Ce găsim pe piață: muștar cu 6 E-uri și doar 10% boabe de muștar! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ce găsim pe piață: muștar cu 6 E-uri și doar 10% boabe de muștar!

• InfoCons a realizat, zilele trecute, un studiu pe baza produselor tip muștar ce se regăsesc pe piața din România • circa 100 de produse au fost supuse studiului, iar 88% dintre acestea aveau în compoziție E-uri (aditivi alimentari) • totodată, muștarul de pe piață conține până la 6,5 grame de sare și 34 de grame zaharuri • cel mai des întâlnit aditiv alimentar din muștar este betacarotenul (E 160a), guma xantan (E 415), riboflavina (E 101) și acidul citric (E 330)

 

Zilele trecute, InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar ce se regăsesc pe piața din România, iar rezultatele sunt cel puțin îngrijorătoare. Circa 100 de tipuri de muștar au fost studiate în amănunt, iar rezultatele au fost date publicității.

Astfel, din punct de vedere al ingredientului principal din compoziția produsului (boabe de muștar/semințe de muștar sau făină de muștar) acesta se regăsește într-o proporție cuprinsă între doar 10% și 55% din compoziție. Totodată, din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal, studiul arată că 37% dintre produse nu menționează proveniența ingredientului.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în muștar, 88% dintre produsele studiate au în compoziție E-uri (aditivi alimentari). 31% dintre produsele tip muștar au câte două E-uri, 27% au câte unul, 20% au câte trei E-uri și 9% au câte patru E-uri în compoziție. Doar 12% dintre produsele tip muștar nu au E-uri în compoziție, iar 1% bat recordul: au câte șase aditivi alimentari!

Potrivit InfoCons, circa 60% dintre produsele supuse studiului au în componență betacaroten (E 160a), 33% conțin gumă xantan (E 415), circa 24% riboflavină (E 101) și cam tot atâtea acid citric (E 330). Valoarea energetică a produselor tip muștar este cuprinsă între 23 și 290 kcal, iar cantitatea de grăsimi variază între 2,52 și 27grame. Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0 și 2.7g . Doar 2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție acizi grași saturați.

Potrivit studiului, cantitatea de proteină din aceste produse se situează între 1,7 și 7,5 grame, iar cantitatea de glucide între 2,1 și 36 grame. Aromele regăsite în muștar, precum miere, hrean, mărar sunt într-o proporție cuprinsă între 0,1 și 15%.

Nu în ultimul rând, cantitatea de zaharuri din muștar este cuprinsă între 0,9 și 34 de grame, iar cantitatea de sare între 0,82 și 6,5 grame, conform studiului.

„Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi”, precizează sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro