Mergi la conţinutul principal

Ce au în comun Terra şi Titan

Pe lângă faptul că este singurul corp din sistemul nostru solar, în afară de Terra, care dispune de un sistem de râuri, de mări şi pe care se înregistrează precipitaţii, în zonele polare ale lui Titan există şi vânturi care conduc gaze din atmosfera acestei luni în spaţiu, afirmă un articol din Huffington Post.
„Trebuie să înţelegem mai bine mecanismele prin care Titan pierde o parte din atmosfera sa. Trebuie să înţelegem acest proces atât în cazul lui Titan cât şi al altor corpuri", a susţinut dr. Andrew Coates, profesor de fizică la University College din Londra, unul dintre autorii unui nou studiu pe această temă. Coates şi colegii săi au descoperit acest fenomen de împrăştiere în spaţiu a atmosferei în zonele polare ale lui Titan după ce au analizat datele colectate de spectrometrul sondei Cassini, aparţinând NASA. Pornind de la spectrul distinct al particulelor de gaz observate, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că Titan dispune de o atmosferă foarte dinamică în zonele polare.

Prea rece pentru a găzdui viaţă

„Atmosfera lui Titan este făcută în special din azot şi metan şi are o presiune cu 50% mai ridicată la suprafaţă decât este pe Pământ. Datele adunate de sonda Cassini indică faptul că prin zona polară de nord Titan pierde zilnic aproximativ 7 tone de hidrocarburi şi nitrili, dar nu se ştia ce fenomen generează acest efect. Noul nostru studiu explică de ce se întâmplă acest lucru", a mai precizat el.
„Din punctul de vedere al astrobiologilor, Titan este un corp interesant pentru că dispune de hidrocarburi, de nitrili şi chiar de un ocean subteran de apă, potrivit diferitelor studii. Titan este însă un corp prea rece pentru a putea exista viaţă, cel puţin deocamdată - poate peste câteva miliarde de ani, pe când Soarele va deveni o stea gigantă roşie (în ultima fază a existenţei sale) şi-şi va extinde căldura spre marginile sistemului solar. Ţinte mai probabile pentru existenţa trecută sau viitoare a vieţii în sistemul nostru solar sunt Marte, Europa şi Enceladus", a adăugat el.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro