Mergi la conţinutul principal

CE anunţă prezentarea primului raport anticorupţie pentru toate statele membre

"Corupţia continuă să fie una dintre cele mai mari provocări în Uniunea Europeană - un fenomen care costă economia UE aproximativ 120 de miliarde de euro anual", se arată într-un comunicat al CE.
Executivul european notează că, "în pofida iniţiativelor politice şi legale luate în statele membre până acum, rezultatele eforturilor anticorupţie în UE rămân, în general, mai degrabă nesatisfăcătoare".
În raportul a cărui publicare este programată pentru 6 februarie, CE îşi propune să prezinte situaţia din fiecare stat membru în ceea ce priveşte corupţia, ce politici au efecte, ce şi cum poate fi îmbunătăţit.
Documentul va arăta că natura şi scopul corupţiei variază de la un stat la altul, în timp ce eficacitatea politicilor anticorupţie nu este aceeaşi în toate ţările membre UE.
Raportul va cuprinde un capitol referitor la procedurile de achiziţii publice şi la măsurile anticorupţie luate de statele membre în acest domeniu.
Comisia va prezenta situaţia generală privind fenomenul corupţiei în fiecare ţară, identificând aspectele care necesită în continuare atenţie şi scoţând în evidenţă bunele practici ce ar putea inspira şi alte ţări.
Totodată, raportul va include şi două Eurobarometre privind percepţia asupra corupţiei în rândul cetăţenilor europeni şi a companiilor.
Raportul MCV şi raportul anticorupţie vor fi pe deplin coerente, dar nu au aceleaşi obiective, a declarat, miercuri, în cadrul prezentării rapoartelor MCV pentru România şi Bulgaria, Mark Gray, întrebat dacă primul raport anticorupţie al CE va cuprinde părţi din MCV.
"Comisia lucrează la un raport privind toate statele membre (...) Sperăm că în viitorul apropiat va fi prezentat, e prematur să intrăm în detalii", a mai spus Gray.
"Ceea ce pot spune este că MCV şi raportul anticorupţie vor fi pe deplin coerente, dar nu urmăresc aceleaşi scopuri. Există un raport specific pentru Bulgaria şi România şi toţi ştim că se bazează pe angajamentele luate la aderare. Obiectivele stabilite şi pe care le evaluăm nu acoperă aceleaşi domenii, reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, şi în cazul Bulgariei lupta împotriva crimei organizate", a precizat Mark Gray.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro