Dragostea şi consumul de alcool au efecte asemănătoare asupra creierului - este concluzia unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie) şi publicat în Neuroscience & Biobehavioral Rewiews.
„Am considerat că această problemă merită studiată, aşa că am analizat cercetările existente cu privire la efectele ocitocinei şi ale alcoolului. Am fost surprinşi de asemănările incredibile între cei doi compuşi", recunoaşte unul dintre cercetători, doctorul Ian Mitchell.
Ocitocina, numită şi „hormonul dragostei", este produsă în corpul unei persoane atunci când aceasta simte pasiune, afecţiune şi o legătură cu altcineva. Ea se manifestă de altfel în timpul naşterii, ajutând mama să creeze legături cu bebeluşul. Această substanţă îi face pe oameni fericiţi, încrezători, generoşi şi relaxaţi, dar poate provoca şi inversul acestor stări: agresivitate, gelozie şi aroganţă.
Compus neurochimic fascinant
Ocitocina poate fi cumpărată de la farmacie sub forma de spray nazal. Sub această formă au administrat-o cercetătorii participanţilor la studiul menţionat, pentru a-i compara efectele cu cele ale alcoolului.
Ei apreciază totuşi că nu ar putea fi utilizată în scop recreativ, fiindcă ar putea exista riscuri: „Nu cred că ocitocina va fi utilizată într-o zi ca alternativă la alcool în viaţa socială. Însă este un compus neurochimic fascinant şi, fără să aibă legătură cu dragostea, ar putea fi folosită ca tratament psihologic sau psihiatric. Înţelegerea exactă a felului în care ocitocina suprimă unele moduri de acţiune şi modifică comportamentul uman poate reprezenta un avantaj real pentru multe persoane. Sperăm ca studiul nostru să lămurească mai mult acest aspect şi să deschidă piste pe care nu le-am analizat încă", a declarat Steven Gillespie, doctor în psihologie la Universitatea din Birmingham, scrie agerpres. Până atunci, se pare că Beyonce are dreptate: să fii „beat" sau „îndrăgostit" este aproape acelaşi lucru.