Persoanele optimiste sunt mereu în întârziere, este concluzia unui studiu prezentat recent de omul de stiinţă Diana DeLonzor în volumul intitulat „Never Be Late Again" („Niciodată să nu mai întârzii"). Autorul lucrării susţine că lipsa de punctualitate este o trăsătură de caracter înnăscută, relatează agerpre.ro.
Cei care ajung mai târziu decât era prevăzut la diferite acţiuni sunt, în general, mai optimişti şi din această cauză îşi supraestimează capacitatea de a duce la îndeplinire obligaţiile într-un anumit interval de timp. Această atitudine îi ajută să facă mai multe lucruri simultan şi poate avea unele avantaje pe termen lung, dar poate avea şi urmări imediate nedorite pentru oamenii care „nu pot aprecia corect durata" unor activităţi.
Personalităţile de tip B
Există studii ştiinţifice care au arătat că „lipsa de punctualitate este înnăscută şi că această problemă ar putea fi adânc încrustată în lobii creierului", afirmă Diana DeLonzor, menţionând însă că se pot face eforturi pentru corectarea acestei trăsături.
Specialişti de la Universitatea San Diego din SUA au observat o legătură între nepunctualitate şi personalităţile de tip B, adică acelea care au tendinţa de a privi lucrurile în general, fără a da prea mare atenţie detaliilor, şi pentru care viitorul apare ca o ofertă plină de posibilităţi. Este o tendinţă cu efecte pozitive în planul sănătăţii fizice şi mentale, dar care trebuie ponderată mai ales în ţări precum Germania sau SUA, în care lipsa de punctualitate este considerată o dovadă de impoliteţe sau ca o încălcare a eticii muncii, aminteşte autoarea cărţii „Never Be Late Again".