Mergi la conţinutul principal

Ce are de învăţat Victor Ponta de la premierul Republicii Moldova

Premierul Republici Moldova, Chiril Gaburici, şi-a anunţat vineri demisia, în cadrul unei conferinţe de presă, cu numai două zile înainte de alegerile locale de duminică, după ce a fost audiat joi de către procurori în dosarul privind diplomele sale de studii, relatează Agerpres. „Am spus ieri (joi) că voi veni cu declaraţii şi iată-mă în faţa cetăţenilor. Consider că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, iar justiţia este una pentru toţi. Cred că un prim-ministru, la fel ca orice cetăţean al Republicii Moldova, trebuie să sprijine o anchetă obiectivă şi transparentă", a afirmat Chiril Gaburici, în conferinţa de presă, conform unui comunicat al guvernului Republicii Moldova transmis Agerpres.
„Îmi pare rău că am lăsat subiectul cu prezenţa sau absenţa unei diplome să capete conotaţii diferite şi să fie folosit ca instrument în jocurile politice. Am insistat totuşi ca organele de drept să înceapă să îşi facă meseria până să comentez eu", a afirmat premierul demisionar. „Vreau să îmi anunţ demisia", a spus Gaburici, devenind astfel primul premier al Republicii Moldova care îşi dă demisia într-o conferinţă de presă.
„Consider că odată cu aceasta nu va exista suspiciunea că ancheta nu s-a desfăşurat corect şi transparent, iar subiectul diplomei mele, de fapt lipsit de importanţă obiectivă în contextul situaţiei economice actuale a Republicii Moldova, va fi scos de pe ordinea de zi. Astfel, opinia publică se va focaliza pe problemele reale ale ţării", a subliniat Chiril Gaburici, potrivit aceluiaşi comunicat.
„Fac acum un apel către liderii coaliţiei să vadă în demisia mea un pas înainte, un start imediat pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare şi a unui nou guvern. Îmi doresc să se pună la baza noului program de guvernare lupta împotriva corupţiei, depolitizarea tuturor instituţiilor, precum şi securizarea sistemului financiar-bancar. Îmi mai doresc ca iniţiativele guvernului, a echipei mele, să fie urmate pentru binele şi prosperarea Republicii Moldova. Sper că demisia mea va însemna pentru coaliţia (minoritară), apariţia unei noi majorităţi parlamentare, de data aceasta stabile", a pledat Chiril Gaburici.
„Nu sunt politician, sunt manager şi sunt împăcat cu mine", a spus premierul demisionar, adăugând că va rămâne un susţinător al reformelor.
Republica Moldova se află într-o profundă criză social-economică, a subliniat el, adăugând că doreşte ca opinia publică să fie preocupată mai mult de problemele ţării, şi nu de diploma sa de studii. Totuşi, el nu a precizat dacă şi-a falsificat sau nu vreun act de studii.
Şeful executivului de la Chişinău demisionar este suspectat de falsificarea actelor sale studii. Ministerul de Interne a trimis la începutul acestei săptămâni Parchetului General un dosar cu materiale privind audierea mai multor persoane, expertiza grafică şi tehnică a documentelor de studii şi alte probe. Potrivit presei de la Chişinău, expertiza Ministerului de Interne ar arăta că diploma şefului guvernului moldovean a fost falsificată.
Cu o săptămână în urmă, Chiril Gaburici avertiza că îşi va da demisia dacă într-o lună nu este destituită conducerea Procuraturii Generale, a Băncii Naţionale şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. „Nu vreau să privesc pasiv cum grupuri de interese distrug ţara", spunea Chiril Gaburici într-o scrisoare adresată şefului statului şi preşedintelui parlamentului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro