* așa cum se prefigura, după perioada sărbătorilor, la Brăila, la fel ca în mai toate județele țării, se observă o creștere a ratei de infectare de la o zi la alta * ieri, de exemplu, în cifrele oficiale transmise de ISU Brăila, au fost înregistrate 18 noi cazuri de coronavirus, din 46 de teste efectuate * la Brăila, se observă în continuare un dezinteres al populației pentru vaccinarea anti-Covid, duminică, 9 ianuarie, fiind inoculate, în total, doar puțin peste 200 de persoane
Crește numărul de infectări Covid la Brăila! Rata de incidență COVID-19 calculată la 14 zile pentru municipiul Brăila a fost ieri, 10 ianuarie, de 0,81 de cazuri la mia de locuitori, în creștere față de ziua precedentă, când s-a înregistrat o valoare de 0,68 de cazuri la 1.000 de locuitori, potrivit centralizărilor Direcției de Sănătate Publică Brăila. Și la nivel de județ se observă o rată de infectare în creștere, 0,69 de cazuri la mia de locuitori, față de 0,60 cât a fost în ziua precedentă. Conform aceleiași surse, în patru localități brăilene rata de infectare a depășit pragul de 1 la mia de locuitori, iar în comuna Tichilești incidența a crescut la 2,54 de cazuri la mia de locuitori.
Mai mulți pacienți Covid în spitale, mai puțini brăileni la vaccinare
În ceea ce privește situația din spitalele brăilene, medicii încă au sub observație un număr de 36 de pacienți Covid, dar se resimte și aici o ușoară creștere, față de săptămâna trecută, mai exact față de vineri, 7 ianuarie, când erau 30 de pacienți internați în spitale. De asemenea, ieri, în raportările ISU Brăila, s-a observat și o creștere semnificativă a numărului de cazuri noi confirmate. Concret, au fost înregistrate 18 noi cazuri de Covid-19, din 46 de teste efectuate, în timp ce 443 de persoane erau în carantină la domiciliu și alte două persoane se aflau în izolare.
Astfel, de la începutul pandemiei au fost confirmate, în total, la Brăila aproape 22.000 de persoane, din care 4.075 au fost vindecate în spitale și peste 1.200 de persoane au decedat din cauze asociate Covid.
În ceea ce privește situația vaccinării anti-Covid la Brăila, conform cifrelor transmise de ISU Brăila, la acest moment, în județul nostru ritmul de inoculare este unul extrem de scăzut. De exemplu, duminică, 9 ianuarie, abia 229 de brăileni au trecut pragul centrelor de vaccinare, ponderea de inoculare cu dozele I, II și doza booster fiind aproximativ egală. Dacă tragem linie, de la începutul campaniei de vaccinare, în județul nostru, au fost inoculate 163.507 de persoane, dintre care abia 96.402 de persoane având schema completă și alte 20.868 au și doza booster.
Starea de alertă prelungită cu încă 30 de zile
Vă amintim că starea de alertă a fost prelungită, în România, cu încă 30 de zile, începând de sâmbătă, 08 ianuarie, când au intrat în vigoare noi măsuri în contextul valului 5 al pandemiei. Cea mai importantă măsură vizează obligativitatea purtării măștii de protecție și în aer liber, nemaifiind permise măștile din pânză sau plastic, ci doar cele de tip medical sau FFP2.
Însă, printre restricțiile aprobate, recent, de Guvern, mai sunt și menținerea măsurilor în vigoare referitoare la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori; participarea persoanelor în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. De la această regulă sunt exceptați operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Acești operatori economici sunt restricționați la 30% din capacitatea maximă a spațiului în situația în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeași măsură se aplică și în ceea ce privește activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora.