Ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a inițiat o nouă rubrică "Să iubim natura" cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.
Acum, în mijlocul sezonului rece, trebuie să acordăm o atenție sporită activităților specifice acestei perioade. Temperaturile scăzute își fac simțită prezența din plin. În zilele scurte și reci, cu nopți lungi și geroase, este vital să menținem hrănitorile pline, să alimentăm băile de nisip și să asigurăm apă în adăpători.
Se pot desfășura toate activitățile recomandate sau doar o selecție adaptată. Ținând cont de disponibilitatea elevilor și a profesorilor, numărul de elevi implicați, precum și de condițiile meteo și temperaturile specifice sezonului rece, vă propunem următoarele activități tematice.
Alimentarea constantă a hrănitorilor
Pentru ca hrănitoarea realizată să fie într-adevăr utilă pentru speciile de păsări sălbatice, trebuie să respecte câteva criterii importante:
Alimentarea hrănitorilor cu hrană pe care păsările sălbatice sedentare ar găsi-o în mod normal în natură. Hrana cea mai potrivită pentru păsările sălbatice este cea care are un conținut ridicat de grăsimi. Cele mai indicate și ușor de achiziționat sunt: semințele de floarea soarelui, nesărate, neprăjite, slănină nesărată, neafumată, untură amestecată cu semințe sau miez de nucă. Alimentarea hrănitorilor cu semințe de floarea soarelui este cea mai eficientă, din punctul de vedere al costurilor, în perioadele friguroase păsările consumând o cantitate mai mare.
Hrănitoarea trebuie să fie ușor accesibilă, suficient de spațioasă și cu platformă care să susțină o cantitate mare de semințe și care asigură hrana pentru mai multe zile. Amplasată în zonă protejată, ferită de deranj, în zonă cu vegetație (copaci și tufe).
Amplasarea de autocolante cu formă și cromatică variată pe geamuri
Una dintre activitățile preferate de elevi este amplasarea siluetelor sau a altor elemente de decor pe sticla ferestrelor sau ușilor.
Scopul activității este de a face suprafețele de sticlă vizibile pentru păsări, pentru a preveni coliziunea cu aceste suprafețe.
Din perspectiva păsărilor suprafețele de sticlă în care se reflectă și elemente din natură (cerul, norii, crengi și frunze) par coridoare de acces, loc prin care ar putea zbura.
Putem să facem suprafețele mai vizibile prin lipirea autocolantelor sau a diferitelor elemente vizuale, colorate cu diverse forme, pe sticlă, în locurile în care coliziunea păsărilor este mai probabilă, adică acele geamuri care nu sunt deja semnalizate cu diferite elemente vizibile (bare metalice, grilaje metalice, alte elemente de protecție, sticlă mată etc.), ci sunt în totalitate transparente și oglindesc elementele naturale din jur.
Studiile recente recomandă amplasarea autocolantelor în număr mare, cu forme și cromatică variate. Elementele lipite sunt cel mai eficiente dacă sunt aplicate pe exteriorul ferestrei.
Lipiți elemente caracteristice sezonului (specii de păsări, mamifere, frunze etc.), astfel că primăvara acestea se pot schimba, moment în care le reamintiți elevilor scopul acestei activități.
Construirea și amplasarea cuiburilor artificiale
Cuiburile artificiale sunt utilizate de specii de păsări care cuibăresc în scorburi, crăpături, cavități naturale: pițigoi mare, pițigoi albastru, țiclean, codroș de munte, pupăză, muscari, vrăbii, măcăleandru etc. Sunt folosite de păsări în perioada de cuibărire: depun ouăle, le clocesc și cresc puii. Chiar dacă în perioada rece păsările nu folosesc cuiburile artificiale pentru cuibărit, acestea se pot construi și amplasa acum, pentru că în acest fel păsările pot afla și identifica noile locuri de cuibărit în timp util sau chiar le pot folosi ca adăposturi în nopțile geroase de iarnă.
Prin amplasarea cuiburilor artificiale în sezonul rece putem suplimenta locurile de cuibărire mai ales pentru speciile de păsări insectivore de talie mică, încă de la începutul sezonului de cuibărit.
Instalarea rafturilor de protecţie sub cuiburile de lăstun de casă și rândunică
Cât timp rândunicile și lăstunii de casă sunt în cartierele de iernare, ne putem pregăti pentru întoarcerea lor.
Câteva soluții să ajutăm rândunicile, dar și lăstunii să poată cuibări în siguranță în așezările omenești:
– în perioada rece puteți interveni la cuiburile existente prin amplasarea unui raft/ unei polițe de protecție sub cuib. Rezolvă neplăcerea cauzată de excrementele provenite de la rândunele și lăstuni. Prin această amenajare simplă, dejecțiile se vor acumula pe raft/poliță, iar locul de sub cuib rămâne curat. Mai mult, excrementele uscate reprezintă un îngrășământ natural valoros, care poate fi folosit la cultivarea plantelor din grădină sau la întreținerea plantelor de interior;
– amplasare cuiburilor artificiale de rândunici, din lut sau alt material care seamănă foarte bine cu materialul unui cuib natural. Se găsesc deja multe modele pe piață, care pot fi cumpărate.
Amplasarea adăpătorilor pentru păsări
La fel ca alimentarea hrănitorilor, sursa de apă în sezonul rece este foarte importantă pentru păsări, resursele de apă fiind mai scăzute decât în mod normal. Adăparea păsărilor nu necesită achiziționarea unui echipament scump, este de ajuns și un suport mai mare de ghiveci de flori. Ideal ar fi o tavă cu un diametru de 30-40 cm și o adâncime de 5-10 cm. Vasul poate fi fixat pe butuci de lemn, pervaz sau amplasat chiar și pe sol, în apropierea hrănitorilor.
Pentru a menține apa dezghețată, încălzim o piatră suficient de mare care să păstreze temperatura peste 0 grade, câteva ore. În vasul în care punem de obicei apă pentru păsări, punem apă călduță și această piatră încălzită. Astfel vom reuși să le oferim păsărilor timp de câteva ore apă de băut.
Păsările alocă o mare parte din timp îngrijirii penajului. În afară de aranjarea penelor, încearcă să scape de ectoparaziți (căpușe, păduchi), atât prin înlăturarea lor cu ciocul, cât și prin scăldat în apă și în nisip, indiferent de anotimp. Adăpătorile se amplasează în apropierea unor tufișuri, crengi, pe care își pot usca penele. Cu penajul umed le este destul de greu să se deplaseze și devin pradă ușoară.
Instalarea băilor de nisip
Pentru îngrijirea penajului și eliminarea ectoparaziților, pe lângă apă, păsările se scaldă și în praf sau nisip.
Scăldătoarea ideală este cea cu nisip, amenajată într-o tavă mai mare și mai adâncă, care poate fi acoperită când plouă sau ninge sau poate fi mutată cu ușurință atunci când condițiile meteo sunt nefavorabile.
Amplasarea băii de nisip este foarte importantă – păsările o vor folosi doar dacă se simt în siguranță. Păsărilor le face plăcere și sunt preocupate de curățarea penajului, de aceea tind să fie mai neatente, deci mai vulnerabile în acele momente.
Asigurați-vă că păsările au vizibilitate clară în timp ce se scaldă, că în apropiere sunt tufișuri sau copaci în care se pot retrage dacă sunt în pericol. Asigurați-vă că pisicile nu au acces în zonă pentru a preveni atacarea păsărilor care fac baie. Puteți face acest lucru plasând un strat gros de crengi cu spini în jurul zonei cu baia de nisip, cum ar fi cele de trandafiri, porumbar sau pyracantha. Încercați să plasați baia în diferite puncte în curtea școlii pentru a găsi cel mai popular loc pentru păsări, dar puțin frecventat de oameni.
Realizarea cutiilor de compost
Pentru a nu risipi materialele organice din curtea școlii, care pot deveni fertilizanți importanți pentru plantele noastre, este bine să amenajăm o ladă de compost. În sezonul rece putem aduna materialele necesare și confecționa o ladă suficient de mare, care să fie pregătită pentru sezonul care urmează și în care putem depozita materialele adunate cu ocazia curățeniei de primăvară.
Adunând resturi de materie organică (resturi de plante, frunze, fructe, flori, iarba etc.) într-o ladă de compost, un recipient spațios și amplasat într-un loc umbros, putem crea fertilizant natural pentru plantele din curtea școlii.
Pregatire pentru primăvară
Ca orice grădinar care se respectă, în sezonul rece și elevii se pun pe pregătire și planificare.
Planificarea este importantă pentru a știi primăvara ce lucrări de reparație și curățenie sunt necesare, ce unelte vor fi necesare, cine va participa la activitățile din curtea școlii, ce plante se vor planta/semăna, de unde se pot achiziționa, în ce ordine și în ce locație se vor planta speciile, ce fel de plante dorim să avem în curtea școlii (plante de decor, plante pentru polenizatori, legume, fructe etc.), pregătirea răsadurilor și a altor elemente utile pentru speciile din curtea școlii (hotel de insecte, cuib artificial, adăpost, baie de nisip, adăpătoare etc.).
Sursa de informare:
https://www.sor.ro/scoli-prietenoase-cu-natura-activitatile-programului-in-sezonul-rece/