Ce înseamnă cafeaua viitorului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ce înseamnă cafeaua viitorului

Dacă firma Nestle îşi ţine promisiunea de a produce o cafea „cu difuzare lentă", care să elibereze cafeina pe tot parcursul zilei, amatorii de cafea care nu se pot trezi şi nu pot funcţiona fără licoarea brună cu efect energizant au de ce să fie bucuroşi. Magia cafelei - sau dependenţa de cafeină - face parte din ritualul multora care, ajunşi la birou, la ora 11 sau după prânz beau mai multe ceşti de cafea pe zi, ca şi când capacitatea de a sta treaz şi concentrat ar depinde numai de acest lucru, scrie agerpres.ro.

Microceşti de cafea

Acest obicei ce are ca efecte nedorite îngălbenirea dinţilor şi o respiraţie nu prea plăcută ar putea dispărea dacă se dă crezare cercetătorilor de la Şcoala Politehnică din Lausanne şi Universitatea din Zurich care, în colaborare cu grupul Nestle, lucrează la dezvoltarea unei cafele de nouă generaţie apte să furnizeze într-o singură ceaşcă, băută dimineaţa, cafeina „necesară" întregii zile.
Oamenii de ştiinţă ar lucra în prezent la nişte „cubozomi", alcătuiţi din „molecule de lipide şi apă" ce „imită structurile naturale ale organismului". Cubozomii de cafeină acţionează ca nişte micro-ceşti de cafea, care se rup de-a lungul orelor, furnizând cafeina în doze controlate şi în momente prestabilite. Idee futuristă şi oarecum îngrijorătoare, acest proiect al celei mai mari firme de produse alimentare din lume ca venituri este un mod de a face primii paşi în cercetarea asupra unor produse cu potenţial în viitor, arată un purtător de cuvânt al Nestle.

Fără zahăr în cafea

Până să apară cafeaua viitorului există şi alte metode de a evita starea de moleşeală datorată lipsei de cafeină: prima ceaşcă de cafea trebuie consumată la începutul programului de serviciu, şi nu la trezire, a doua este bine să fie băută după masa de prânz, iar a treia, cu puţin înaintea terminării zilei de lucru. Nu este recomandabil să se abuzeze de cafeină deoarece, cu cât se consumă mai multă, cu atât corpul se va obişnui cu ea şi va cere mai multă. Trei ceşti pe zi par suficiente pentru a evita creşterea dependenţei. Nu este indicat nici zahăr în cafea, acesta fiind trecător, iar senzaţia de lipsă de zahăr care urmează face să crească senzaţia de oboseală.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro