Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

CE a adoptat planul de masuri privind schimbarile climatice si energia

Comisia Europeana a adoptat, miercuri, un plan privind reducerea de emisii de carbon in spatiul european, responsabile pentru incalzirea globala, sporirea utilizarii energiilor regenerabile si a combustibililor biologici, desi noile masuri vor duce la majorarea facturilor energetice, relateaza Reuters.
"Tocmai a fost adoptat", a precizat o sursa comunitara, dupa ce Executivul european a dezbatut ultimele detalii privind protejarea celor mai importante industrii energetice.
In conformitate cu acest plan, care trebuie aprobat de statele membre UE si de Parlamentul European, Sistemul de tranzactionare cu permise pentru emisii de carbon va fi extins pentru a include mai multe gaze si industrii.
De asemenea, UE va impune cote pentru fiecare domeniu si fiecare stat membru.
Noile masuri prevad diminuarea cu o cincime a volumului emisiilor de carbon si cresterea pina la o cincime a ponderii energiei regenerabile, precum cea eoliana si solara, pina in 2010.
Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a calificat pachetul de masuri virulent contestat drept "cadrul adecvat de adoptare a politicilor pentru transformarea economiei europene intr-una orientata spre mediu si pentru continuarea eforturilor internationale de protejare a planetei".
Comisia spera sa stimuleze negocierile in rindul statelor industrializate pentru incheierea unui acord global privind inclazirea climei pina in 2009 pentru a limita acest fenomen responsabil de cresterea nivelului marilor si producerea de inundatii si secete.
Organizatiile ecologiste sustin ca aceste cote sint mult prea mici pentru a limita incalzirea globala sau pentru a stimula negocierile.
Bruxelles-ul si-a ajustat planurile in ultimul moment sub presiunea marilor companii care se tem ca majorarea costurilor energetice va avantaja state asiatice precum China si India, unde firmele nu sint vizate de astfel de masuri.
"Sint in totalitate in favoarea oferirii unui exemplu pentru restul lumii. Dar nu sint de acord cu suicidul economic", a declarat comisarul european pentru Intreprinderi, Gunther Verheugen.
Planurile CE prevad implementarea de obiective pentru productia de energie regenerabila si reducerea emisiilor de carbon asupra carora au convenit liderii UE in martie 2007, dar noile masuri trebuie aprobate de statele comunitare si de PE.
Noile masuri vor genera probabil opozitia statelor membre in functie de limita impusa fiecaruia.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii