• medicii brăileni au confirmat noi cazuri de gripă la Brăila, tot mai frecvente în ultimele săptămâni • potrivit DSP Brăila, săptămâna trecută, la nivelul județului nostru s-au înregistrat 19 cazuri de gripă • totodată, la Brăila, au mai fost raportate peste 400 de IACRS și aproape 100 de cazuri de pneumonii • au fost și situații mai deosebite care au necesitat spitalizarea, din cauza infecțiilor acute ale căilor respiratorii și pneumoniilor
Noi cazuri de gripă în județul Brăila. Cifrele din evidența Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila arată că în ultima săptămână, încă 19 persoane au fost diagnosticate cu gripă. Acestea au fost raportate de către medicii de familie pe baza examenului clinic, iar cazurile au fost sporadice, fără legătură între ele și fără complicații care să impună spitalizarea. Cazurile au fost confirmate atât la copiii de până la un an, unde au fost depistate 3 cazuri, cât și la grupele de vârstă 2-4 ani, unde au fost înregistrate 7 cazuri. Alte cazuri de gripă au mai fost confirmate la categoriile de vârstă 15-49 de ani și 50-64 de ani.
Pe de altă parte, virozele și pneumoniile au îmbolnăvit sute de brăileni, iar afecțiunile respiratorii par a fi în creștere față de săptămânile anterioare. Astfel, în intervalul 24-30 octombrie a.c., 439 de brăileni au fost diagnosticați cu infecții acute ale căilor respiratorii (IACRS). Cea mai mare adresabilitate a fost în rândul copiilor din grupa de vârstă 2-4 ani, unde au fost înregistrate 132 de cazuri, dar și a celor de 5-14 ani, unde medicii au confirmat 113 de IACRS-uri. Din păcate, au fost și persoane cu infecții acute ale căilor respiratorii care au necesitat spitalizarea, fiind vorba de 35 de pacienți, majoritatea din rândul brăilenilor de peste 65 de ani (23 de cazuri).
Tot săptămâna trecută, medicii au consultat și 98 de pacienți cu pneumonie, cele mai multe fiind din categoria de vârstă 15-49 de ani, unde au fost înregistrate 23 de cazuri. Și aici au fost cazuri mai deosebite care au impus spitalizarea. Astfel, potrivit DSP Brăila, au fost internate 32 de persoane cu pneumonie, din toate grupele de vârstă.
Potrivit specialiștilor, gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă cauzată de virusul Influenza, care poate cauza complicații severe precum pneumonie, otită, sinusită sau astm, mai ales în cazul copiilor sau vârstnicilor din categoriile de risc.
Conform statisticilor, în sezonul 2018-2019, în România, aproape 200 de persoane și-au pierdut viața din cauza complicațiilor provocate de gripă, majoritatea suferind de condiții medicale preexistente și nefiind vaccinate antigripal.
Principalele simptome ale gripei sunt durerile de cap, durerile musculare, frisoane, tusea și pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor antivirale, recomandate de medic.
Cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei și complicațiilor acesteia, mai spun specialiștii, este vaccinarea antigripală, care poate fi administrată copiilor și sub formă de spray nazal, în cazul în care se tem de ac. Imunizarea se face de regulă înainte de debutul sezonului gripal, pentru ca serul să-și facă efectul.
Ca o comparație, răceala poate fi cauzată de peste 100 de tipuri de virusuri, dar gripa poate fi cauzată doar de 3 tipuri de virusuri Influenza, respectiv A, B sau C. Cel din urmă provoacă cele mai ușoare simptome și nu determină apariția complicațiilor. Tipurile A și B, în schimb, se manifestă mai sever și pot duce la complicații destul de grave, motiv pentru care vaccinul antigripal are în compoziție virus viu atenuat din aceste tipuri. Însă, din cauza evoluției virusului, compoziția vaccinului gripal este reînnoită anual, la recomandările specialiștilor Organizației Mondiale a Sănătății.
Fiind o boală contagioasă, gripa se transmite prin strănut, tuse, uneori prin sărut, chiar și prin atingerea unor suprafețe contaminate și ducerea mâinilor la ochi, nas și gură.
Este bine de știut că, o persoană care are gripă, poate să transmită infecția înainte să prezinte simptome, însă perioada cu cea mai ridicată rată de contagiozitate este la 3-4 zile după debutul simptomelor. Acestea apar, de regulă la 2-4 zile după contractarea virusului.