• multinaţionala din sectorul agroalimentar cu sediul la Abu Dhabi a anunţat că pentru următorii 5 ani şi-a planificat investiţii de 500 milioane dolari în România • compania spune că are în vedere achiziţionarea de terenuri agricole suplimentar în România şi va investi în modernizarea portofoliului existent de maşini şi tehnologii agricole • ţinta este ca până în 2022 să atingă o producţie anuală de un milion de tone de cereale şi furaje combinate
Al Dahra – multinaţionala din domeniul agroalimentar din Emiratele Arabe Unite care, în vara aceasta, a achiziţionat SC “Agricost”, preluând astfel şi concesiunea Insulei Mari a Brăilei – şi-a anunţat planurile investiţionale care vizează ţara noastră şi, implicit, exploataţia din IMB. Potrivit declaraţiei lui Khedaim Al Derei, vicepreşedintele şi co-fondatorul “Al Dahra”, citat de presa internaţională, bugetul alocat pentru următorii 5 ani este de jumătate de miliard de dolari, pe mai multe sectoare de activitate. “Ca urmare a adăugării Insulei Mari a Brăilei la portofoliul nostru global de proiecte agricole, ne dorim să extindem planurile de investiţii «Al Dahra» dincolo de agricultură, în servicii de calitate, cu valoare adăugată. Astfel de investiţii vor aduce beneficii pentru fermierii români, vor crea noi locuri de muncă pentru cetăţenii români şi vor îmbunătăţi accesul produselor româneşti la pieţele internaţionale, prin conexiunile pe care le avem la nivel mondial, stimulând astfel sectoarele agricol şi logistic intern. Cel mai important, investiţiile vor contribui, la rândul lor, la crearea pe termen lung a unei stabilităţi în zona producţiei agricole pentru România, într-un context benefic pentru ambele părţi”, a declarat sursa citată trustului de presă “Asharq Al-Awsat”.
Mai departe, reprezentantul companiei a precizat că “Al Dahra” are în vedere achiziţionarea de terenuri agricole suplimentar în România şi va investi în modernizarea portofoliului existent de maşini şi tehnologii agricole. Obiectivul constă în atingerea unei producţii anuale de un milion de tone de cereale şi furaje combinate până în anul 2022. În paralel, multinaţionala va dezvolta un punct de colectare a cerealelor cu silozuri, cu o capacitate de două milioane de tone de cereale de diferite tipuri, provenind atât de la fermele româneşti operate de “Al Dahra”, cât şi de la cele din afara companiei. În plus, pentru a eficientiza prelucrarea şi distribuirea stocului furajer, vor fi implementate cinci instalaţii de deshidratare şi de granulare a furajelor.
“Al Dahra” va investi şi în modernizarea instalaţiilor de încărcare din portul din IMB, pentru a creşte capacitatea de procesare a mărfurilor şi a îmbunătăţi traficul de nave.
De asemenea, compania “Al Dahra” are în plan investiţii şi în sectorul creşterii animalelor, prin înfiinţarea unor ferme agricole cu o capacitate de 150.000 de capete, din diferite specii de animale. Oficialul a mai spus că pe lista de investiţii sunt şi alte capitole importante precum crearea unei reţele eficiente în lanţul agricol de pe piaţa românească, printre care se vor număra fabrici şi puncte de ambalare, precum şi alte servicii cu valoare adăugată.
Din punct de vedere al investiţiilor în logistică şi în lanţul de aprovizionare, aceeaşi sursă a spus că “Al Dahra” intenţionează să achiziţioneze un punct de operare în portul Constanţa pentru a uşura exportul de cereale şi importul de îngrăşăminte. De altfel, ar mai fi în plan şi constituirea unei companii specializate pe domeniul imputurilor agricole, prin intermediul căreia ar urma să se facă importul de îngrăşăminte în România şi comercializarea pe pieţele vecine, cu un volum estimat de 350.000 tone anual.
Mai trebuie precizat că anunţul privind planul investiţional pe următorii 5 ani vine după ce, săptămâna trecută, o delegaţie formată din echipa de conducere a companiei “Al Dahra”, în frunte cu şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, care controlează grupul “Al Ain Holding”, din care face parte fondul de investiţii “Al Dahra Holding”, a derulat o vizită oficială în România în cadrul căreia au avut loc mai multe întâlniri şi discuţii cu înalţi oficiali din ţară, inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis.
Reamintim că, în vara acestui an, s-au adeverit zvonurile potrivit cărora SC “Agricost” SA, firma care exploatează terenul arabil din Insula Mare a Brăilei, va fi preluată de un şeic. După ce, în primăvară, omul de afaceri bârlădean Constantin Duluţe afirma că nu are de gând să vândă pachetul majoritar de acţiuni, acesta a revenit asupra hotărârii şi a anunţat că a decis, până la urmă, să facă această tranzacţie. Totodată, Duluţe a dat asigurări că şi după ce va intra în portofoliul grupului “Al Dahra” din Emiratele Arabe Unite, “Agricost” SA îşi va păstra actualii salariaţi şi chiar va face angajări noi. Asta deoarece arabii ar intenţiona să facă investiţii masive, menite să aducă un plus de eficienţă în exploatarea terenurilor arabile din Insula Mare. În ce priveşte terenurile din IMB, acestea rămân în continuare în proprietatea statului român, “Agricost” SA păstrându-şi concesiunea încheiată pe o perioadă de 20 de ani, începând cu 2012.
Potrivit presei centrale, grupul “Al Dahra” desfăşoară afaceri în peste 20 de ţări, deţine şi exploatează un patrimoniu incluzând o suprafaţă de peste 200.000 hectare, 8 fabrici de presare şi producţie de furaje, 4 unităţi de măcinare a orezului şi 2 instalaţii de măcinare a făinii.
Foto credit: ZF.ro