• sediul principal din clădirea Ceprohart şi CAF-ul din Viziru, scoase la vânzare pentru aproape 1,7 milioane lei împreună • anul trecut, preţurile vehiculate pentru aceleaşi obiective economice erau de 1,25 milioane pentru sediu şi 1,12 milioane lei pentru CAF
Lichidatorul fostei fabrici de căldură din municipiu - Continvest Insolvenţă SPRL - scoate la vânzare ce-a mai rămas din averea CET-ului pentru care cere undeva la 1,7 milioane de lei, fără TVA. Cele mai valoroase bunuri sunt, evident, sediul administrativ situat la ultimul etaj al clădirii Ceprohart - aproape 0,89 milioane lei (1,25 milioane lei preţul cerut în primăvara lui 2016), dar şi Cazanul de Abur Fierbinte (CAF) din cartier Viziru - circa 0,77 milioane lei (1,12 milioane lei preţul de anul trecut). Acestora li se adaugă şi alte câteva “mărunţişuri” pornind de la mijloace de transport, autospeciale, până la un stoc de magazie, toate cu preţ de pornire cumulat undeva la 0,19 milioane lei, fără TVA. Pentru vânzarea tuturor acestor bunuri lichidatorul va organiza săptămâna viitoare (joi, 9 februarie) o primă licitaţie publică cu strigare. Dacă nu vor fi ofertanţi, procedura se va relua în zilele de 16 şi 23 februarie.
Nu este lipsit de importanţă faptul că aproape toate bunurile falimentarei sunt grevate de gajuri în favoarea fostului AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) dar şi a Ministerului de Finanţe. Iată cum arăta, în linii mari, la momentul declarării falimentului, tabloul creditorilor SC “CET” SA Brăila: grosul sumelor erau trecute în dreptul creditorilor bugetari gen fostul AVAS - 125,9 miliarde de lei vechi, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) - 110,2 miliarde şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila - 303,2 miliarde. Aşa cum am spus, toate aceste 3 creanţe bugetare sunt garantate, în sensul că instituţiile respective deţin gaj cam pe tot ce înseamnă CET. De exemplu, întreaga platformă energetică de la km 10 este gajată în favoarea AVAS, plus întreaga listă de mijloace fixe, în timp ce CAF-ul din Viziru şi sediul unităţii din clădirea “Ceprohart”, sunt sub sechestrul Ministerului de Finanţe prin ANAF. În afară de creanţele bugetare care acoperă cam peste 70% din totalul masei credale, mai sunt şi creanţele salariale, alte câteva miliarde de lei vechi, plus o creanţă comercială în cuantum de 103,7 miliarde lei vechi deţinută de “Alpha Metal” - fostul furnizor de gaz al fabricii de căldură în ultimii ani de funcţionare.
Revenind la licitaţia de săptămâna viitoare, anunţul prevede că ofertanţii interesaţi pot cumpăra caiete de sarcini contra sumelor cuprinse între 50 lei şi 2.500 lei, în funcţie de valoarea bunului vizat. De asemenea, li se cere constituirea unei garanţii de participare la licitaţie în cuantum de 10% din valoarea de pornire.
Reamintim că, în decembrie 2013, Tribunalul Brăila a dispus deschiderea procedurii generale de faliment pentru CET SA Brăila.