Mergi la conţinutul principal

Ce avantaje văd PSD-iştii în reînfiinţarea serviciilor de plombări asfaltice

preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, pare decis să îşi ducă la bun sfârşit planul privind înfiinţarea unui Serviciu propriu pentru gestionarea drumurilor judeţene, pe modelul direcţiei pe care şi primarul Marian Dragomir o propune • şeful PSD Brăila, Ion Rotaru, a comentat situaţia, făcând precizarea că este nevoie de o asemenea structură chiar dacă, în trecut, acest gen de direcţii au fost desfiinţate • fostul primar Aurel Simionescu a punctat că astfel de servicii sunt benefice, însă nu şi pentru proiecte investiţionale mari

 

PSD-iştii brăileni încearcă să justifice necesitatea înfiinţării unor servicii proprii ale administraţiei locale şi judeţene pentru plombări în contextul în care astfel de structuri au existat şi în trecut, dar au fost desfiinţate. Mai exact, preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, a vorbit, recent, despre avantajele pe care le-ar prezenta înfiinţarea unui serviciu pentru gestionarea drumurilor judeţene.

Acesta a amintit faptul că s-ar economisi foarte mult la acţiunile de deszăpezire în contextul în care CJ Brăila ar avea propriile utilaje cu care să taie vegetaţia de pe marginea drumurilor, astfel încât să nu se mai creeze dopuri de zăpadă.

“Sub nicio formă acest serviciu nu va avea competenţa de proiectare pe parte de asfaltare. Nu e cazul. În cazul acestor achiziţii de lucrări publice care sunt foarte scumpe ca proiectare, ca execuţie, nu vom merge pe partea de serviciu, ci pe cea de operativitate. Aşa vom rezolva anumite lucruri pe care le putem face cu utilajele proprii. Partea de infrastructură mare nu o să o putem face niciodată. Lucrările pe această zonă vor fi scoase la licitaţie pentru că sunt foarte mulţi bani. Nici măcar la partea de covoare asfaltice nu vom interveni. Ne gândim doar la partea de plombări, să acţionăm foarte repede pentru că oamenii asta îşi doresc”, a declarat Chiriac.

De asemenea, sursa citată a mai subliniat că prin această direcţie s-ar putea reface şi marcajele rutiere pe drumurile judeţene care, în prezent, aproape că nu mai există. Şeful judeţului a precizat şi faptul că a primit, recent, un raport referitor la starea drumurilor din partea direcţiei tehnice, astfel că deja a făcut un plan de bătaie în privinţa modului în care s-ar putea folosi viitorul serviciu.

“Pot să spun că avem deja în curs de licitare în jur de 198 km de Drum Judeţean pentru reabilitare. Aşteptăm să votăm bugetul. Şi aici mă refer la covor asfaltic, la modernizare, efectiv toată structura drumului judeţean şi la plombe. Avem 80 km de DJ care se vor efectua din venituri proprii ale CJ. Avem 60 km pe POR şi mai avem 40 km de drum judeţean pe care îi vom depune pe Ordonanţa 28. Dacă ne vor reuşi toate acestea, sperăm ca în 2018, până în septembrie, să avem 200 km de drum judeţean reabilitat. Mai avem între 40.000 - 60.000 mp de plombe şi vom merge eventual pe sectoarele care necesită plombarea”, a mai adăugat Chiriac.

 

Rotaru şi Simionescu susţin ideea înfiinţării unui astfel de serviciu

 Preşedintele interimar al PSD Brăila, Ion Rotaru, a ţinut să precizeze că susţine în totalitate ideea propusă de şeful CJ Francisk Chiriac şi de primarul Marian Dragomir, privind înfiinţarea unei direcţii proprii pentru plombări şi asfaltări. Mai mult, senatorul a apreciat că în trecut liderii administraţiei s-au pripit când au decis să renunţe cu totul la o astfel de direcţie.

“Poate că trebuia cumva reaşezată acea structură, poate că trebuia regândită într-un fel sau altul, dar este limpede faptul că a înfiinţa acum un asemenea tip de entitate, direcţie, societate - indiferent în ce formulă va fi - este un lucru benefic şi absolut necesar. Va genera şi costuri mai mici şi operativitate, puterea şi posibilitatea de a interveni în timp real pentru a rezolva anumite probleme. Se elimină tot ceea ce înseamnă paşi, licitaţii, contestaţii, timp pierdut. Avem exemplul de anul trecut, la Brăila, când nu s-a putut astupa măcar o gropiţă din pricina contestaţiilor. Eu cred că este o măsură binevenită şi o susţinem cu toată convingerea. Dar ea trebuie gestionată bine, cu oameni pregătiţi, cu utilaje ca atare, cu nişte proceduri foarte bine puse la punct. Încurajăm şi la nivelul Consiliului Judeţean şi în orice alt UAT unde se poate înfiinţa asemenea structuri. La Ianca, de pildă, există şi funcţionează aşa ceva, iar asta se vede după cum arată oraşul”, a declarat Rotaru.

Ceva mai reţinut, fostul primar Aurel Simionescu a explicat că judeţul a avut o serie de direcţii care au funcţionat în trecut, dar din diferite considerente s-a decis la vremea respectivă să se renunţe la ele. Cu toate acestea, preşedintele executiv al PSD Brăila a ţinut să puncteze că o asemenea direcţie se va ocupa doar de problemele mici, însă nu va putea rezolva eventuale contestaţii la proiectele investiţionale de anvergură.

“Un asemenea serviciu îmi permite să intervin foarte repede pe nişte măsuri, hai să spunem, de urgenţă, sau de relativă urgenţă. Acum lucrurile sunt greu de soluţionat în regim de urgenţă. Rămânem încă la formatul: dacă s-a răsturnat un tir, să mă ajute cineva cu o macara; dacă a îngheţat Dunărea, să mă ajute cineva cu vasul care să spargă gheaţa. Ceea ce nu este corect. Ori mergem pe un format în care ne asumăm fiecare cheltuielile aferente, în mod legal, transparent. Ori rămânem pe formatul în care cineva, nişte firme, fac aceste prestaţii. În concluzie, pe partea asta de intervenţie rapidă, aceste servicii sunt necesare, pe partea de lucrări de amploare ele nu vor putea fi competitive cu firmele foarte mari”, a conchis Simionescu.

Reamintim că ideea liderilor administraţiei locale de a înfiinţa astfel de direcţii proprii privind mici reparaţii şi plombări ale drumurilor a apărut după ce pe proiectele mari de infrastructură nu s-a mai putut interveni, din pricina apariţiei contestaţiilor, care au condus la un blocaj complet.

Precizăm că membrii Consiliului Judeţean Brăila vor dezbate, astăzi, proiectul privind adoptarea bugetului pe 2017, în cadrul unei şedinţe extraordinare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro