Semnificația zâmbetului Mona Lisei a fost decodată. După secole de investigații și dezbateri, studiul unei echipe de neurologi a concluzionat că expresia femeii din faimoasa pictură este una de fericire. Mai exact, 97% dintre respondenții chestionați au spus că motivul pentru care Mona Lisa zâmbește este că „e fericită”.
„Am fost uimiţi”, a spus, pentru AFP, Juergen Kornmeier, expert în neuroştiinţă la Universitatea Freiburg din Germania, citat de News.ro.
Gioconda este adesea considerată un simbol al enigmei emoţionale, cu o figură care, la prima vedere, demonstrează un zâmbet cald, după care devine o grimasă, apoi, de departe, este marcată de tristeţe. Pentru studiu, echipa a folosit o copie alb-negru a tabloului din secolul XVI, pe care a modificat-o pentru a genera opt stadii - de la fericire la tristeţe.
Astfel, nouă imagini au fost arătate celor 12 participanţi, de 30 de ori, iar ei au fost rugați să le catalogheze.
„Descrierile făcute de istoricii de artă ne-au făcut să credem că originalul era cel ambiguu. În schimb, spre mirarea noastră, am descoperit că originalul lui Da Vinci era perceput drept fericire”, a precizat Kornmeier.
Neurologii s-au folosit de opera lui Leonardo Da Vinci pentru a afla mai multe despre cum percep oamenii semnalele vizuale precum expresia facială a unei persoane. Aceste rezultate pot fi relevante pentru studierea unor tulburări psihiatrice, a mai spus Kornmeier, iar într-o a doua etapă se vor măsura rezultatele date de pacienţi care suferă de boli mintale.
Un alt rezultat al studiului arată că oamenii s-au identificat mai uşor cu Mona Lisa „mulţumită”, decât cu variantele de tristeţe.
„Asta arată că oamenii pot avea o uşoară preferinţă pentru fericire”, a mai spus expertul.