venite din partea parlamentarilor opoziţiei şi au aprobat tot atâtea, dar realizate la iniţiativa coaliţiei de Guvernare PSD - ALDE. O parte dintre acestea fiind retrase mai târziu, precum iniţiativa cotroversată a social-democratului Cătălin Rădulescu, care propunea printre altele îmblânzirea pedepselor pentru dare de mită şi chiar abrogarea articolului care incriminează folosirea abuzivă a funcţiei în scopul obţinerii de favoruri sexuale. După cum a anunţat pentru presa centrală, Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale care dezbate propunerile privind “Reforma Justiţiei”, discuţiile pe modificarea Codului Penal, a Codului de Procedură Penală şi a Codului de Procedură Civilă vor fi reluate încă de la finele acestei luni (în timpul vacanţei parlamentare), astfel că se anunţă un început de an extrem de tensionat pe plan politic.

În altă ordine de idei, pe plan administrativ, în 2018 există deja o serie de tensiuni în privinţa cheltuielilor mai mari cu salariile bugetarilor, care vor ajunge la 8,9% din PIB. Deci în creştere faţă de 8,3% din PIB cât erau în 2017 şi 7,5% din PIB în 2016. Salariile bugetarilor vor avea în 2018 cea mai ridicată pondere raportată la PIB din ultimii nouă ani, arată datele centralizate de Ziarul Financiar. În valori absolute, cheltuielile cu salariile celor 1,2 milioane de angajaţi din sistemul bugetar vor reprezenta 81 mld. lei, cu 17% mai mult decât estimările pentru 2017 şi cu 42% peste cheltuielile de personal înregistrate în 2016, anunţă Mediafax.

De asemenea, trebuie punctat că unii analişti economici susţin că vor exista pierderi în ceea ce priveşte salariilor bugetarilor odată cu 1 ianuarie, odată cu implementarea Revoluţiei Fiscale care prevede, printre altele, transferul sarcinii fiscale salariale de la angajator la angajat. De altfel, chiar ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu a recunoscut că o parte dintre bugetari vor avea salarii scăzute în 2018. “Am spus că la o mică parte din bugetari vor scădea salariile. Sunt, în general, cei cu funcţii de conducere, unde oricum salariile sunt foarte mari, pentru că sindicatele au negociat bine”, a afirmat Vasilescu, după cum precizează presa centrală.

 

Schimbări în învăţământ: bacalaureat în februarie, manual unic şi materii noi pentru liceeni

Sistemul de învăţământ va avea parte şi el de o serie de modificări în 2018. Cea mai importantă o reprezintă schimbarea perioadei de susţinere a examenului de bacalaureat. Dacă până acum absolvenţii dădeau “oralul” vara, înaintea probelor scrise, din 2018 competentele ligvistice şi digitale vor fi susţinute iarna, în luna februarie, mai exact între 12 şi 22 februarie. Probele scrise se vor desfăşura în luna iunie.

O altă schimbare majoră pe care a anunţat-o ministrul Liviu Pop se referă la manualele şcolare. După ce a declarat “război” editurilor şi auxiliarelor, Pop vrea ca din anul şcolar 2018-2019, cărţile să fie editate de stat, iar Guvernul a aprobat deja, prin OUG, înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică SA. De asemenea, în decembrie 2017, Guvernul a aprobat proiectul Legii manualului şcolar, iar începând cu anul şcolar 2018-2019, elevii ar putea avea pe bănci câte un manual unic pentru fiecare materie în parte, aşa cum îşi doreşte ministrul Liviu Pop.

Seria de noutăţi continuă cu schimbarea programei şcolare la liceu. La finele lui decembrie 2017, Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică trei variante noi de planuri-cadru pentru liceu, prin care se urmăreşte “eliminarea unor incoerenţe/dezechilibre existente în planurile actuale şi dezvoltarea ocaziilor de învăţare semnificative din perspectiva aşteptărilor elevilor care au optat pentru un anumit profil/specializare. Principiul urmărit a fost acela de a asigura un trunchi comun până la clasa a X-a, care să permită tuturor elevilor care vor finaliza învăţământul obligatoriu deţinerea la nivel funcţional a celor opt competenţe-cheie”, aşa cum se precizează într-un comunicat de presă.

Prin noile programe, elevii vor avea mai multe materii opţionale, iar liceenii din ani terminali mai puţine ore de curs. Astfel, elevii de la specializarea Matematică-informatică şi Ştiinţele naturii ar putea studia, ca opţional, Inteligenţa ecologică, Istoria ideilor şi descoperirilor, Repararea calculatoarelor sau Producţie audio, iar cei de la Filologie şi Ştiinţe sociale Jurnalism, Dramă/teatru /teatru educaţional, Publick Speaking sau Finanţe personale.

Schimbări au fost anunţate şi pentru profesori. Deşi, iniţial, Guvernul a promis că va majora salariile dascălilor cu 25%, începând cu luna ianuarie 2018, în realitate acestea vor creşte doar cu circa 4%, după trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.

 

Brăila 650 de ani

Anul 2018 este important pentru Brăila în primul rând pentru că vom sărbători împlinirea a 650 de ani de la atestarea documentară. Cu această ocazie, dar şi pentru că în acest an România va sărbători Centenarul Marii Uniri şi 100 de ani de la Primul Război Mondial, administraţia brăileană a anunţat că va organiza o serie de evenimente culturale importante. Legat de acest subiect, vom reveni cu amănunte în ediţiile viitoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro