Mergi la conţinutul principal

Ce șanse sunt ca taxa pentru gunoi să scadă după desemnarea operatorului unic

* primarul Marian Dragomir a afirmat, recent, că totul depinde dacă brăilenii vor înțelege să recicleze și dacă viitorul operator unic își va face treaba bine în acest sens sau nu * edilul-șef a afirmat că în prezent Primăria Brăila nu mai are niciun fel de problemă cu societatea RER, care a înțeles și a semnat anumite acte adiționale la contract, după ce a pierdut un proces cu municipalitatea * Dragomir a mai punctat că așteaptă să vadă ce decizie se va lua în privința contestației depuse de Asocierea Brai-Cata-ECO, privind desemnarea inițială a RER ca operator unic al județului nostru, însă a refuzat să comenteze în vreun fel situația

 

Procedura privind selecția operatorului unic al Județului Brăila a ajuns la ultima etapă iar autoritățile așteaptă cu nerăbdare să vadă cine va fi declarat câștigător în urma contestațiilor depuse. Așa cum am scris și într-o altă ediție a cotidianului ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, inițial a fost declaratăștigătoare firma RER, însă Asocierea ECO - Brai-Cata a depus o contestație. În acest context, primarul Marian Dragomir a vorbit în cadrul unei conferințe de presă recente despre șansele ca taxa pentru gunoi să scadă odată cu stabilirea unui operator unic.

”Depinde foarte mult dacă noi, brăilenii, vom recicla. Și atunci va scădea cantitatea și dacă operatorul unic va face aceeași reciclare prin stațiile cele noi, care sunt deja pregătite de Consiliul Județean”, a declarat Dragomir, subliniind că acestea sunt condițiile principale pentru a plăti mai puțin pentru acest serviciu. Edilul-șef a precizat că viitorul operator unic, indiferent cine va fi, are ca obligație contractuală să reducă simțitor cantitatea de gunoi care ajunge la groapă.

Tot în acest context, primarul a vorbit despre alte câteva schimbări la care ar trebui să se aștepte cetățenii odată cu stabilirea operatorului unic pentru Județul Brăila.

”Teoretic ar trebui să existe, să spunem așa, o abordare unitară la nivelul întregului municipiu. Societatea care va câștiga va avea un termen de șase luni de zile în care va trebui să acopere întreg Municipiul Brăila și să fie mult mai dotată decât cele trei societăți care își desfășoară astăzi activitatea (n.r. - Brai-Cata, RER și ECO). Și partea principală este că noi sperăm ca toate aceste dotări să fie unele noi și moderne. Este condiție obligatorie în caietul de sarcini de la ADI (n.r. - Asociației de Dezvoltare Intercomunitară) «ECO Dunărea». Dacă nu le vor respecta, cu siguranță ADI «ECO Dunărea» le va da un certificat constatator negativ, care îi va bloca la orice alte licitații. Noi nu estimăm să ne transformăm în Sectorul 1 București. Dar cu siguranță vom avea și alte metode de intervenție și operatorul unic va intra atunci când va fi dotat. Asta este asigurarea celor de la ADI «ECO Dunărea»”, a explicat primarul.

 

Primăria nu mai are probleme cu RER

Precizăm că luna trecută Primăria Municipiului Brăila a fost la un pas de a rezilia contractul cu unul dintre operatorii de salubrizare. Mai precis cu societatea RER care, în ciuda unui proces pierdut în instanță cu Primăria, refuza să semneze anumite acte adiționale la contract, cu modificări pe care ceilalți doi operatori le acceptaseră de mai mult timp, după cum a explicat Dragomir. La cea mai recentă ședință ordinară a CLM Brăila situația s-a clarificat totuși, iar marți, în timpul conferinței de presă amintite, primarul a ținut să sublinieze acest aspect. Chiar și așa, Dragomir nu a dorit să comenteze mai mult rezultatul licitației pentru desemnarea operatorului unic sau care sunt șansele ca lucrurile să capete o nouă turnură în urma contestestației rezultatului licitației.

”Noi ne-am rezolvat problemele cu societatea RER. La ultima ședință ordinară de Consiliu Local am anunțat că aceștia au semnat actele adiționale. Deci nu mai avem niciun fel de problemă din punctul acesta de vedere cu societatea RER, dar nu dorim să ne pronunțăm asupra unei licitații în desfășurare, aflată și în perioadă de contestații și cu procedura aferentă. Nu este organizată de noi licitația publică, dar preferăm să nu comentăm lucrurile acestea. (...) Nu pot să vă spun absolut nimic (n.r. - despre ceilalți doi operatori Brai-Cata și ECO). Este posibil, contestația lor să fie respinsă sau săștige. Este o chestiune care ține de CNSC și Curtea de Apel, iar noi nu avem cum să ne pronunțăm”, a conchis Dragomir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro