Ce filme româneşti vom vedea la cinema în acest an | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ce filme româneşti vom vedea la cinema în acest an

Anul 2015 aduce în peisajul cinematografic noi proiecte ale unor regizori premiaţi la Cannes, Berlin şi Veneţia, printre filmele româneşti care vor fi lansate în cinema numărându-se thrillere politice, un western balcanic, un documentar animat, dar şi comedii, drame şi pelicule poliţiste, potrivit unei analize mediafax.ro.
Dacă 2014 nu a fost unul câştigător la categoria premii pentru cinematografia autohtonă, obişnuită să fie răsfăţată la cele mai mari festivaluri de film din lume, în anul 2015, regizori precum Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Marian Crişan, Florin şerban, Tudor Giurgiu şi Radu Jude se pregătesc de lansări pentru marele ecran, ceea ce ar putea însemna revenirea României în lumina reflectoarelor.
Radu Muntean lucrează la "Un etaj mai jos", o peliculă "ce tratează problema de conştiinţă a martorului unei crime", după cum a declarat regizorul pentru MEDIAFAX. Teodor Corban şi Iulian Postelnicu sunt actorii ce deţin rolurile principale, filmul având un scenariu scris de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu şi urmând să fie lansat anul acesta în cinematografe.

Poveşti de dragoste

De asemenea, "Box", o poveste de dragoste între un bărbat şi o femeie care nu ar fi trebuit să se întâlnească niciodată, se pregăteşte să fie lansat în 2015. Realizat de regizorul Florin Şerban, premiat la Berlin pentru pelicula "Eu când vreau să fluier, fluier", proiectul a fost finanţat de Eurimages şi de Centrul Naţional al Cinematografiei.
Un alt film aşteptat în 2015 este lungmetrajul lui Adrian Sitaru - "La timp". Filmul, o poveste despre nişte gemeni care se iubesc dincolo de limitele acceptate de societate, îi prezintă în distribuţie pe Alina Grigore, Bogdan Albulescu, Adrian Titieni, Robi Urs, Cristina Olteanu şi Liviu Vizitiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, regizorul Adrian Sitaru.

Aventuri şi western

Şi Corneliu Porumboiu, premiat de asemenea la Berlin, a filmat în toamna trecută pentru cel mai recent proiect, "Comoara/ The Treasure". Acţiunea peliculei se concentrează pe doi bărbaţi care trec printr-o mulţime de întâmplări surprinzătoare în încercarea de a descoperi o comoară. Scenariul îi aparţine lui Corneliu Porumboiu, iar din distribuţie fac parte actori profesionişti în egală măsură cu amatori.
Dacă la începutul lui 2014, pelicula "Aferim!", regizată de Radu Jude, se număra printre cele mai aşteptate filme ale anului, potrivit unui top prestigios realizat de site-ul ioncinema.com, 2015 va aduce pe marile ecrane acest lungmetraj al cineastului premiat la Cannes. Filmările pentru acest western balcanic au avut loc la jumătatea lunii iunie 2014. Acţiunea se petrece în Valahia primei jumătăţi a secolului al XIX-lea, perioadă în care, deşi Ţările Române intraseră pe drumul unei modernizări lente şi ireversibile, existau încă realităţi sociale care ţineau de un alt timp şi de o altă mentalitate.

De ce eu? - filmul despre moartea procurorului Panait

Prezentat în cadrul unor proiecţii speciale înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, filmul despre procurorul Cristian Panait "De ce eu?", în regia lui Tudor Giurgiu, va intra în cinematografe în luna februarie a acestui an, după cum declara anul trecut, pentru MEDIAFAX, regizorul. În thrillerul politic al lui Giurgiu, rolurile principale sunt deţinute de Emilian Oprea, Andreea Vasile, Mihai Constantin şi Dan Condurache.

Film despre emigranţi

Şi regizorul Cătălin Mitulescu se pregăteşte să lanseze pe marele ecran pelicula "Rumeno". Filmul spune povestea lui Radu, un tânăr plecat să muncească în Italia, care revine acasă după un an. O găseşte pe Monica, soţia lui, total schimbată, iar copilul lor, Luca, a crescut mai mult decât se aştepta. Cuplul petrece o noapte în care încearcă să se regăsească. 2015 înseamnă şi prezentarea continuării celui mai de succes film din ultimii ani, "#Selfie", de Cristina Iacob, care a avut în 2014 peste 100.000 de spectatori. Dacă "#Selfie" spunea povestea a trei proaspăt absolvente de liceu, care, în loc să stea acasă să înveţe pentru bacalaureat, decid să plece la mare şi să îşi termine adolescenţa în stil rebel, comedia "Cum să te măriţi în trei zile", le surprinde pe Roxi, Yasmine şi Ana, care, după o despărţire hardcore, se reunesc într-un pariu care le va schimba vieţile: Care se mărită prima în trei zile? Scenariul este scris de Cristina Iacob, Maria Spirache şi Tudor Potra.

Documentar animat

Pe de altă parte, Anca Damian va prezenta publicului în 2015 un documentar animat, "Muntele magic", care face parte, împreună cu filmul deja lansat "Crulic - drumul spre dincolo", dintr-o trilogie despre eroism, nuanţând raportul individului cu istoria prin perspectiva morţii şi a faptelor sale.
Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film, "Muntele magic" prezintă povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris. Povestea lui este cea a unui "cavaler rătăcitor", un "Don Quijote al secolului XX", el făcând parte din categoria celor care vor să schimbe lumea, chiar cu preţul vieţii lor.

Film despre poliţişti şi miliţieni

Totodată, Ioan Cărmăzan a filmat în luna noiembrie a anului trecut un lungmetraj poliţist, "Noi ştim că voi ştiţi că noi ştim", cu Mihai Mălaimare în rolul principal. Potrivit regizorului, o parte din acţiune se petrece în prezent, iar o parte, înainte de 1989, "ca un fel de amintire", urmând ca pelicula să fie lansată în vara sau toamna lui 2015, după a spus Cărmăzan pentru MEDIAFAX.
Pe marele ecran este aşteptat şi lungmetrajul "Live", debutul în regie al producătorului şi directorului de imagine Vlad Păunescu, ale cărui filmări s-au încheiat în luna iunie a anului 2014. Cu o distribuţie din care fac parte actorii Rodica Lazăr şi Tudor Chirilă, pelicula ar urma să aibă premiera în România în această primăvară.

Şi un film de groază

Peisajul cinematografic din 2015 se îmbogăţeşte şi cu un film horror, "Be My Cat: A Film for Anne", de Adrian Ţofei, cu Sonia Teodoriu, Florentina Hariton şi Alexandra Stroe. Selectat la Festivalul Fantasporto, care se va desfăşura între 27 februarie şi 7 martie, filmul ar putea avea anul acesta şi premiera în România.
Aşadar, printre peliculele de la Hollywood, cinefilii români vor putea viziona în cinematografele din România în 2015 o serie de producţii autohtone, care acoperă toate segmentele de public, de la cei care preferă drame, thrillere şi comedii, la cei care sunt pasionaţi de animaţii şi filme horror.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro