Ce întrebi şi NU întrebi la interviul de angajare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ce întrebi şi NU întrebi la interviul de angajare

Pentru angajator este importantă această fază, acesta fiind momentul în care îşi poate da seama cât de hotărât eşti să faci parte din echipa lui. Să nu ai întrebări este deja o mare bilă neagră pentru tine. Cei care îşi caută locuri de muncă în mod activ pun întrebări şi astfel au şanse mai mari de angajare.
Pentru tine este important să pui întrebări, acesta fiind momentul în care tu poţi prelua controlul.

Când vine acest moment?

Pur şi simplu vei fi întrebat: "dacă ai întrebări sau doreşti lămuriri, suntem la dispozitia ta".
Sunt rare situaţiile în care cei care fac angajări nu pun această întrebare, însă dacă se întâmplă aşa ceva, poţi să preiei tu iniţiativa şi să-ţi manifeşti dorinţa de a cere informaţii suplimentare. Această atitudine va reprezenta o mare bilă albă pentru tine şi fii sigur că nu vei fi refuzat.
Există o serie de intrebari care nu sunt recomandate să le pui celor care fac angajări. Rişti să strici tot ce ai construit până atunci şi va trebui să reiei procesul de căutare a altor joburi, când poţi în schimb să închei elegant.

Ce întrebări să nu pui?

Când pot să-mi iau concediu? Este genul de gafă care arată că te interesează prea puţin ce vei face la locul de muncă. În plus, acest aspect este reglementat prin lege, iar abordarea subiectului înseamnă şi o încercare de a forta legea. Ştii ce se va întreba persoană din faţa ta? Ceva de genul: Dacă doreşte să forţeze legea, va fi oare disponibil să forţeze şi regulamentul intern?
Când trebuie să va spun dacă accept jobul? Este genul de întrebare care arată un mare dezinteres pentru jobul respectiv. Cel care face selecţia angajărilor se va întreba dacă nu cumva va trebui să reia procesul de selecţie a candidaţilor în caz că te răzgândesti. Crezi că asta vrea?
Sunteţi căsătorită? .... ei bine aşa ceva nu se întreabă. Este o dovată de lipsa de profesionalism. Aşa cum un angajator profesionist nu-ţi va cere detalii despre viaţă intimă, tot aşa nu este nici cazul tău.
O altă categorie de întrebări pe care nu este recomandat să le pui, sunt cele legate de informaţii despre firma deja existente pe site-ul companiei. Este iarăşi o dovadă de dezinteres major. În plus angajatorul ar putea ajunge la concluzia că eşti o persoană neatentă la detalii sau chiar leneşă.
Poate că întrebările de mai sus îţi par deplasate. Din păcate, ele nu sunt teorie şi sunt puse de mulţi din cei ce caută locuri de muncă.

Pasi de urmat

Interesul tău pentru viitorul job este de înţeles, astfel că este normal să ceri detalii. Le poţi obţine dacă procedezi cu tact.
Primul pas este să afli informaţii despre cine va fi şeful tău direct. Ce fel de persoană este? Ce fel de politică are? Care este locul lui în ierahie? Cine vor fi celelalte persoane care te vor conduce?
Pasul al doilea este să afli cum se măsoară succesul în locul în care te angajezi. Care sunt criteriile? Ce aşteptări are şeful direct de la tine?
A cere astfel de detalii arată angajatorului că eşti dispus să faci eforturi pentru a obţine performanţă. În plus poţi să-ţi dai seama dacă ai să faci faţă în acest job.
Tot în categoria asta poţi să ceri să ţi se spună modul în care va arată o zi obişnuită de lucru şi despre obiectivele măsurabile care vor descrie muncă ta. Iarăşi vei semnala faptul că este important pentru ţine să iei acest job. Sunt multe locuri de muncă în care este nevoie de oameni interesaţi de astfel de detalii.
Întrebările de final, pot fi:
Există posibilităţi de promovare? Ce ar trebui să fac?
Există programe de formare profesională?
Care sunt paşii următori ai procesului de recrutare? În cât timp voi primi un răspuns?
În situaţia în care ai pus întrebări din categoriile de mai sus eşti deja foarte diferit de majoritatea celor care caută locuri de muncă. Angajatorul va aprecia că eşti un candidat valoros.
Punând aceste întrebări şi tu vei avea un beneficiu: vei şti mai multe despre viitorul loc de muncă. Desigur, vei şti şi dacă este cazul să te interesezi şi de alte joburi şi să afli cine mai face angajări.
În final, când dialogul este aproape gata şi începi să-ţi strângi lucrurile poţi să mai arunci o întrebare. Atenţie, aceasta trebuie să fie ultima întrebare: Ce vă place la această firmă?

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro