Mergi la conţinutul principal

Ce il doare pe taranul brailean

Lipsa abatoarelor autorizate, dar si a centrelor de colectare a laptelui, pretul mic al produselor agricole, inclusiv al lactatelor, stabilirea tinerilor in mediul rural si transferul exploatatiilor agricole catre fermierii sub 40 de ani, pensionarea anticipata a lucratorilor agricoli, dar si modul de acces la subventiile sau fondurile europene, acestea sint, in mare, principalele subiecte care intereseaza taranul brailean. Din punct de vedere civic, taranul nostru si-ar dori o mai mare implicare a autoritatilor locale, impadurirea in ritm accelerat a terenurilor degradate, sprijin pentru pastrarea traditiilor si mestesugurilor locale, renovarea bisericilor, precum si crearea unor puncte de agrement - parcuri, terenuri de sport, centre civice - macar in resedintele de comuna. Irigatiile, sprijinirea fermelor de subzistenta, comasarea terenurilor, infiintarea grupurilor de producatori, reprezinta o alta categorie de probleme, ridicate in special de proprietarii cu suprafete mici de teren. In ceea ce ii priveste, satenii in virsta se declara nemultumiti de faptul ca unele din persoanele care le lucreaza pamintul refuza sa incheie contracte de arenda, ceea ce le anuleaza dreptul de a primi renta viagera, dar si de obligativitatea achitarii impozitului pe teren de catre ei, in conditiile in care arendasii sint cei care primesc subventiile. In plus, spun ei, in cele mai multe cazuri drepturile de arenda sint extrem de mici, existind cazuri in care batrinii au primit arenda in valoare de 1 milion de lei vechi/ha si au avut de achitat impozit de 400.000 lei/ha.
Toate aceste probleme au fost ridicate in timpul intilnirilor organizate in cadrul actiunii "Caravana specialistilor". Actiunea a fost declansata la initiativa Directiei de Dezvoltare Rurala din cadrul Directiei Agricole Braila, saptamina trecuta, si se va incheia in data de 25 aprilie. Ea consta in organizarea de intilniri cu locuitorii mediului rural, in scopul informarii si promovarii noilor reglementari din agricultura, generate de integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana. Pina in prezent, asemenea intilniri au fost organizate in comunele: Chiscani, Gropeni, Tufesti, Stancuta (inclusiv in satul Cuza Voda), Unirea, Viziru, Zavoaia, Victoria, dar si in orasul Insuratei. Echipa de specialisti a fost formata din doi reprezentanti ai Directiei Agricole si cite o persoana de la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola si Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
Astazi, caravana ajunge in comunele Galbenu, Jirlau si Visani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro