Mergi la conţinutul principal

Ce cred responsabilii români despre situaţia din Grecia

Grecii au spus NU condiţiilor formulate de creditorii internaţionali ai ţării pentru continuarea programului de susţinere financiară. La nivel european domneşte o oarecare stare de tensiune, oficialii convoacă reuniuni şi şedinţe, lansează supoziţii, analiştii creionează tot felul de scenarii, de la cele mai apocaliptice, la altele mai echilibrate.
Criza din Grecia poate afecta şi România, este de părere premierul interimar, Gabriel Oprea, preşedinte al UNPR. În opinia lui, esenţial este această ţară să continue parcursul pro-european. „Cel mai important lucru este ca Grecia, în urma acestui referendum, să continue parcursul pro-european. Este important pentru Grecia, dar este important pentru toată UE să rezolve această criză care afectează poporul grec", a estimat Oprea. Întrebat dacă această criză va avea impact asupra României, el a răspuns: „Avem foarte multe active, foarte multe bănci greceşti. Ştim bine că ne poate afecta şi pe noi".

Un punct de vedere din Turcia

Din Turcia, de unde va reveni, probabil, zilele acestea, premierul Victor Ponta a subliniat, pe de altă parte, că „România nu seamănă deloc cu Grecia" şi i-a criticat pe cei care fac „comparaţii forţate" „acolo unde logica spune că nu poţi compara mere cu pere". Pe Facebook, Ponta a scris că, în opinia lui, în Grecia este o democraţie funcţională, iar acest lucru trebuie respectat şi chiar admirat. Totodată, el spune că statul elen este parte esenţială a Europei, iar soluţia este „doar împreună şi doar prin dialog şi respect, nu prin decizii unilaterale".
Premierul susţine că România a trecut cu bine de „criza cumplită" (2009-2011) şi „se află în al patrulea an consecutiv de creştere economică sustenabilă, şomaj sub media europeană, pace socială şi stabilitate guvernamentală, o Agenţie fiscală în modernizare şi eficientă, sistem bancar puternic şi bine supravegheat de BNR, potenţial economic de creştere şi dezvoltare care se pune în valoare prin ultimele măsuri adoptate (în special Codul fiscal)!". El subliniază că nici situaţia din Grecia, nici cea din Ucraina, nici războiul din Siria sau alte evenimente externe „nu pot perturba direcţia pozitivă" a ţării.

Ce spun analiştii

Ieşirea Greciei din zona euro este singura decizie viabilă din punct de vedere economic, dar cu costuri foarte mari în primul rând pentru greci, dar şi pentru celelalte ţări din UE, însă, din punct de vedere politic, situaţia se complică, susţine preşedintele Consiliului Fiscal (CF), Ionuţ Dumitru. În opinia lui, pe termen lung, costurile totale pentru zona euro ar fi, probabil, mai mici decât menţinerea ţării în eurozonă. „La cum au evoluat lucrurile în ultimii ani şi la lipsa de angajamente în a face reforme, care este soluţia? Să mai dai un pachet de finanţare şi să constaţi peste şase luni, un an, doi că eşti în acelaşi loc şi chiar mai rău", spune Dumitru.
Răzvan Paşol, director general al firmei de brokeraj Intercapital Invest, consideră că atât timp cât perioada de incertitudini va continua, vor exista scăderi pe pieţele financiare, inclusiv cea locală. „Atât timp cât incertitudinea va persista, pieţele vor scădea în continuare. Pieţele au anticipat, într-o anumită măsură, aceste evoluţii. Indicii la Bucureşti au scăzut în ultimele două luni, dar nu sunt scăderi foarte mari. Situaţia din Grecia nu are o influenţă directă asupra pieţei noastre de capital, ci una indirectă. Bursa noastră este conectată la evoluţia de pe celelalte pieţe europene", a spus Paşol.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro