Mergi la conţinutul principal

Ce-a fost și ce-a ajuns Casa Învățătorului

* starea tot mai rea a imobilului îi stresează pe consilierii municipali * pericolul la care sunt expuși brăilenii care trec zilnic pe lângă Casa Învățătorului sau fostul Cinema „Popular”, cum mai este cunoscută clădirea de pe Bulevardul A. I. Cuza nr. 107, a fost adus în discuție la cea mai recentă ședință ordinară a CLM Brăila * consilierul municipal PNL Brăila Petrică Popa a solicitat autorităților să încerce să contacteze proprietarul clădirii pentru a urgenta reparațiile sau a lua măsuri suplimentare în vederea protecției trecătorilor * primarul Marian Dragomir a promis că va notifica suplimentar proprietarul, însă a reamintit că situația în privința reabilitării respectivei clădiri este una destul de încurcată, care nu ține de autoritățile locale, ci de Sindicatul ”Învățământ”, entitatea care deține imobilul

 

 

 

 

Clădirea aflată pe Bulevardul Alexandru Ioan Cuza, colț cu Strada Mihai Eminescu, cunoscută drept Casa Învățătorului sau Cinematograful

„Popular”, se află într-o stare avansată de degradare, iar consilierii municipali au discutat recent despre pericolul pe care aceasta îl constituie pentru trecători. Consilierul municipal PNL Brăila Petrică Popa a fost cel care a ridicat subiectul la rubrica ”Alte probleme” a ședinței ordinare a Consiliului Local Municipal Brăila din 28 martie. Acesta a rugat aparatul Primăriei să intervină într-un fel sau măcar să notifice proprietarul în așa încât acesta să ia măsuri pentru protejarea brăilenilor care trec zilnic pe lângă respectiva clădire aflată în paragină.

Cinematograful Popular, așa se numea acea clădire în anii 70, 80, până în anii 90 din mileniul trecut. Astăzi, clădirea aceea nu știu cum arată în interior, dar exterior este execrabilă. Iată de ce, domnule primar, vă rog să luați toate măsurile necesare pentru a asigura zona. Ca să nu avem anumite evenimente neplăcute. E o zonă intens circulată, în buricul târgului, cum se spune. Și nu numai că arată urât, dar este un pericol iminent pentru trecători și pentru mijloacele de transport”, a declarat Popa, făcând referire la faptul că Sindicatul ”Învățământ”, proprietarul respectivului imobil nu poate fi supraimpozitat așa cum se întâmplă în cazul altor clădiri aflate în paragină, deoarece Casa Învățătorului este monument istoric, iar acesta deține de fapt terenul de dedesubt.

 

Primarul a promis că proprietarul va primi notificări suplimentare

Primarul Marian Dragomir a dorit să dea un răspuns după intervenția liberalului și să îi amintească acestuia că oricum nu toți consilierii PNL au fost de acord cu măsura supraimpozitării clădirilor aflate într-o stare avansată de degradare. De asemenea, a punctat că municipalitatea a notificat deseori proprietarul pe acest subiect și că va continua să o facă.

Toți proprietarii clădirilor aflate în paragină sunt notificați și plătesc 500% impozit. În zona respectivă, nu știu la care dintre clădiri vă referiți exact, dar este una a Sindicatului «Învățământului» blocată în reabilitări de un proces care s-a finalizat după mult timp și de un ministru care nu era al PSD, incompetent, care a blocat finanțarea. Dar știu că cei de la Sindicatul «Învățământului», probabil noua conducere, sunt aplecați și sunt interesați să acceseze un program de reabilitare a clădirii proprii. Dacă mai sunt și alți proprietari – pentru că nu știu dacă la acea clădire v-ați referit exact -, cu siguranță și ei sunt în diverse stadii de supraimpozitare pe paragină și cu siguranță au fost și vor mai fi notificați astfel încât să ia toate măsurile necesare pentru a nu pune în pericol populația care trece în zonă sau mașinile care sunt parcate acolo. Acesta este și motivul pentru care noi nu am susținut protejarea celor care au clădiri în paragină. Dar știți că spre deosebire de dumneavoastră, domnule Popa, unii dintre colegii din PNL nu au fost de acord să se suprataxeze clădirile în paragină. Dumneavoastră știu că ați aprobat acest lucru, dacă cumva îmi aduc aminte în mod corect. Dar nu toți colegii dumneavoastră v-au susținut”, a ținut Dragomir să puncteze.

Cum Popa a subliniat că nu îl interesează cine este proprietarul ci că doar a semnalat problema pentru a fi luate măsuri în vederea evitării unei posibile tragedii, edilul-șef a promis că și administrația pe care o conduce își dorește același lucru și de aceea proprietarul va fi notificat suplimentar privind starea clădirii și urgentarea luării unor măsuri.

 

Constantin Sârbu, îngrijorat de starea gardului de pe Șoseaua Buzăului

Profitând de moment și consilierul municipal PNL Constantin Sârbu a dorit să intervină pentru a semnala la rândul său o altă situație cu potențial pericol pentru cetățenii care se deplasează pe Șoseaua Buzăului.

Domnule primar, mă adresez direct dumneavoastră datorită dezbaterii acestei probleme. Mă refer la punerea în siguranță a gardului de pe Șoseaua Buzăului dintre cartierul nou construit până la Comisariat. Acel gard este deja aplecat foarte mult înspre trotuar. Acolo a crescut un lăstăriș care împinge gardul înspre trotuar. «Doamne Ferește», să treacă cineva și să se prăbușească o bucată din el peste vreun cetățean, un copil sau peste vreun biciclist care trece pe acolo! Ar trebui vorbit la SUPAGL sau cine este proprietar – nu știu -, să găsim proprietarul și să punem acea zonă în siguranță. Probabil cât mai rapid”, a semnalat Sârbu, însă nu a mai primit niciun răspuns din partea edilului-șef.

 

Cum s-au blocat lucrările la Casa Învățătorului

Reamintim că fostul cinematograf ”Popular” s-a degradat în ultimii ani și a ajuns să pună în pericol siguranța pietonilor, din cauza bucăților de tencuială desprinse de pe fațadă. Așa cum anunța cotidianul ”Obiectiv – Vocea Brăilei” într-o ediție din luna martie 2022, la vremea respectivă Poliția Locală somase proprietarul, Sindicatul ”Învățământ” Brăila, să ia măsuri, însă singura soluție găsită a fost amplasarea unor stâlpi de plastic, ca suport pentru o bandă de avertizare ce delimitează o porțiune de circa un metru, de jur împrejurul imobilului. Măsură care este respectată și în prezent, la un an distanță, însă fără alte adăugiri, precum un gard de protecție sau acțiuni concrete de începere a consolidării și reabilitării clădirii.

La vremea respectivă, Valeriu Partene, președintele Sindicatului ”Învățământ” Brăila, preciza că se făceau demersuri pentru accesarea unui program de finanțare și că exista posibilitatea ca lucrările să demareze până la sfârșitul lui 2022, lucru care nu s-a mai concretizat. Aceeași sursă amintea atunci că, pe interior imobilul ar fi reabilitat în proporție de 60%, ca urmare a lucrărilor derulate în urmă cu circa 16 ani, atunci când a fost demarată o amplă investiție în acest sens. Sindicatul alocase suma de 50 miliarde lei vechi, din care fusese cheltuită la vremea respectivă suma de circa 38 miliarde lei vechi. Firma care s-a ocupat de proiect a fost ”Confort 2000”, însă lucrurile s-au blocat după ce patronul acesteia a decedat, iar societatea a intrat în procedură de lichidare, apoi în faliment. De atunci, clădirea a intrat în conservare, până la contractarea unui alt constructor. Mai departe au apărut o serie de probleme juridice, iar lucrurile s-au împotmolit și mai tare. Un proces a fost intentat de proprietarii unei clădiri învecinate, care acuzau faptul că din cauza șantierului lăsat neterminat este afectat imobilul lor. În 2022, Partene preciza că procesul a fost câștigat și că lucrurile s-au lămurit, astfel că ar fi trebuit să înceapă lucrările de reabilitare, însă situația nu s-a schimbat în realitate. Tot acesta explica atunci că fiind vorba despre un monument istoric, Primăria nu poate aplica supraimpozitarea cu 500%, ca în cazul altor clădiri aflate în paragină de la nivelul municipiului.

Noi, ca proprietari, plătim an de an doar impozitul pe pământul de sub clădire”, ne-a informat Partene la vremea respectivă.

Imobilul de pe Bulevardul A. I. Cuza nr. 107 a fost construit, în urmă cu mai bine de un secol, de fabricantul de bere Muller. A devenit Casa Învățătorului în anul 1935. Profesorii au donat bani din salarii, șase ani la rând, pentru achiziționarea edificiului. Bombardată în anul 1942, trecută abuziv în proprietatea statului comunist, clădirea-monument a devenit mai târziu Cinema "Popular", iar după Revoluție a fost retrocedată Sindicatului ”Învățământ”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro