Mergi la conţinutul principal

Ce-ar fi dacă...?

Artistul merită toată recunoştinţa noastră pentru că este unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Are lucrări expuse în toate marile muzee din lume şi ne-a lăsat şi nouă câteva din lucrările sale. Şi cum ar fi mai bine să-l omagiem pe Brâncuşi?
Mai întâi, să vizităm Muzeul Naţional de Artă al României. La Galeria de artă românească modernă este amenajată o sală unde sunt expuse zece sculpturi ale lui Brâncuşi. Putem privi acolo, de pildă, lucrările Rugăciunea şi Cap de copil. La Muzeul de Artă din Craiova putem vedea alte şase lucrări ale lui Brâncuşi, printre care Orgoliul şi Sărut. La Târgu-Jiu se găseşte renumitul Ansamblu Monumental Calea Eroilor, format din trei lucrări de mari dimensiuni: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana fără Sfârşit. Iar la Muzeul Militar Naţional este expus bustul generalului Carol Davila.
În total, putem admira în România (sper să nu greşesc) 20 de lucrări de-ale lui Brâncuşi. Guvernul actual a decis să reia eforturile pentru achiziţionarea unei noi lucrări - Cuminţenia pământului (vezi foto). Aceasta se află în proprietatea unui particular, iar Guvernul se gândeşte cum să cumpere lucrarea.

Şi aici ne putem imagina o formă de a-l omagia pe Brâncuşi.

Ce-ar fi dacă fiecare român ar oferi câte 1 leu pentru cumpărarea operei lui Brâncuşi? Am aduna 20 de milioane de lei, adică 4 milioane şi jumătate de euro. Am lăsa generaţiilor viitoare încă "un Brâncuşi", un gest excepţional al generaţiei noastre pentru urmaşi. Am îndrepta şi ceva din felul cum s-a comportat statul român în anii 50 faţă de sculptor. La moartea sa, în 1957, Brâncuşi a donat României atelierul său parizian, iar statul comunist a refuzat să-l primească. Atelierul lui Brâncuşi a revenit statului francez.
Ce-ar fi dacă noi, brăilenii, am pune pe masa Guvernului primii 200.000 de lei, câte 1 leu de la fiecare brăilean. Am demonstra că-l iubim pe Brâncuşi şi că-i preţuim opera. Am stimula şi celelalte oraşe să intre "în horă" şi să facă donaţii. Ar fi un gest demn de o capitală culturală europeană.

Ce-ar fi?

P.S. Ar fi... nevoie de o instituţie, o companie sau un ONG care să conducă profesionist această campanie, să strângă banii şi pe seriozitatea căreia să ne bazăm cu toţii. Poate o companie de telefonie mobilă, poate o bancă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu