Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind unele prevederi din Legea alegerilor locale. Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că excepţia pe art. 50 s-a respins ca neîntemeiată şi cea pe art. 101 ca inadmisibilă. „Nu am ce să reproşez Curţii. Aştept cel de-al doilea dosar, când nu există niciun fel de oprelişte ca judecătorii Curţii să se pronunţe pe fond cu privire la numărul de tururi", a declarat jurnalistul Liviu Avram la scurt timp după anunţul CCR.
„S-a respins pe art. 50 ca neîntemeiat. Nu s-a adus niciun argument care să justifice schimbarea practicii CCR în domeniu. Avem o practică vastă în această privinţă. Dintotdeauna, Curtea a spus că este rolul Parlamentului să stabilească legea electorală, modalităţile, cu semnături/fără semnături. De altfel, şi Comisia de la Veneţia spune că nu este nicio problemă, nu se încalcă legile, nu se încalcă dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul că se condiţionează de existenţa unor semnături. Iar pe art. 101 s-a respins ca inadmisibil pentru că acest articol nu are legătură cu cauza dedusă judecăţii - alegerile într-un tur sau două tururi. În acest dosar se judecă posibilitatea autorului excepţiei de a candida sau nu în funcţie de semnăturile pe care trebuia să le depună, deci nu se judecă legea electorală în ansamblul ei", a declarat preşedintele CCR, Augustin Zegrean. La întrebarea presei: Deci alegerile sunt într-un singur tur pe 5 iunie?, acesta a răspuns: „Din punctul nostru de vedere, da. Curtea Constituţională tocmai s-a pronunţat astăzi. Nu cred că mâine vom schimba. Mai avem încă 30 de dosare până astăzi venite cam cu acelaşi obiect. Dar sigur nu vom schimba practica de azi până mâine".
„Vulnerabilitatea acestui dosar şi-a făcut, aşadar, efectele: judecătorii nu au putut extinde controlul asupra celui de-al doilea articol din moment ce pe primul l-au găsit ok. Vine însă la CCR şi al doilea dosar, care nu mai e vulnerabil", a scris jurnalistul Liviu Avram pe pagina sa de Facebook.
Liviu Avram nu are ce să reproşeze CCR
„A fost interesant, impresionant - o experienţă inedită pentru mine. Am avut tot timpul necear pentru a-mi expune argumentaţia, sunt mulţumit că am spus tot ce am avut de spus", a declarat jurnalistul pentru Digi24. „Important e că voi avea o certitudine: să se pronunţe o instanţă constituţională asupra deciziei luate de politicieni. Eu consider că este incorectă, nu a vrut să se ţină cont de interesele societăţii. Dacă ei spun că este constituţional cum se aleg primarii cu majoritate relativă nu am ce să comentez (...) Mi s-a părut incorect ce au decis politicienii în unanimitate. Mi se pare normal că trebuie să existe o cale prin care cetăţenii să poată contesta ce decid politicienii în unanimitate", a adăugat Liviu Avram.