Mergi la conţinutul principal

Ce cărţi preferă brăilenii trecuţi de vârsta majoratului? Cărţile de colorat!

V-aţi întrebat vreodată ce cărţi cumpără brăilenii? Răspunsul ni-l oferă cei de la Book Express (www.book-express.ro) care au realizat o analiză de piaţă, iar rezultatele sunt surprinzătoare, în special în ceea ce priveşte preferinţele persoanelor trecute de vârsta majoratului.
Astfel, tot mai mulţi adulţi cumpără cărţi de colorat, fiind un nou trend pe plan autohton, cu tot mai multe persoane care achiziţionează online astfel de produse. În Brăila, este vorba despre o majorare de peste 356,6% în ultimul an, ceea ce denotă că aceste cărţi şi-au câştigat notorietatea într-un timp foarte scurt.
„Cărţile reprezintă un domeniu complex, paleta de produse fiind foarte variată. În mod surprinzător, cărţile de colorat pentru adulţi au devenit tot mai căutate", a declarat Bogdan Dumitru, din partea realizatorilor studiului.
Ce sunt mai exact aceste cărţi şi de ce se vând ca pâinea caldă? Ei bine, căutând pe internet, aflăm că acestea sunt antistres, te scot din cotidian şi îţi oferă ocazia de a petrece timpul liber într-un mod creativ. Plus că, activitatea de colorat le aminteşte oamenilor mari de copilărie, lucru ce îi binedispunde imediat. Psihologii şi psihoterapeuţii recomandă practicarea activităţilor artistice deoarece calmează nucleul amigdalian, partea din creier responsabilă cu sentimentul de frică, coloratul fiind recomandat celor care au stări de anxietate sau panică.
În ceea ce priveşte interesul pentru cărţile în limba engleză versus cele din literatura română, din analiza Books Express reiese faptul că liceenii din judeţul Brăila au fost mai atraşi de autorii clasici români. La această categorie s-a înregistrat o scădere de 2,97% în ultimul an, iar volumul de interogări pe cel mai cunoscut motor de căutare pentru cărţile în limba engleză a scăzut şi el cu 7,55%. Acest lucru poziţionează judeţul nostru pe locul 5 al scăderilor în topul naţional cu privire la interesul pentru volumele în limba lui Shakespeare.
Analiza a identificat şi cele mai populare cărţi pe care locuitorii judeţului Brăila le oferă cadou. „Pe prima poziţie în top se află «World of Warcraft», urmată de «Mechanical and Metal Trades Handbook» şi «The Toyota Way Fieldbook»", încheie Bodgan Dumitru.

Ce s-a întâmplat anul acesta cu notele obţinute la Bac de elevii brăileni?

Specialiştii Book Express au făcut şi un studiu de piaţă prin care au găsit o posibilă explicaţie pentru rezultatele mai slabe înregistrate de elevii brăileni la bacalaureatul din acest an.
Pe baza datelor oferite de Google în 2015 şi 2016, aceştia au analizat evoluţia ratei de promovare la Bac în ultimii doi ani pentru a vedea pe ce poziţii se situează aceştia în topul naţional din acest punct de vedere.
Rezultatele obţinute de actuala promoţie la examenul maturităţii au stârnit reacţii controversate mai mult ca oricând şi au scos la iveală situaţia îngrijorătoare din sistemul de învăţământ românesc. „De ce sunt rezultatele atât de slabe? Dacă e să ne luam după spusele liceenilor, aceştia dau vina fie pe subiectele prea dificile, fie pe diverse greşeli de exprimare în enunţurile primite. De cealaltă parte, profesorii susţin că elevii nu mai sunt deloc interesaţi de şcoală şi, în schimb, îşi petrec timpul pe internet. Indiferent de situaţie, un lucru este cert! Elevii alocă din ce în ce mai puţine ore studiului, iar acest lucru se reflectă în mod direct în notele obţinute la Bac", susţin iniţiatorii studiului.
De asemenea, o altă parte a studiului a scos la iveală modul în care s-au schimbat preferinţele locuitorilor judetului Brăila pentru cărţi, existând o legatură strânsă între aceste rezultate şi notele obţinute de elevi la examenul de Bacalaureat. Câţi tineri mai citesc în zilele noastre? Care sunt cărţile de care sunt atraşi? Într-o perioadă în care tot mai mulţi specialişti în domeniul educaţiei trag semnale de alarmă în legatură cu lipsa de preocupare a tinerilor pentru lectură şi studiu, aceştia îşi îndreaptă atenţia către altă direcţie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro