Mergi la conţinutul principal

Ce lapte praf este mai bun pentru bebeluși?

Sănătatea bebelușului are prioritate încă din momentul creșterii acestuia în burtică, iar cum apare pe lume, părinții fac tot ce este mai bine pentru el. Momentele când ții bebele la piept și-l urmărești cum mănâncă, doarme sau gângurește liniștit sunt de neprețuit. Desigur, laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelușul aflat la început de viață, menit să îi confere un start puternic, să îl ajute să se dezvolte armonios, să devină pe zi ce trece tot mai voinic și să adauge în greutate optim. Din păcate, există situații în care alăptarea nu este posibilă sau este contraindicată.

De exemplu:

  • Lipsa sau cantitatea insuficientă de lapte;
  • Tratament cronic al mamei cu medicația contraindicată sugarului;
  • Bolilel mamei preexistente (insuficiența cardiacă/renala,neoplasme, ciroza hepatică,tireotoxicoza gravă, boli neuropsihice severe etc.)
  • Galactozemia congenitalăa bebelușului;
  • Intoleranța primară congenitală la lactoză;
  • Consumul de droguri sau alcool de către mama;
  • Refuzul de a strica forma sânului etc.
  • În aceste cazuri puteți opta pentru o formulă de lapte bebeluși.

Cercetările științifice asupra nevoilor nutriționale ale copilului au dus la apariția laptelui praf destul de bine tolerat de cei mici.

Este evident că niciun lapte praf nu poate fi comparat cu laptele de mamă. Însă eforturile specialiștilor au dus la crearea unor variante de lapte praf pentru nou-născuți care să ajute la dezvoltarea armonioasă și creșterea sănătoasă a bebelușilor. O formulă care funcționează perfect la alți bebeluși poate fi nepotrivită copilului tău, căruia îi poate provoca gaze, constipație sau alte tipuri de disconfort digestiv și de aceea, o recomandare perfect adaptată nevoilor copilului tău o poate face medicul neonatolog sau pediatru.

Pentru a ne ușura alegerea, trebuie mai întâi să înțelegem care lapte praf bebeluși găsim pe piață:

  1. Formula de lapte lichid gata preparat - laptele este gata preparat și poate fi oferit bebelușului ca atare, necesitând doar încălzire (dacă părintele consideră că este cazul). Este un produs igienic și ușor în utilizare.
  2. Formula de lapte praf clasic – necesită prepararea, cu manevrarea și dozarea atentă a amestecului cu apă. Trebuie consumat în termen de maximum 30 de zile de la deschidere.
  3. Formula de lapte praf lichid concentrat - reprezintă de fapt o variantă de mijloc între cele două menționate anterior. Se prepară destul de simplu prin adăugarea unei cantități egale de apă și trebuie consumat rapid.

Odată ce am stabilit tipurile de formule, trebuie știut că există patru tipuri principale de lapte praf pe care le vei găsi în farmaciile online sau cele fizice.

  1. Formula pe bază de lapte de vacă (majoritatea bebelușilor încep cu acest tip de formulă);
  2. Formula pe baza de lapte de soia (este recomandată mai ales copiilor care nu pot digera laptele de vaca);
  3. Formula fără lactoză (lapte fără lactoză bebe, se utilizează sirop din amidon de porumb în locul lactozei);
  4. Formule specializate (destinate bebelușilor care au o greutate foarte mică la naștere, cu un conținut special de substanțe nutritive);
  5. Formule hipoalergenice (concepute special pentru bebelușii care fac alergie la proteinele din lapte sau din soia);

Ce lapte praf se dă la nou-născuți?

După cum se poate vedea, după ce ai înțeles tipurile de lapte praf care există, ideal ar fi ca formula administrată să fie unica, pe o perioadă îndelungată, dar la recomandarea medicilor poți alterna diferite tipuri de formule. Ce trebuie să știi este că e vital să ții cont de minim două criterii înainte de a face achiziția.

Vârsta bebelușului

Este primul criteriu ce trebuie avut în vedere. Producătorii de formulă de lapte dozează atent conținutul nutrițional al produsului în funcție de nevoile pe care le are bebelușul. În principiu, formulele de lapte sunt împărțite pe categorii de vârstă care, în general, nu variază foarte mult de la un producător la altul. Astfel avem și aici câteva tipologii:

  • formula de început - destinată bebelusilor care sunt alimentati încă de la naștere cu formula, în exclusivitate sau ca și completare la alimentația cu lapte matern.
  • formula dupa 6 luni (la unii producători dupa 4 luni) - destinată bebelușilor care au fost alaptați exclusiv o perioadă, dar și bebelușilor care primesc formula ca supliment alimentar. Este mai sățioasă decât formula de început, conținând substanțe nutritive mai numeroase, adecvate nevoilor crescute ale bebelușului.
  • formula dupa 12 luni (la unii producători după 10 luni) – reprezintă o formulă de completare a alimentației bebelușului care trebuie să includă, la această vârstă, și o serie de alimente solide întroduse în alimentație conform unei scheme de diversificare specifice.

Compoziția laptelui

Reprezintă, cu siguranță, unul dintre criteriile esențiale, care ar trebui să fie luate în considerație la alegerea laptelui praf protrivit. Compoziția ideală trebuie să fie cât mai apropiată de laptele matern și în acest sens, producătorii au scos pe piață formule de calitate înaltă, îmbogățite cu tot felul de nutrienți,care asigură bebelușul cu o creștere la fel de sănătoasă ca și cea a bebelușilor care sunt hrăniți cu lapte matern. Drept exemplu servește lapte topfer.

Una din substanțele esențiale pentru creșterea sănătoasă a bebelușilor reprezintă fierul. Se recomandă ca și bebelușilor alăptați exclusiv la sân, să li se administreze suplimente de fier înca de la 6 luni.

Acizii grași sunt elemente importante în dezvoltarea creierului și a organismului în general. Există studii care confirmă faptul ca bebelușii care au fost alăptați cu o formulă îmbogățită cu acizi grași au avut o mai bună dezvoltare a simțului vizual, precum și a capacității de rezolvare a problemelor în perioada scolară. Acizii grași reduc și riscul de boli cardiovasculare în perioada copilăriei.

Prebioticele și probioticele sunt elemente extrem de importante care ajută la menținerea și dezvoltarea sănătății sistemului digestiv al bebelușilor. Probioticele sunt bacterii prietenoase care sunt deja prezente într-o cantitate mare în sistemul digestiv al bebelușului. Introducerea lor în formula de lapte are rolul de a impiedica eventuala dezvoltare a unor bacterii neprietenoase și de a crea un echilibru în intestinele bebelușului.

Lipsa zaharului trebuie să fie un criteriu important în alegerea formulei de lapte pentru bebelușul tău. Ar fi perfect ca formula să nu conțină deloc adaos de zahăr și unele dintre produse respectă acest lucru.

Cel mai bun lapte praf pentru copil este cel recomandat de medicul pediatru. În orice caz este esențial ca organismul copilului să asimileze doza necesară de nutrienți, iar acest lucru se datoreaza formulei specifice de lapte optim pentru fiecare tip de organism în parte. Laptele praf nu ajunge la nivelul calitativ al laptelui matern, dar substanțele nutriționale sunt dozate în așa fel încât, copilul să se dezvolte armonios. De asemenea, laptele praf este unul dintre alimentele cele mai supuse testelor, fiind un produs sigur, aspect certificat de medici specialiști. Fiecare formulă de lapte praf prezentată se regăsește în variante diferite, pe care trebuie să le alegeți în funcție de vârsta celui mic și de indicațiile medicului pediatru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro