Dacă în primă instanţă s-a decis că, în dosarul "Stancu vs. DNA", nu se poate sesiza Curtea Constituţională, în urma contestaţiei depuse de inculpaţi la instanţa superioară s-a luat o altă decizie.
Ieri, Curtea de Apel (CA) Galaţi a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale în dosar, formulată de inculpaţii
Dumitraşcu Jenica, Puşcă Ionel şi Roşioru Lenuţa. Instanţa superioară a dispus sesizarea Curţii Constituţionale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate. În primă instanţă, la Tribunalul Vrancea, judecătorii au respins, la sfârşitul lunii ianuarie, ca inadmisibilă, cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. În urma contestaţiei formulate de cei trei inculpaţi, situaţia s-a schimbat.
"Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Dumitraşcu Jenica, Puşcă Ionel şi Roşioru Lenuţa. Desfiinţează în parte încheierea din data de 28.01.2015, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară în dosarul nr. 2610/91/2014 al Tribunalului Vrancea şi, în rejudecare: Înlătură din încheierea contestată dispoziţia privind respingerea cererii de sesizare a Curţii Constituţionale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate privind dispoziţiile art. 11 alin. 1 şi 2 din O.U.G. nr. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie, cu modificările şi completările ulterioare. Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, formulată de inculpaţii Dumitraşcu Jenica, Puşcă Ionel şi Roşioru Lenuţa. Dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii penale contestate", este soluţia pronunţată ieri de CA Galaţi, după cum se arată pe site-ul instanţei.
În schimb, la termenul de judecată de ieri, instanţa superioară a respins, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţi împotriva încheierii din data de 28 ianuarie, pronunţată de Tribunalului Vrancea, privind excepţiile şi cererile cu privire la legalitatea sesizării instanţei, a legalităţii administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. Nici Tribunalul Vrancea nu le dăduse dreptate inculpaţilor în dosarul cu fapte de corupţie, constatând legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie -Direcţia Naţionala Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi.
Reamintim că, în data de 2 octombrie, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi a dispus trimiterea în judecată a lotului "Stancu" cuprinzând 19 persoane fizice şi juridice. În cauză s-a dispus luarea unor măsuri de indisponibilizare a bunurilor inculpaţilor în vederea asigurării reparării prejudiciului. Potrivit DNA, prejudiciul produs de inculpaţi, prin atribuirea unor contracte firmelor favorite, se ridică la aproape 3 milioane de lei. În urma cererii de strămutare, dosarul în cauză a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea.