După cum declara în luna ianuarie, Oliver crede că zahărul ar trebui să fie impozitat la fel ca tutunul şi „orice altceva care poate, sincer, să distrugă vieţi", relatează agerpres.ro. Potrivit Nottingham Post, el se conformează propriei sale declaraţii şi îi „taxează" pe clienţi cu 10 peni pentru fiecare băutură carbogazoasă şi alte băuturi dulci.
Oliver spune că se aşteaptă ca din această creştere a preţului să strângă 80.000 de lire pe parcursul anului viitor. Bucătarul-şef va dona banii pentru a susţine „Sustain", o organizaţie de caritate care promovează iniţiativele alimentare pentru sănătatea copiilor în Marea Britanie.
Sănătatea copiilor
„Am văzut în mod direct efectele tulburătoare pe care dieta săracă şi excesul de zahăr le au asupra viitorului şi sănătăţii copiilor noştri ... aşa că trebuie să începem aici", a spus bucătarul.
Jamie Oliver nu este primul care s-a gândit să „taxeze" băuturile carbogazoase şi alte băuturi dulci. Mexicul a implementat un impozit de 10 la sută în luna ianuarie 2014 în încercarea de a ajuta la reducerea ratelor de obezitate şi a consumului de suc. The Guardian scrie că, până în prezent, taxa pare să funcţioneze. În medie, mexicanii cumpără cu şase la sută mai puţine băuturi carbogazoase. Acum militanţii anti-obezitate vor să dubleze taxa la 20 la sută.
Impozitarea băuturilor cu zahăr a început să prindă şi în Statele Unite. În noiembrie trecut, Berkeley (California) a devenit primul oraş american care a impus o astfel de taxă.