Mergi la conţinutul principal

Cazurile grave de gripă ocolesc, deocamdată, Brăila

•numărul virozelor respiratorii este în creştere şi în judeţul nostru, dar Brăila rămâne în continuare printre judeţele fără cazuri de gripă • Ministerul Sănătăţii atrage atenţia cadrelor didactice care trebuie să facă un triaj al copiilor bolnavi la prima oră de curs pentru a evita apariţia focarelor • la nivel naţional numărul deceselor creşte de la o oră la alta

 

Iarna şi-a intrat în drepturi, cu zăpadă şi temperaturi negative, iar acest lucru se reflectă şi în datele statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Brăila în ceea ce priveşte virozele. Numărul brăilenilor care se aleg cu infecţii respiratorii acute ori cu pneumonie este în creştere de vreo trei săptămâni, însă diferenţele de cazuri de la o săptămână la alta nu sunt îngrijorătoare. Mai trebuie menţionat că, în timp ce la nivel naţional apar cazuri de gripă şi decese din cauza acestui virus, judeţul Brăila este ferit deocamdată de asemenea tragedii.

În intervalul 7-13 ianuarie, au ajuns la medic 332 de brăileni cu infecţie respiratorie acută, dintre care doar 14 au fost internaţi, semn că viroza avea nevoie de tratament de specialitate şi de observaţie medicală. Cei mai afectaţi au fost copiii de 5-14 ani, 118 la număr, dar şi copiii de 2-4 ani, 89 la număr.

Acelaşi lucru putem afirma şi despre cazurile de pneumonie înregistrate la nivelul judeţului nostru. De la Crăciun şi până în prezent, numărul persoanelor diagnosticate cu această boală a crescut de la o săptămână la alta. Spre exemplu, în intervalul 24-31 decembrie 2018 au fost semnalate 143 de cazuri de pneumonie, iar în perioada 7-13 ianuarie 2019, numărul bolnavilor a fost de 161. Dintre aceştia, 60 au ajuns în spital, pentru tratament de specialitate. Cele mai afectate persoane au fost, ca şi în cazul infecţiilor respiratorii, copiii de 5-14 ani, 41 la număr.

Până acum, la Brăila nu s-a înregistrat nici măcar o suspiciune de gripă. La nivel naţional, gripa face ravagii, iar unele spitale au început să-şi ia măsuri de precauţie, limitând vizitele aparţinătorilor la pacienţii internaţi. De la începutul sezonului rece 2018-2019 şi până pe 18 ianuarie, s-au înregistrat 14 decese din cauza virusului gripal.

În acest context, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă, recomandând populaţiei să se imunizeze. La Brăila, s-au vaccinat peste 30.000 de persoane, mai mult decât media obişnuită de 20.000 înregistrată la nivelul judeţului nostru în anii anteriori.

Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că, odată cu începerea cursurilor în unităţile de învăţământ, numărul cazurilor de îmbolnăvire ar putea creşte. “O importanţă majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs, pentru evitarea riscului apariţiei de focare în colectivităţi. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro