• este vorba de câteva propuneri venite din partea reprezentanților Camerei de Comerț șI Industrie a României, printre care şi brăileanul Ștefan Fusea, în conducerea Consiliului Consultativ al Turismului (CCT) • “Soluția corectă nu este majorarea cotelor de impozit, pe care să le plătească, de fapt, turiștii, pentru serviciile consumate, ci colectarea taxelor de la toți cei care obțin venituri din turism”, afirmă reprezentanții Camerei de Comerț a României
Zilele trecute am intrat în posesia câtorva propuneri venite din partea Camerei de Comerț și industrie a României, prin reprezentanții săi desemnați în cadrul CCT -Ștefan Fusea, președintele CCIA Brăila, Vicepreședinte, ca nivel de reprezentare, la nivelul Camerei Naționale (membru titular în CCT) și Ion Dănuț Jugănaru, consilier personal al Președintelui CCIR (supleant în cadrul CCT). Iată propunerile:
- O analiză urgentă a fiscalității în turism în țările membre ale UE și în alte țări receptoare de turiști unde sunt atrași un număr semnificativ de turiști din România, în scopul de a fi luate, de către Guvernul României, măsurile fiscale adecvate pentru ca oferta turistică a țării noastră să fie competitivă cu cea de pe piețele concurente.
Considerăm că este necesar ca, în cel mai scurt timp posibil, să fie transmis domnului ministru al Economiei, Antreprenoriatuluiși Turismului, din partea CCT, un mesaj prin care să fie exprimată clar solicitarea de a nu crește cota de TVA din HoReCa și turism, de la 9%, la 19%, așa cum există intenția în Guvern. Deja a fost majorată această cotă de la 5%, la 9% și riscăm ca oferta turistică din România să devină tot mai puțin competitivă, față de piețele concurente, în special Bulgaria.
2. Măsuri pentru combatere a evaziunii fiscale în turism, care să conducă la introducerea în circuitul economic, respectiv de clasificare a miilor de unități de cazare care funcționează în România fără a plăti impozite și taxe pe veniturile obținute din găzduirea turiștilor și care utilizează și personal fără forme legale de angajare. Există, în diferite zone turistice din țară, un număr mare de așa-zise locuințe private, unele având zeci de camere, care funcționeză neautorizat și care nu plătesc nici TVA, nici impozit pe venit și pe profit și fac o concurență neloială operatorilor din turism autorizați, plătitori de impozite și taxe. Se pierd, astfel, sume considerabile, care nu se colectează la bugetul de stat, dar și la bugetele locale ale UAT-urilor în cadrul cărora sunt amplasate, iar persoanele care muncesc fără forme legale în cadrul acestor imobile private sunt lipsite de orice formă de protecție socială. Aceste imobile nu pot fi controlate de autoritățile statului, dar există soluții pentru a-i determina pe proprietarii acestora să ceară clasificarea și introducerea în circuitul turistic a respectivelor așa-zise locuințe, amplasate, în stațiunile turistice.
Soluția corectă nu este majorarea cotelor de impozit, pe care să le plătească, de fapt, turiștii, pentru serviciile consumate, ci colectarea taxelor de la toți cei care obțin venituri din turism!
3. Încurajarea dezvoltării turismului sustenabil, în România, printr-un Program de sprijin pentru deținătorii structurilor de primire turistică având funcțiuni de cazare care vor obține Eticheta ecologică în turism și respectiv pentru operatorii de plaje turistice și porturi de agrement care obțin certificarea Blue Flag.
4.Sprijinirea dezvoltării de investiții în turismul balnear , în zona de litoral și în alte zone ale țării care dețin resurse naturale ce pot fi valorificate, ceea ce ar contribui atât la creșterea veniturilor la bugetul statului și la bugetele locale, dar și la atenuarea sezonalității, pentru că astfel de unități funcționează pe tot parcursul anului.
5. Program de stimulare a investițiilor în unități de agrement turistic, de tipul parcurilor de distracții acvatice, acoperite și încălzite, cvasi independente energetic, cu funcționare pe tot parcursul anului.