Raportul se afla in ultimul stadiu de redactare, urmand a fi trimis cabinetelor comisarilor europeni, au declarat surse europene. In cazul in care bulgarii sau romanii vor avea obiectii mari, raportul ar putea fi amanat pe miercurea viitoare, pentru a fi adoptat de Colegiul Comisarilor. Acest scenariu e insa mai putin probabil, rapoartele fiind tehnice si fara recomandari politice.
Ambele rapoarte vor avea in jurul a sase-sapte pagini, fiind vorba de rapoarte interimare, la fel ca in februarie 2008. Raportul principal al CE, ca si anul trecut, va fi cel din luna iulie.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat sambata la Realitatea TV ca Romania asteapta saptamana viitoare raportul pe justitie al Comisiei Europene, care va fi unul tehnic, fara evaluari politice.
Predoiu a afirmat ca este greu de crezut ca raportul din vara va ridica monitorizarea si ca, realist, acesta ar putea arata ca "este iminenta" ridicarea. Raportul interimar al Comisiei Europene va critica "tendintele negative" din ultimele sase luni in domeniul justitiei, au declarat recent pentru NewsIn mai multe surse europene. Fiind un raport interimar, documentul nu va face recomandari cu privire la mentinerea sau inchiderea mecanismului de cooperare si verificare in domeniul justitiei.
Surse comunitare au declarat pentru NewsIn ca nu se asteapta ca Bucurestiul sa aiba obiectii privind criticile formulate in raport, deoarece noul Guvern poate sublinia faptul ca regresele au fost inregistrate in timpul guvernarii Tariceanu, chiar daca ministrul este acelasi.
Guvernul Boc si-a asumat ca obiectiv de guvernare scoaterea Romaniei de sub monitorizare dupa raportul final din luna iulie.