Mergi la conţinutul principal

Ce-şi propune viitorul guvern

Programul de guvernare depus la Parlament de premierul desemnat Dacian Cioloş porneşte de la tragedia din clubul Colectiv, care „a creat un orizont de aşteptare la nivelul societăţii" şi „a dat un mandat moral partidelor politice", fiind evidenţiat faptul că viitorul Cabinet trebuie să răspundă acestor realităţi, scrie agerpres.ro.
Documentul precizează că Guvernul Cioloş nu poate şi nu îşi va asuma să se angajeze pe toate fronturile de reformă în societatea românească. „Sarcina acestui Guvern va fi de a crea cadrul necesar, neutru din punct de vedere politic, în care aceste pregătiri structurale să aibă loc. În acelaşi timp, va crea cadrul organizatoric adecvat pentru desfăşurarea proceselor electorale în condiţii optime, pentru toţi românii, indiferent unde se află ei", se arată în programul de guvernare.

Legile electorale, schimbate

Cabinetul Cioloş îşi mai asumă amendarea, de urgenţă, a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţă semnificativă a cetăţenilor români. De asemenea, se intenţionează realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării. În plus, se propune facilitarea implicării grupurilor cetăţeneşti în formularea de iniţiative legislative.

Fondurile UE - un mare pariu

Obiectivul major pe care şi-l propune Cabinetul Cioloş este acela de consolidare a parametrilor macroeconomici, concentrându-se pe identificarea şi eliminarea vulnerabilităţilor în absorbţia fondurilor europene, odată cu finalizarea implementării programelor pentru perioada 2007-2013 şi lansarea de urgenţă a tuturor programelor pentru 2014-2020. Principiile de fiscalitate se referă la asigurarea unui cadru care să fie stabil, predictibil, transparent, la care se adaugă debirocratizarea, simplificarea şi armonizarea reglementărilor. Şi investiţiile în infrastructură vor fi tratate cu prioritate, proiectele în derulare urmând a fi evaluate pentru a grăbi realizarea lor.

Priorităţi

La capitolul priorităţi se prevede: un Guvern deschis şi transparent, în dialog cu instituţiile democratice şi cu societatea ca actor politic; poziţionarea activă a României ca actor strategic în context regional, european şi internaţional, cu atenţie pe relaţiile de vecinătate; susţinerea fără rezerve a independenţei justiţiei şi a continuării luptei împotriva corupţiei; niciun proces electoral din România nu mai trebuie să fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare; îmbunătăţirea eficienţei administraţiei publice, în serviciul cetăţeanului; îmbunătăţirea sistemului de protecţie civilă pentru creşterea siguranţei cetăţeanului; revizuirea şi prioritizarea proiectelor de investiţii (inclusiv de infrastructură) în scopul creării de locuri de muncă şi al creşterii productivităţii; mutarea accentului în actul educaţional pe transmiterea de informaţie, pe crearea de competenţe pentru viaţă şi reducerea sarcinilor birocratice care apasă pe cadrul didactic. În privinţa transporturilor, se doreşte valorificarea poziţiei geografice a României şi transformarea ţării într-un nod logistic regional. Un alt capitol prevede măsuri referitoare la dezvoltare socială, cultură, minorităţi, mediu, tineret şi sport.
Pe de altă parte, parlamentarii ALDE nu vor vota pentru învestirea Cabinetului Cioloş, iar secretarii de stat ai formaţiunii îşi vor da demisia, au anunţat aseară copreşedinţii Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro